Hepimizin sorunu ödem!

 Pek çoğumuz yaşamıştır bir gün önce tam olan ayakkabı ertesi gün sıkmaya başlar ya da parmağımıza taktığımız yüzük bazı günler dar gelmeye başlar. Uzun yolculuklarda da kendinizi gözlemleyin bir şişkinlik mutlaka olur.İşte bunların sebebi vücudun fazla su tutmasına bağlı olarak ödem. Başta eller, bacak, yüz ve karın bölgesi olmak üzere vücudun tüm bölgelerinde görülebilir.

Fazla kilolu olmak, stres, sıcak ve nemli havalar, uzun süreli ayakta durmak,az su tüketmek, hamilelik ve kadınların menstruasyon dönemi öncesi dönemler de oluşabilir. Ya da hızlı kilo verdiren şok diyetler ya da son dönemler popüleritesi yüksek olan protein yüklü beslenme planları da ödemi artırıyor. Ne yazık ki kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmekte.

Bedensel olarak sıkıntı veren bu su fazlalığı ister istemez tartıya da yansıyor ve kişinin ruh durumu da etkileniyor.
Ödem bir hastalık olarak kabul edilmemekle birlikte ciddi hastalıkların belirtilerinden de olabilmektedir. (kalp-damar hastalıkları ya da böbrek hastalıkları gibi)

Ödem eğer hastalık nedeniyle oluştuysa medikal boyutta bir tedavi gerekir. Ama ister hastalığa bağlı olsun ister olmasın her iki durumda da sağlıklı ve dengeli beslenmek temel şart!

Ödemi atmanın en güzel yolu su tüketmek

‘Vücudumda yeterince su tutuldu neden fazladan su tüketeyim?’ gibi bir algı anlaşılsa da aslında; ödem vücudun ihtiyacından az su alındığı için vücudun olan suyu depo etmesi nedeniyle oluşabilmektedir. Kişinin günde en az 10-12 bardak su tüketmesinde fayda var. Nasıl ya da saat kaçta tükettiğinizin hiç önemi yok yeter ki su için!

İdeal kiloya inmek

Aşırı kilo varsa yani beden kütle indeksi dediğimiz değer 30’un üzerindeyse zaten ödem kişide mutlaka beklenir. İdeal kiloya sağlıklı bir şekilde inmek için de mutlaka bir beslenme uzmanından yardım alınmalıdır.

Potasyumu artırmak

Özellikle sodyum-potasyum dengesini yani tuz ve su oranlarını düzenler ve ayarlar.Bu yüzden potasyumu beslenmede artırmak hücre aralarındaki suyu hücre içine çekmeye, yani vücutta ödemin azalmasına neden olur. Muz, kayısı, ananas, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve ceviz, badem gibi gıdalar potasyum açısından zengindir.

Tuz tüketimini azaltmak

Bir çay kaşığı tuzun vücudunuz da 3 litre su tuttuğunu bilseydiniz hala aynı şekilde tuz tüketir miydiniz? Çok tüketen biriyseniz belki başta zor gelecek fakat kademeli olarak azaltmayı denemek sizler için çok daha iyi olacaktır. Ya da en basiti hazır paketlenmiş gıdalar, raf ömrü uzun olan konservelerde tuz oranı yüksektir. İşe onların tüketimini sınırlandırmakla başlayabilirsiniz.

Ve tabi ki spor!

Bir tek ödem olduğunda değil hayatımızın her anında olmazsa olmaz. Hareketsizlik sonucu kan dolaşımı yavaşlar ve bunun sonucunda ödem oluşabilir.Bu nedenle haftada en az 150-200 dakika olacak şekilde bir egzersiz sizin tarafınızdan ödeme atılan bir yuımruk olacaktır.

Tüm bunlara uyduktan sonra eminim ki bu sorun ortadan kalkacaktır. Yeter ki yolunuz sağlıklı beslenmeden geçsin.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner97

banner82

banner83