Çavuşoğlu'ndan Antalya'da önemli açıklamalar

Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malezya’dan 3 FETÖ’cünün Türkiye’ye iade edildiğini söyledi.

Çavuşoğlu'ndan Antalya'da önemli açıklamalar

 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da katıldığı Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi'nin (AMATEM) açılışının ardından gazetecilere açıklamada bulundu. Bakan Çavuşoğlu, FETÖ’nün 170 ülkede yapılandığını belirterek, her yerde aynı taktiklerle, okullar ve okullarda eğittikleri çocukları devlet yapılarının içine sızdırdıklarını kaydetti. FETÖ’nün öğrencileri bazen Amerika’da, bazen Türkiye’de okutarak döndüklerinde asker, polis ve bürokrasinin içine yerleştirdiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Bazı ülkelerde gerçekten öyle yapılanmışlar ki yönetimi adeta sarmışlar. O ülkeler için adım atmak bile şimdi zor hale gelmiş. Ama bu darbe girişiminden sonra bu terör örgütünün gerçek yüzünü daha iyi anlamaya başladılar. Kendileri bize şimdi geliyorlar. Afrika ülkelerinden endişe içinde gelenler var. Asya ülkelerinden de öyle. Türkiye ile bu konuda dost ilişkiler içinde olan çok sayıda ülke var. Hepsine çok teşekkür ediyoruz. Latin Amerika’da dost ülkeler var. Malezya gibi, Somali, Nijer olsun, Pakistan, Gine gibi. Maarif Vakfımızı oraya gönderiyoruz. Okulların kapatılması, devralınması ve orada bulunan FETÖ’cülerin bize iade edilmesi gibi” diye konuştu.

banner111
“3 FETÖ’cü iade edildi”

Birçok ülkede FETÖ’cülerin iade edilmesi için çalışmalar yapıldığını aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Geçen hafta Malezya Başbakanı, Tayland’da görüştüğümüzde Asya Diyalog Toplantısı’nda 3 kişiyi vereceklerini söylediler. Türkiye’ye döndüğümde Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve ilgili kurumlarımıza bilgi verdim. Karşılıklı temaslar sonucu dün gece 3 kişiyi teslim ettiler. O gün Bankok’taki iş forumuna birisi sızmış, uyarımız üzerine dışarıya atıldı. Her yere bir şekilde sızmaya çalışan bir örgüt. Ama bunlarla bizim mücadelemiz sonuna kadar içeride ve dışarıda devam edecek. Milletimize bu acıyı yaşatan ve 241 vatandaşımızı öldüren, 2 bin 190 vatandaşımızı yaralayan, milletimize bu acıyı yaşatan hainler her yerde zaten Türkiye aleyhine çalışıyorlar. PKK ile ve diğer terör örgütleri ile yakın işbirliği içindeler. Ama bizde onların peşini bırakmayacağız, hesabını içeride ve dışarıda soracağız. Dün akşamki bize teslim edilen 3 kişi de bu kapsamda bize verilmiştir. Birçok ülke ile bu tür çalışmalarımız devam edecek” dedi.

“Bugüne kadar havanda su dövdük”

Çavuşoğlu, Lozan’a gerçekleştireceği ziyaretle ilgili olarak ise şu bilgileri verdi: 
“Lozan konusu, Suriye’de ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması. Biz Uluslararası Suriye Destek Grubu olarak yaklaşık 20 ülkeydi, şimdi 25’e çıktı. Sürekli sulandırılıyor. Birçok karar aldık. Bunun eş başkanlığını yapan ABD ile Rusya anlaşmaya vardı, bizde destekledik. Somut önerilerimizi her zaman masaya koyduk. Ateşkes nasıl sağlanır, çatışmalar nasıl durdurulur, insani yardım nasıl buraya ulaştırılır. Siyasi dönüşüm nasıl olur. Ama maalesef bugüne kadar havanda su dövüyoruz. Varılan anlaşmalar ya da ortaya çıkan kararlar uygulanmıyor. DAEŞ’e karşıda 65 ülkeyiz, yıllardır 3 senedir mücadele diyoruz, hep farklı görüşler, farklı hesaplar. DAEŞ’e karşı da mücadele yok. Bizim başlattığımız mücadele karadan en etkili mücadele oldu. Kısa süre içinde sağlanan başarıda ortada.”

“Lozan’da gündem Suriye olacak”

Lozan’da bu kez görüşmelerin anlamlı görüşmeler olmasını beklediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, “Sonuç odaklı ve ardından uygulanmasını istiyoruz. ABD’lilere ve Rusya’da bunu söyledik. Dün Riyad’da, Suudi Arabistan ve Katar Dışişleri Bakanı ile üçlü bir toplantı yaptık. Yarın ikili görüşmelerimizde olacağız. Yarın Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile de aynı şekilde görüşeceğiz. İran’la son zamanlarda hep bu konu üzerinde 3 kez görüştük. Ama maalesef bugüne kadar netice yok, artık netice alalım. İnsanlar açlıktan ölmesin, rejim bundan memnun olabilir ama insani dramlar var. İnsanlık suçu ile ilgili çeşitli ülkelerin girişimleri var. Bunları destekliyoruz. Soruşturulması, incelenmesi lazım. Suriye’de insanlık suçu işleniyor. Yarınki toplantının kapsamı da bu olacak” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2016, 16:50

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83