Parkinson hastalığı, alzheimerdan sonra yaşlılarda ikinci sıklıkta görülüyor

Akdeniz Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Özkaynak, parkinson hastalığının alzheimerdan sonra yaşlılarda ikinci sıklıkta görüldüğünü belirterek, beyinde hareketle ilişkili bir bölgenin hücre kaybından dolayı erken yaşlanması olduğunu söyledi. Beyinde nörodejeneratif bir hastalık grubuna giren parkinsona yakalanan kişinin hareketlerini akıcı ve koordine olmayan bir şekilde yaptığını ifade eden Prof. Dr. Özkaynak, hastalığın en erken belirtilerinin enterik sinir sistemi, alt beyin sapı ve koku yollarında ortaya çıktığını söyleyerek koku duyusu kaybı veya azalması, uyku bozuklukları ve kabızlık, sonraki aşamada ise titreme ve hareketlerde yavaşlama gibi motor belirtiler görüldüğünü belirtti.

Parkinson hastalığı, alzheimerdan sonra yaşlılarda ikinci sıklıkta görülüyor
Türkiye'de 150 bin porkinson hastası var
Hastalığın genellikle 60 yaş üzeri bireylerde görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Özkaynak, ülkemizde 150 bin civarında hasta olduğunu belirterek, özellikle genetik olarak ortaya çıktığını ve çevresel faktörlerle tetiklendiğini söyledi. Çevresel toksinlerin hastalığa davetiye çıkardığını vurgulayan Prof. Dr. Özkaynak, hastalığın tedavisinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde pek çok yöntemin uygulandığını vurguladı.
Hastalık tanısı alan kişilerin olumsuzluğa kapılmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özkaynak, hastaların doğru tedavi ve düzenli kontrolle kaliteli yaşamlarının uzun yıllar devam edebileceğini ve hasta yakınlarının da bu sürece katkısının çok önemli olduğunu ifade etti.
Parkinsonun tedavisinin günümüzde pek çok yöntemle mümkün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özkaynak, hastaların düzenli kontrol ve ilaç tedavisinin dışında beslenmelerinde lifli gıdalara yer vermeleri, spor ve egzersiz yapmalarının çok önemli faydaları olacağını söyledi. Prof. Dr. Özkaynak, hastalara Parkinson Hastalığı Derneği’nin web sayfasını bu dönemde takip etmelerinin faydalı olacağını önererek, belli saat aralıklarında hastalara yönelik çevrimiçi programların da yapıldığı bilgisini verdi.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2021, 14:10

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83