2. Ulusal Çello Günleri

Mersin'de 2. Dore Music Ulusal Çello Günleri düzenlendi.Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi işbirliği ile Suphi Öner Öğretmenevi'nde düzenlenen etkinliğe, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Çevre...

2. Ulusal Çello Günleri

Mersin'de 2. Dore Music Ulusal Çello Günleri düzenlendi.

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi işbirliği ile Suphi Öner Öğretmenevi'nde düzenlenen etkinliğe, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Çevre ve Şehircilik Müdürü İbrahim Ünver, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Dağ, Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü İbrahim Tol, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte konuşan Gül, müziğin en eski sanat dallarından biri olduğunu belirterek, tarih öncesi devirlerde insanların kendini ifade etmelerinin bir şekli olarak müziği keşfettiklerini söyledi. Müziğin etnik yapılara ve kültüre bağlı değişiklik gösterse de aslında evrensel olduğuna işaret eden Gül, “Çünkü dünyanın her tarafında kuşların ötüşü, rüzgarın esişi değişmez. Ancak insanın algılaması değiştiği için bölgesel olarak küçük değişikliklerle bugünkü zengin yapısına kavuşmuştur" dedi.

banner111

Müzik sözcüğünün her ne kadar yunanca bir ifade olsa da bugün dünyanın her tarafında ortak bir anlayışın ifadesi olarak kullanıldığına dikkat çeken Gül, “Müziğin kuramsal gelişimi tarih boyunca çeşitli evrelerden geçerek bugünkü halini almıştır. Günümüz teknolojisi her türlü müziği toplumlara daha da yaklaştırmıştır. Artık bir Türk, Amerikan müziği, bir İngiliz Afrika müziği dinleyebiliyor" diye konuştu. Gül, "Ülkemizin 22 ilinden, 23 Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi katılımıyla gerçekleşen Çello dinletisi biraz kültür yapımıza ve popüler kültüre yabancı olsa da müziğin evrensel diliyle bu dinletinin bir ziyafete dönüşeceği inancındayım" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Sanatçısı Şinasi Çilden ise yapılan organizasyonun gerçekten mükemmele yakın bir şekilde organize edildiğini belirterek, Ulusal Çello Günleri'nin anlamlı bir hizmet içi eğitim çalışması olduğunu kaydetti. Çilden, uzun yıllardan beri bu alanda ilk kez böyle anlamlı bir çalışma yapıldığını belirterek, bu çalışmanın gerekliliğine yürekten inandığını belirtti. Çilden, viyolensel öğretmenlerimizin karşılaştıkları sorunlara çözümler üretilmesi, öğrencilere birebir teknik ve müzikal ipuçları verilmeye çalışılması ve öğrencilerin kazandığı bu birikimleri gösterme fırsatı tanınması olarak bu çalışmanın üç boyutu olduğunu ifade etti.

Konuşmaların akabinde öğrencilerin piyano eşlikli konser icraları ile devam eden program, belge töreni ile son buldu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83