'BUNLAR VİZYON GEREKTİREN HİZMETLER DEĞİLDİR'

Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde görüşülen faaliyet raporunda konuşan CHP Alanya Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erkan Demirci, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülen faaliyet raporunda Alanya ile ilgili açıklamalarda bulundu.

'BUNLAR VİZYON GEREKTİREN HİZMETLER DEĞİLDİR'
Haber: Buse ÇALIK

CHP Alanya Belediye ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Erkan Demirci, Alanya Meclis üyesi sıfatıyla bulunduğu faaliyet raporunda en büyük 3. ilçe olan Alanya'da ne tür faaliyetler yapıldığını inceledi.
Erkan Demirci söz aldığı mecliste şöyle konuştu:

'Büyükşehir Belediyesi'nin Alanya’da yaptığı yatırım ve faaliyetlerden sadece yazılı medya aracılığıyla ya da kendi çabalarımla öğrenebildiğim kadar bilgiliyim. Faaliyet raporuna geçmeden önce ilk eleştirimi bu konuda getirmek istiyorum. 

'ALANYA'DAKİ YATIRIMLAR HAKKINDA SADECE AKP'LİLER BİLGİ SAHİBİ OLDULAR'

2015 yılı içinde büyükşehir bürokratları ve siz, zaman zaman gerçekleştirmekte olduğunuz yatırımlarla ilgili Alanya’ya geldiniz. Ancak bu ziyaretlerde yanınızda sadece AKP Alanya meclis üyeleri ve Alanya’daki Büyükşehir Bürokratlarının bulunduğu, muhalefetteki meclis üyeleri davet edilmediği için, ilçemizde hangi yatırımların planlandığı ya da gerçekleştirildiği hakkında gerçekten yeteri kadar bilgi sahibi olamadım. Bu yüzden de faaliyet raporunu Alanya özelinde merakla inceledim.


Sizin tarafınızdan hazırlanan faaliyet raporu üzerinde yaptığım inceleme sonrasında, tespit ettiğim Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan 2015 yılında Alanya faaliyetlerimi özetliyorum:

