EVAR YÖNTEMİYLE SAĞLIKLARINA KAVUŞTULAR

Muğla’nın Fethiye ilçesinden tedavi için Antalya’ya gelen 77 yaşındaki Muammer Tombak ile Antalya’nın Demre ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki Ayhan Ortak, Medical Park Antalya Kalp Hastanesi’nde geçirdikleri operasyonla yeniden sağlıklarına kavuştu. Medical Park Antalya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Ateş, Evar yöntemiyle yapılan operasyonların son zamanlarda daha çok tercih edildiğini ifade etti.

EVAR YÖNTEMİYLE SAĞLIKLARINA KAVUŞTULAR

 Kalp damarındaki daralma nedeniyle 2011 yılında stent takılan77 yaşındaki Muammer Tombak, “Yaklaşık 5 yıl önce takılan stentin ardından aort damarımda tekrardan problem yaşandı. Daha sonra 2 kez daha anjiyo oldum. Ancak halsizlik, iştahsızlık, yorgunluk ve bitkinlik yaşanmaya devam etti. Bu nedenle sıkıntılarımdan kurtulmak için tekrardan hastaneye başvurmak zorunda hissettim. Medical Park Antalya Kalp Hastanesi’nde Evar operasyonuyla aort damarındaki daralmanın normal boyutlara getirildi” dedi.

banner111
“Cerrahi bir müdahaleye gerek kalmadı”
Bir takım rahatsızlıklarından dolayı hastaneye başvurduğunu ifade eden 72 yaşındaki Ayhan Ortak ise, “Hastanede aort damarının genişlemesi kontrollerim sırasında tespit edildi. Karındaki aort damarında tıkanıklık olduğu belirlendi. Damarın açılması için müdahale gerekiyordu. İleri yaşım nedeniyle açık ameliyat, benim için riskli olabilirdi. Anjiyografi ünitesinde kısa süren bir operasyonla, küçük bir kesiden aort damarıma müdahale edildi. Çok şükür cerrahi bir müdahale olmadan bu tıkanıklık açıldı. Kısa sürede de hastaneden taburcu oldum” şeklinde konuştu.

“Aort damarı balonlaşıp ani ölüme neden olabilir”
Aort damarının balonlaşmasının belli bir seviyeyi geçtiğinde ani ölümlere neden olabileceğini dile getiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Ateş, “Hem göğüs hem de karından geçen aort damarında genişleme olduğunda geçmişte klasik tedavi yöntemi olarak cerrahi yöntemlere başvuruluyordu. Son zamanlarda, gelişen teknolojiyle birlikte ameliyatsız olarak kasıktan tıpkı koroner anjiyo ve stent takılıyormuş gibi aort damarı içine stent yerleştirilebilmektedir. Evar adını verdiğimiz bu işlemle ortalama 1 saat gibi bir sürede tıkalı damar açılabilmektedir” dedi.

Evar yöntemine tercih artıyor
Evar yönteminin iki şekilde yapıldığını anlatan Dr. İsmail Ateş, stent yerleştirme işleminin hastanın iki ya da tek kasığından 5-6 santimlik bir cerrahi kesi açılarak yapıldığını söyledi. Genellikle 50 yaş üstü erkeklerde, hipertansiyonu olan kişilerde, sigara tüketen kişilerde daha çok görüldüğünü söyleyen Dr. Ateş, “Cerrahi müdahale yapılsa bile yaş arttıkça risk de artar. Son zamanlarda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de klasik cerrahi yöntemi yerine bu tedavi yönteminde artış gözlenmektedir” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2016, 22:46

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83