Kahve eşittir keyif ve sağlık

 Kahve zamanı eşittir keyif zamanıdır bence. Çok yorulduğumuzda hemen arkasına bir yorgunluk kahvesi yaparız. Ya da biriyle görüşeceğimiz zaman bir kahve içmeye gideriz. Evet evet hepimiz yapıyoruz bunu.Tadından ziyade kahvenin birleştici bir özelliği de var aslından kimsenin bilmediği. Değilse atalarımız boşuna demezlerdi ‘ bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır’ diye. 
Son yıllarda yapılan araştırmalar da; kahvenin doğal ve güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu gösteriyor. Klorojenik asit, fenolik asitler, polifenoller, alkoloidler ve kafein, kahvenin vücutta antioksidan etkisini oluştururlar.
Amerika da yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; bir bardak kahve baş ağrısına, karaciğer ve mide rahatsızlıklarına karşı faydalı oluyor. 
Daha önce birkaç defa duyduğum ‘sabah uyanınca kahve içmek zayıflatır’ söylemini de buradan açıklamak da fayda var. Lütfen bu kulaktan dolma bilgileri uygulayıp sağlığınızı tehlikeye atmayın. Sabah uyanınca vücudumuz için en güzeli şey kahvaltı yapmak.
İçeriğindeki kafein sayesinde de uyarıcı bir etkisi bulunuyor ve seyrek tüketenlerde uyanıklık sağlıyor. En iyi bunu öğrenciler bilir.
Yapılan bir çalışmaya göre ise kahve, yaşlı bireylerin daha hızlı düşünmesini sağlamakta ve hatırlama yeteneğinin artmasına yardımcı olmaktadır. 80  yaşın üstünde bulunan bayanlar üstünde yapılan çalışmada, önceden kahve tüketimi olanların mental fonksiyon testlerinde daha iyi performans gösterdikleri görülmüştür.
Parkinson hastalarında ise sinir sistemini iyileştirici etkisinin olduğu çalışmalar mevcuttur.
Tip 2 diyabet riskini azaltıyor. Yapılan bir araştırmaya göre; günde 4 fincan ve üzeri kahve içenlerin, hiç içmeyenlere oranla Tip 2 Diyabet gelişim oranlarının yüzde 50 daha düşük olduğu görülmüştür. Kan şekerini düşürücü etkisinden dolayı hipoglisemisi olanlar dikkatli tüketmelidirler!!
Ayrıca kahve kokusunun stresi azaltmada etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Kendileri aynı zamanda hafif bir antidepresan olarak da etki gösterip serotonin, dopamin gibi sinirsel salgıların üretilmesine yardımcı oluyor. Vücudumuz kokusuna ayrı, tadına ayrı mutlu oluyor.
1987'de FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) normal kafein tüketiminin, sağlığı tehdit edecek bir riske yol açmayacağını tekrar onayladı. 190'ın üzerinde ülkede de sağlık otoriteleri tarafından kafeinin güvenli olduğu kabul edildi.
Tüm bu yararlarının yanında tabi ki dozaj çok önemli. Miktarından fazla alındığı zaman her şey gibi kahvenin de sağlık üzerine olumsuz etkileri ortaya çıkabilmekte. Günlük güvenli doz bizim için 300 mg olarak kabul ediliyor. Bu da 3-4 fincan Türk kahvesi, 5-6 fincan hazır kahvede bulunan miktar.
Kakao içeriği nedeniyle çikolatada da bir miktar kafein bulunuyor. Gün içinde tüm bu besinleri bir arada tüketebildiğimiz için 2-3 fincan kahve tüketimi yeterli olacaktır.
Kafeinsiz kahveler de antioksidan içeriğe sahiptirler ve kafeine hassasiyeti olanlar için iyi bir tercihtir. 
Keyifli Haftalar Dilerim.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner97

banner82

banner83