EĞİTİMSEN'DEN SOMA HATIRLATMASI

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Alanya Şubesi, Soma faciasının yıldönümüyle ilgili bir açıklama yaptı.

EĞİTİMSEN'DEN SOMA HATIRLATMASI

 Eğitimsen'in açıklaması şöyle:

banner111
"Soma’da Kaybettiğimiz Maden İşçilerini Saygıyla Anıyoruz"

 "Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madenci kardeşimizi yitirdiğimiz iş cinayetinin üzerinden iki yıl geçti. Soma’da açıkça bir iş cinayeti yaşanmış olmasına rağmen, aradan geçen zaman içinde bu vahşi cinayetin asıl sorumluları ve arkasındaki güçler yargı önüne çıkarılmamış, siyasi iktidar yeni iş cinayetlerine davetiye çıkaran adımlar atmayı sürdürmüştür.

Türkiye’de Soma gibi bir facia yaşandıktan sonra bile iş cinayetleri önlenmemekte, her ay onlarca işçi iş cinayetlerine kurban gitmektedir. Soma’da yaşananları ne kaza, ne de kader olarak tanımlamak mümkün değildir. 301 maden işçisi önceden yapılan tüm uyarılara rağmen göz göre göre ölüme gönderilmiştir.

Türkiye’de iktidar eliyle emekçileri güvencesizliğe, taşeronlaşmaya, denetimsizliğe teslim edenlerin işlediği açık böylesine büyük bir iş cinayeti ile 301 maden işçisinin ölüme gönderilmesi kelimenin tam anlamıyla katliamdır. Bu katliamın sorumluları hesap verene kadar bu işin peşini bırakmayacağımız bilinmelidir.

Soma’da 13 Mayıs günü yaşanan faciaya neden olan, ısrarla sürdürülen özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma uygulamalarıdır. Son olarak Meclis’ten geçirilen “kiralık işçilik” uygulaması ile emekçilere güvencesiz çalışma dayatılmakta, yeni iş cinayetlerine davetiye çıkarılmaktadır. Türkiye’de milyonlarca işçi, bırakalım işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasını, can güvenliği bile olmadan çalışmak zorunda bırakılmakta, işçilerin yaşadığı sorunlar ancak iş cinayetlerine “kurban” gittiklerinde gündem olmaktadır.

Yıllardır bütün eleştirilere rağmen işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını ağırlaştıran, taşeronlaştırmayı ve güvencesizliği temel politika haline getiren, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yasal mevzuatı bile patronların çıkarlarına uygun şekilde düzenleyenler yaşanan iş cinayetlerinin öncelikli sorumlusudur.
Türkiye’de 13 milyon işçinin denetimi sadece 600 müfettişle yapılırken, söz konusu denetimlerin büyük bölümünün sadece idari para cezaları ile geçiştirildiği bilinmektedir. İşçiler iş cinayetine kurban gittiğinde bile patronların ceza almaması, Türkiye’de işçilerin hayatının sudan bile ucuz hale geldiğinin kanıtıdır.
İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması, iş cinayetlerine karşı gerekli tedbirlerin alınabilmesi için somut adımlar atılmadığı sürece daha çok işçinin hayatını kaybetmesi kaçınılmazdır. Çalışma yaşamının bütün alanlarında işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri eksiksiz olarak alınmalı, iş cinayetlerinde sorumluluğu olan herkes yargı önünde hesap vermelidir.

Eğitim Sen olarak başta Soma’da hayatını kaybeden maden işçileri olmak üzere, bugüne kadar iş cinayetlerinde hayatını kaybeden bütün işçileri saygıyla anıyoruz. Herkese güvenceli iş, güvenli gelecek talebimizi bir kez daha yineliyoruz."

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2016, 13:43

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83