• İlçe hizmet biriminde Telefon teknik altyapısının bakım ve onarım hizmeti
• İlçe otobüs terminalinin işletme hakkının 3 yıllığına Ulaşım AŞ’ye verilmesi 
• Muhtarlara bilgisayar temini 106
• Tiyatro gösterisi (1 kez) 
Bizler büyükşehir vizyonuyla büyükşehir belediye tiyatrosunun bir sahnesinin de Alanya’da açılmasını beklerken, 300.000 kişilik Alanya’da sadece bir kez tiyatro gösterisi yapıldığı hususunda dikkatinizi çekmek isterim.
• Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle TSM tasavvuf müziği konseri 
• ÖHEP Kolejine ve Dim çayı orta okulunu malzeme temini, ASMEK eğitim kursları 
• Asmek bina tadilatı
• Nazım ve uygulama imar planları yapım ve değişiklikleri (Yeni planlamaların büyük bir kısmı görevi olmamasına rağmen Alanya Belediyesi tarafından yaptırılmış ve büyükşehir sadece onama işlemi yapmıştır.)
• İmarla ilgili şikayetlerin denetimi 
• Katı atık bertaraf tesisi için ve Uğrak kadınlar plajı için halihazır harita yapımı işi 
• Büfe ve su sporları parkurlarının kiraya verilmesi
• Bir takım hazine ve orman arazileriyle ilgili tahsis talepleri
• Yetki alanındaki cadde, sokak ve bulvarlarda bitkilendirme hizmeti
• Derelerden yüzey suyu izlenmesi amaçlı numune alınması ( Halk sağlığı ve ilçe turizmi açısından büyük önem arz eden deniz suyu temizliğiyle ilgili büyükşehir belediyesi tarafından yürütülen bir faaliyet olup, olmadığı hakkında raporda hiç bir bilgi yok.)
• Mevcut Alanya katı atık depolama sahasının işletilmesi ve rehabilitasyonu
• Yeni katı atık işleme tesisi yapım ihalesi hazırlıkları (Raporun 309. Sayfasında projenin %100’ünün 2015 yılında tamamlanmasının hedeflendiği, ancak sadece hazırlanan projenin bakanlığa sunulduğu ifade ediliyor. Büyükşehir belediyesi tarafından hazırlanan faaliyet raporunda belediye kendisine bu hususta zayıf notu veriyor. Katı atık tesisi ile ilgili son durum hakkında sayın başkan tarafından meclis bilgilendirilirse memnun olurum.)
• Faaliyet raporunda mevcut katı atık bertaraf tesisinde kapasitesinin üstünde depolama yapıldığı belirtiliyor. Ancak durum böyle olmasına rağmen yeni katı atık bertaraf tesisi yapımı için iki yılda sadece projeler hazırlanıp, onay için bakanlığa gönderilebiliyor. Durumun vahameti ortadadır. Özellikle yaz aylarında Yumru tepesindeki çöplüğün kokusu, Tepe ve Sugözü Mahallelerimize kadar inmekte,, halkımız bu durumdan rahatsız olmaktadır. Bu konuda büyükşehir belediyemiz acil olarak çalışmak zorundadır. 
• Faaliyet raporunun 178. Sayfasındaki 176 numaralı ilçelere göre asfalt yapım çalışmalarını özetleyen tabloda 2014 yılında 1770 ton, 2015 yılında ise 118 ton asfalt kullanıldığı belirtiliyor. Bu da ortalama 2014 yılında 900 metre sıcak asfalt, 2015 yılında ise sadece 60 metre sıcak asfalt döküldüğünü gösteriyor. Bu rakamlar gerçekçi değil. Büyükşehir belediyesinin daha fazla yol yaptığını ben biliyorum. Rakamlarda maddi bir hata olduğunu varsayıyorum. Nitekim raporun 208. Sayfasında Demirtaş’ta 5 km sıcak asfalt çalışması yapıldığının belirtildiği göz önüne alınırsa her iki istatistiki verinin birbiriyle çeliştiği görülmektedir. 
• 600.000 TL bedelli, Mıcır ve filler malzeme temini ihalesi. Raporda ihale tarihi 04.01.2016 olarak belirtilmesine rağmen niçin 2015 yılı faaliyet raporuna konu edildiği anlaşılamamıştır. 
• Ak köprü temeli (191x10 metre ebatlarındaki köprü için raporda ayakların temel çalışmalarının devam ettiği ifade edilmektedir.)
• Konaklı spor kompleksi vaziyet planı
• Uğrak kadınlar plajında kıyı düzenleme projesinin yapılması
• Toplu taşıma araçlarının denetimi için komisyon kurulması, mevcut durakların tespit edilerek bilgisayar ortamına aktarılması ve durak taleplerinin incelenmesi, mahalle muhtarları ile toplantı yapılarak hat taleplerinin alınması ve yeni hatların planlanması

'TOPLU TAŞIMADA KAR AMACI GÜDÜLMEZ'

Toplu taşıma hususu ise ayrıca irdelenmesi gereken bir konu. Zaman zaman sizin de ifade ettiğiniz gibi toplu taşımacılık belediyelerin asli görevleri arasında olup, karlılık amacı güdülmez. Eğer zarar oluşuyorsa bu zarar belediye tarafından karşılanır. Toplu taşımacılıkta esas insanımızı bir noktadan diğer bir noktaya en kısa sürede ve mümkün olan en az araç değişikliği ile ulaştırabilmek olmalıdır. Alanya’da 2014 yerel seçimlerinden önce kurulu olan toplu taşıma sistemi beldelerden ve köylerden insanlarımızın Alanya merkeze ulaştırılması mantığı çerçevesi içerisinde kurulmuştu. Ancak büyükşehir yasasından sonra tüm belde ve köylerin birer mahalle olduğu esas alındığından artık büyükşehir belediyemizin bir mahalleden diğer bir mahalleye insanlarımızı taşıyacak yeni bir sistem kurması zorunlu hale gelmiştir. Artık Mahmutlar Mahallesi’nden kalkan bir otobüs Alanya içinde birden farklı noktalara ulaşmalı, hatta Alanya’nın en doğusundaki Uğrak Mahallemizden, en batımızdaki Okurcalar mahallemize doğrudan ulaşım imkanı veren bir sistem oluşturulmalıdır. Oysa yerel seçimden bu yana geçen iki yıllık süreçte bu hususta hiçbir düzenleme yapılmadığını ve eski sistemin değiştirilmeksizin devam ettiğini görüyoruz. 

