Yapex’ten ‘geleneksel çarşıları koruyalım’ çağrısı

Antalya'da dün başlayan Yapex Yapı ve Restorasyon fuarında 'Geleneksel Çarşılarda Koruma' paneli düzenlendi. Panelde konuşan ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, şehirlerdeki tarihi çarşıların önemine işaret ederek, "Kale düşerse, kent düşer; çarşıda bereket kaybolursa yaşam büyük düşüş yaşar" dedi.

Yapex’ten ‘geleneksel çarşıları koruyalım’ çağrısı
Tarihi Kentler Birliği’nin desteği (TKB) ve ÇEKÜL Vakfı’nın işbirliğiyle Akdeniz Tanıtım tarafından Antalya’da düzenlenen Yapı ve Restorasyon Fuarı kapılarını açtı. Bu yıl 25’incisi düzenlenen ve odağına çarşıları alan Fuar, "Geleneksel Çarşılarda Koruma" başlığıyla, sektörün önde gelen kurum ve isimlerini buluşturdu. Fuara 7 yıldır destek veren Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı, uzun yıllarda kazandığı bilgi ve deneyimini kültürel mirasın koruma sürecindeki zorlukların aşılabilmesi için üye belediyelerle paylaştı.

'Geleneksel çarşılar' bu yılın ana teması

Hızla kentleşen şehir merkezlerinde çöküntü alanlarına dönüşen tarihi çarşılar, uzun yıllardır ÇEKÜL Vakfı ve TKB’nin gündemindeki en önemli koruma konularından biri. Her yıl farklı bir ana temanın işlendiği fuarın bu yılki konusu da "Geleneksel Çarşılarda Koruma" olarak belirlendi. Bergama, Bursa, Muğla ve Gaziantep’in başarılı uygulama örnekleri YAPEX Fuarı’ndaki panelin paylaşım konusu oldu.

"Akdeniz çanağının ortak iradesini gösteren fuar olacaktı"

ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, panelin açılış konuşmasında fuarın Türkiye’nin gündemine önemli şeyler koyduğunu ifade etti. Suriye ve Orta Doğu gerginliğiyle birlikte Türkiye’nin sınır illerinde yaşanan sıkıntıların fuarı olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Sözen, "Sınır bölgelerimizde sıkıntı olmasaydı bu fuar şuanda Akdeniz çanağının ortak iradesini gösteren fuar olacaktı. Akdeniz’de sıkıntılar oldu, halklar soğudu birbirinden"ifadelerini kaydetti.

"Kale düşerse, kent düşer; çarşıda bereket kaybolursa yaşam büyük düşüş yaşar"

ÇEKÜL Vakfı ile TKB’nin her yıl olmazsa olmaz başlıklarla gündeme geldiğini kaydeden Sözen, yapılaşmada yerel yönetimlerin önemine işaret ederek "Türkiye’de yerelde kültürel mirasına yerel yöneticiler el atmazsa giden gider. Yereli göz ardı eden iradeler çok yanlış yaptıklarını anlayacaklardır. 455 üyesiyle tarihi kentler birliğinde her başlığın altı çiziliyor, her şey konuşuluyor. Ve bunlar yerel halkın önünde oluyor. Bu toplantının bu seneki gündemi çarşılar. Geçen sene işlevler demiştik. Dünü de yarını da yaşayacağız. Başladığımız gün şunu söyledik, eğer dünün topraklarına tutunan kaleler düşerse, şehirler düşer; çarşıda bereket kaybolduğu anda yaşam büyük düşüş yaşanır" diye konuştu.

Muğla, Bursa, Gaziantep ve Bergama örnekleri

Konuşmaların ardından Mithat Kırayoğlu'nun oturum yöneticiliğini yaptığı panelde, Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile Bursa ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden yetkililer, şehirlerdeki tarihi yapılardan örnekler sunarak, kentlerindeki kültürel yapıların nasıl korunduğunu ve modern yapılaşmayla, yine kültürel yapıların nasıl iç içe bulunduğunu aktardı.

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2017, 13:45

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83