Alanya mutfağı İstanbul'da tanıtıldı

Alanya Belediyesi, Haliç Kongre Merkezi'nde Türkiye Aşçılar Derneği’nin düzenlediği 6. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması'nda Alanya’nın yöresel yemeklerini tanıttı.

Alanya mutfağı İstanbul'da tanıtıldı
Ana mutfağı Alanya olan organizasyonun Kongre merkezine kurulan dev yemek standında yaklaşık 5 bin kişiye Alanya yemekleri dağıtıldı. 
Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve yaklaşık 300 firmanın katılımıyla gerçekleşen 6. Geleneksel Aşçılar ve Tedarikçiler Buluşması’nın bu yılki ana mutfağını Alanya oluşturdu. Alanya Belediyesi’nin fuar alanına kurduğu dev Alanya Geleneksel Mutfağı standında Alanya’nın yöresel tatları buluşmaya katılanlara tanıtıldı. Kurulan stantta Alanya’ya özgü 108 çeşit yemek ve yöresel tatlar katılımcılara sunuldu. Standı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya eski kaymakamlarından Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, Alanyalı Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, sosyete kasabı olarak ünlenen Günaydın Restoranlarının Sahibi Cüneyt Asan, Televizyon Programcısı Seda Akgül ile eski Türkiye güzeli ve dizi oyuncusu Zerrin Arbaş da ziyaret etti. 


“BÜYÜK MUTLULUK DUYDUM”

Alanya Belediyesi’nin standını ziyaret eden Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, burada memleketinin yemeklerinden tattı ve Alanya Belediyesi’ni tanıtımından dolayı tebrik etti.  Bu ziyaretin ardından kongre merkezi konferans salonunda düzenlenen konuşmalara da katılan Bakan Çavuşoğlu,  kendisinin doğup büyüdüğü Alanya'nın organizasyonun ana mutfağının olmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "Türk mutfağını iyi tanıtmamız lazım. Bir ülkenin tanıtımı sadece siyasetle, diplomasiyle olmaz. Bir ülkenin zenginliklerinin hepsini iyi anlatmamız lazım. Hem Türkiye'ye gelen konuklara iyi anlatmamız lazım hem de yurt dışında iyi anlatmamız lazım." dedi.
Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasının ardından, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel Bakan Çavuşoğlu'na hazırladıkları Alanya yemekleri kitabını hediye etti.


“NESİLLERE AKTARMAK BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ”

Buluşma hakkında konuşan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de Alanya'nın tarihi ve kültürel dokusunu yöresel değerlerini hiç bozmadan gelecek nesillere aktarmanın öncelikli görevleri olduğunu söyledi. Alanya’nın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Başkan Yücel,  “Alanya, Selçuklu’nun başkenti ve birçok kültürün izlerini taşıyan nadide bir turizm ve tarih kentidir. Şehrin Belediye Başkanı olarak, Alanya’nın tarihi ve kültürel dokusunu, yöresel değerlerini hiç bozmadan gelecek nesillere aktarmak birinci önceliğimizdir. Aynı zamanda, tüm dünyada değişen turizm konseptine uygun olarak; deniz, güneş, kum, doğa ve tarihin dışında yerel öğelerimizi, kültürel değerlerimizi, farklılıklarımızı, yöresel lezzetlerimizi Alanya’mızın tanıtımında pazarlama öğesi olarak da kullanmak için çeşitli faaliyetler yürütmekteyiz” diye konuştu.


"YÖRESEL YEMEK MÜZESİ YAPACAĞIZ”

Alanya, pek çok medeniyete ait yemek kültürlerini içinde barındıran çok zengin bir mutfak mirasına sahip olduğuna değinen Başkan Yücel şöyle konuştu: “ Atalarımızdan bize miras kalan Alanya Muftağını gelecek nesillere aktarmak ve yaşatmak için çok önemli çalışmalar yaptık. Alanya Belediyesi Yöresel Yemek Atölyemizde Alanya’ya özgü yemeklerin yapılışını uygulamalı olarak, yerli halkımız ve Alanya’da yaşayan yerleşik yabancılara öğreterek ilk adımı attık. Kendimize, Alanya yemeklerinin Dünya’ya açılmasını sağlayacak bir pencere açtık. AHEP Üniversitesi Gastronomi Bölümü ile işbirliği içinde çalışmalar yürüterek, Mutfak kültürümüzle ilgili akademik çalışmalar da yapmaktayız. Alanya Yöresel Mutfak ve Yemek Kültürümüzle ilgili yeni bir projeyi daha yakında hayata geçiriyoruz. Alanya Kalesi’nde tarihi bir evi, restore ederek Yöresel Yemek Müzesi haline getireceğiz. Şu an kamulaştırması yapıldı. Projemiz hazırlandı, Koruma Kurulu’ndan onaylandı. İnşallah en kısa sürede restorasyonunu tamamlayıp, yöresel mutfak kültürümüzün yaşatıldığı bir müzeye dönüştüreceğiz.”  

Konuşmaların ardından Haliç Kongre Merkezi’nin bahçesinde kurulan dev yemek alanında katılımcılara Alanya yöresel yemekleri ikram edildi. Yaklaşık 5 bin kişinin yemek yediği alanda Alanya yemekleri, tatlıları ve ilçede yetişen meyveler katılımcılarla paylaşıldı.

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2017, 17:42

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83