'ULAŞIM TEK NOKTADA SINIRLI KALMAMALI'

Örneğin yaz aylarında neredeyse 100.000 kişiye ulaşan nüfusuyla Mahmutlar mahallemizde sadece 25 kişi kapasiteli ve engellilerin kullanımına olanak vermeyen 18 adet otobüs çalışmakta ve bu otobüsler Alanya’da tek bir noktada yolcularını indirmektedir. Gerek Alanya içinde, gerekse Alanya dışındaki diğer mahallelere ulaşmak isteyenler bu noktada değişim yapmak zorunda kalmaktadır. Oysa Mahmutlar örneğinden yola çıkacak olursak, Barbaros Caddesi’nden otobüse binen bir kişinin Alanya merkez çarşısının yanı sıra, insan sirkülasyonunun yoğun olduğu otogar, belediye, Damlataş, iskele, emniyet müdürlüğü vb. noktalara da doğrudan ulaşımı sağlanmalıdır. 

• 7 adet kavşak sayımı, 3 kavşakta kontrol cihazı değişimi ve bir kavşakta ışıklı reklam panosu 
• Okullarda ağız ve diş sağlığı eğitimi 
• Zabıta amirliği kurulması
• Antalya merkez ve tüm ilçelerin içme suyu hatları yapım işleri (Ne kadarının Alanya ne kadarının paşa’yı kapsadığını bilmiyorum ama raporda söz konusu iş 1.664.915 TL bedelli 1. Kısım Alanya-Gazipaşa olarak tanımlanarak, fiziki gerçekleşme oranının %40 olduğu ifade edilmiştir.)
• Alanya Cikcilli Mahmutlar içme suyu isale hattı yapımı işi (Bu işle ilgili olarak %1 fiziki gerçekleşme olduğu raporda ifade edilmektedir.)

Büyükşehir belediyesinin 2015 yılı raporunda Alanya ile ilgili yaptığı ifade edilen faaliyetler bunlar. Raporda yer alan veriler esas alındığında ben şahsım adına yol, köprü ve içme suyu isale hatları dışında Büyükşehir Belediyesi'nin Alanya’da dişe dokunur bir faaliyeti olmadığını düşünüyorum.

'BUNLAR RUTİN BELEDİYECİLİK HİZMETİDİR'

Altyapı ve yol hizmetleri halk için önemli yatırımlar olsa dahi, rutin belediyecilik hizmetleridir. Özel bir vizyon gerektirmez. Menderes Türel vizyonunda bir belediye başkanının bu hizmetlerle övünmek yerine her yıl Antalya’ya gelen ortalama 11 milyon turistin %30’unu ağırlayan, ilimizin en büyük 3. İlçesi konumundaki yaklaşık 292.000 nüfusa sahip Alanya’ya, sınıf atlatacak iddialı projelerinin bu faaliyet raporunda duyurulmasını beklerdim.

'ANTALYA İÇİN YAPILAN PROJELER ALANYA İÇİN DE YAPILMALI'

Mevcut Büyükşehir Yasası'nın mimarlarından birisi olarak eğer Alanya’nın Antalya’dan yönetilmesinin doğru bir yaklaşım olduğuna inanıyorsanız, Alanya halkının sizlerden beklentisi, Antalya için öngördüğünüz Lara kurvaziyer limanı, Boğaçay projesi, raylı sistem hatları, kentel dönüşüm projeleri gibi vizyon projelerin Alanya belediyesi ile işbirliği halinde Alanya için de hazırlanmasıdır.

2016 yılı için hazırlanacak olan Büyükşehir Belediyesi faaliyet raporunda benzer vizyon projelerin Alanya için de hazırlanmış olduğunu görmek umuduyla beni dinleyen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.'

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2016, 10:49

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83