HAMDULLAH EMİN PAŞA İÇİN MEVLİT OKUTULDU

Hamdullah Emin Paşa Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven öncülüğünde Hamdullah Emin Paşa Vakfı Mütevelli Heyeti, Hamdullah Emin Paşa Vakfının kurucusu ve Alanya’nın en eski hayırseverlerinden Hamdullah Emin Paşa için doğduğu yer olan Mahmutseydi mahallesinde mevlit okuttu.

HAMDULLAH EMİN PAŞA İÇİN MEVLİT OKUTULDU
Mahmutseydi mahallesinde Hamdullah Emin Paşa İlköğretim Okulu’nda saat 10.30'da dualarla başlayan mevlidin ardından öğle yemeği ikram edildi.

Mahmutseydi mahalle muhtarı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü mevlitte yaptığı konuşmada, Hamdullah Emin Paşa Vakfı'nın kurucusu Hamdullah Emin Paşa'yı saygı ve minnetle yad ettiklerini belirttiler.




“TARİHİMİZİN EN BÜYÜK HAYIRSEVERİ”

Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven "Hamdullah Emin Paşa Vakfı olarak merhum paşamızı anmak için bir mevlit tertip etmiş bulunmaktayız. Bu yıldan itibaren Hamdullah Emin Paşa Vakfı olarak, her sene nisan ayında burada mevlit vererek Hamdullah Emin Paşamızı anacağız. Hamdullah Emin Paşa, Alanya tarihinin en büyük hayır severlerinden bir tanesidir. Kurduğu vakıf bugün eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Hamdullah Emin Paşa Vakfı hizmetlerine, Alanya ve köylerinde vakfın adını taşıyan kütüphane, laboratuar, dil laboratuarı ve spor tesisleri yaptırılması yanında ilköğretim, lise ve yüksek öğretim okulları yapılması ve işletilmesi devam etmektedir. Ayrıca, öğrencilerimize burslar vermektedir. Devlet Üniversitemizin yurt ihtiyacı olmuş ve Hamdullah Emin Paşa adına bir öğrenci yurdu yapılmıştır. Bunlarla birlikte yine Hamdullah Emin Paşa’nın adını taşıyan bir üniversite kurulmuştur. Yurtdışından ve yurtiçinden onlarca öğrenci bu üniversitede eğitim ve öğretim görüyorlar. Bizler Alanya Hamdullah Emin Paşa Vakfı olarak bu vesile ile Hamdullah Emin Paşamızı hayırla yad ediyoruz" dedi.




"VAKFIN PARASINI BEYTÜLMAL OLARAK GÖRÜYORUZ"

Vakfın bir kuruşunu harcarken çok ince hesap yaptıklarını söyleyen Kaymakam Tanrıseven konuşmasını şöyle devam etti: "Vakfın bir kuruşun zayi olmaması için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Biz vakfın parasını beytülmal olarak ve Hamdullah Emin Paşanın verdiği bir emanet olarak görüyoruz. Hamdullah Emin Paşa Vakfı olarak hizmetlerimize devam edeceğiz. Hamdullah Emin Paşayı ve Mahmutseydi hazretlerini rahmet ve minnetle anıyorum."




HAMDULLAH EMİN PAŞA KİMDİR

1852 yılında Alanya’nın Mahmutseydi köyünde doğan Hamdullah Emin Paşa, Mısır’da hukuk eğitimi almış, orada Harbiye Mektebine devam etmiş, daha sonra da İsviçre ve Londra’da hukuk ve iktisat eğitimi almıştır. Hukuk doktoru olarak İstanbul’da ağır ceza mahkemeleri başkanı olarak uzun süre görev yapmış, yaşlılığında köyüne geri gelmiş ve yaşamını orada sürdürmüştür. 1909’da kurulan Birinci Meclis de Antalya Milletvekili olarak görev yapan Hamdullah Emin Paşa, doğduğu yer olan Mahmutseydi köyünde 1923 yılında eğitime başlayan bir ilkokul yaptırmıştır.

Hamdullah Emin Paşa Vakfı hizmetlerine, Alanya ve köylerinde vakfın adını taşıyan kütüphane, laboratuar, dil laboratuarı ve spor tesisleri yaptırılması yanında ilköğretim lise ve yüksek öğretim okulları yapılması ve işletilmesi de eklenmiştir.

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2016, 14:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83