ÇAVUŞOĞLU KRİTİK GÖRÜŞMEYİ ANLATTI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Belgrad'daki görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrası Çavuşoğlu, "İki dışişleri bakanına yakışır olgunlukta geçti" dedi.

ÇAVUŞOĞLU KRİTİK GÖRÜŞMEYİ ANLATTI

 Çavuşoğlu, görüşmenin iki ülkeye yakışır bir olgunlukta geçtiğini belirterek, ilişkileri rayına sokabilmek için görüşmelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.Her iki tarafın da gerilimi tırmandırmayı istemediğini, farklılıkları gidererek ilişkileri düzeltme arzusunda olduğunu belirterek, "Eminim duygusallık geçtikten sonra aklıselim kazanır ve ilişkilerimizi eski günlerine götürürüz" dedi.

banner111
Rusya'nın mesnetsiz suçlamalarından vazgeçmesi ve sıcağı sıcağına alınmış kararları gözden geçirmesi temennisinde bulunan Çavuşoğlu, "Şu anda Rusya'ya karşı aldığımız ya da öngördüğümüz bir karar yok. Sabırla ilişkilerin düzelmesini bekliyoruz ama ömür boyu da böyle gitmeyeceğini bilmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Rus uçağının düşürülmesinin ardında mevkidaşı Lavrov'la görüşmek istediğini ancak teknik sebeplerle bunun mümkün olmadığını ancak ertesi gün, 25 Kasım'da bir saati aşan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini belirten Çavuşoğlu, o görüşmede Belgrad'da AGİT Toplantı'sı sırasında görüşme konusunda prensip anlaşmasına vardıklarını aktardı.

PİLOT İÇİN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİK

Görüşmede iki tarafın da düşüncelerini dile getirdiğini aktaran Çavuşoğlu, "Elbette olayın sıcaklığı halen devam ediyor. Her iki tarafı da üzen bu olaydan dolayı üzüntümüzü daha önce sayın Cumhurbaşkanımız, sayın Başbakanımız da dile getirmişti, tekrar dile getirdik. Teslim ettiğimiz pilot için de başsağlığı diledik" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerinin ve iletişim kanallarının hali hazırdaki durumuyla ilgili bir soru üzerine "Kanallar kapanmadı. Söylediğim gibi telefonda görüştük. Burada da görüşme konusunda prensip anlaşmasına varmıştık ve bugün de o görüşmeyi gerçekleştirdik. Askeri anlamda da bilgi oldu biliyorsunuz. Her ne kadar olaydan sonra askeri işbirliği konusunda istediğimiz noktada olmasak bile en azından askeri ataşeyi çağırdık, bilgiler verdik. Yine Bakanlığımızla Rus Büyükelçiliği arasında bilgi alışverişi oldu, mesajlar iletildi ve bugün Lavrov'la da görüştük. Tamamen bağların koptuğunu söyleyemeyiz" cevabını verdi.

LAVROV: YENİ BİR ŞEY DUYMADIK

Çavuşoğlu'dan sonra Rus mevkidaşı Lavrov'da açıklamada bulundu. Lavrov, "Türk Dışişleri Bakanı'ndan yeni bir şey duymadık" dedi.

YAKLAŞIK 40 DAKİKA SÜRDÜ

Basına kapalı gerçekleşen görüşme, planlandığı üzere Türkiye saati ile 16.30'da başladı ve yaklaşık 40 dakika sürdü. Böylelikle Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından taraflar arasında ilk üst düzey temas gerçekleşmiş oldu.

Rusya'nın "Türkiye ile DAEŞ petrol ticareti yapıyor" suçlamaları, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından ortaya atılmıştı. Kremlin yönetiminin kontrolündeki medya organlarında yaygın biçimde yer verilen iddialar, uluslararası kamuoyunda inandırıcı bulunmamıştı.

Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesi, Rusya ile Türkiye arasında 'uçak krizi' ardından yapılan ilk doğrudan temas olması açısından büyük önem taşıyordu. Lavrov ve Çavuşoğlu, 24 Kasım'da Rus uçağının Suriye sınırında düşürülmesinden 1 gün sonra telefon görüşmesi yaptı ancak yüz yüze görüşmemişti.

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2015, 09:27

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83