'KANSER ÖNEMLİ BİR TOPLUM SAĞLIĞI PROBLEMİDİR'

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, "1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası" ile ilgili basın duyurusu yayınladı.

'KANSER ÖNEMLİ BİR TOPLUM SAĞLIĞI PROBLEMİDİR'

 

banner111
Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda;

Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli vakaların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. 

Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda % 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.

Tütün kullanımı ve obezite en önemli kanser etkenleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle Alanya Toplum Sağlığı Merkezi olarak başta gençlerimiz olmak üzere tütün kullanımının önlenmesi ve obezite ile mücadele  çalışmalarına önem ve hız vermekteyiz. “Erken teşhis hayat kurtarır!” prensibiyle İlçemizde Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezimiz (KETEM) bünyesinde; meme, kolorektal (kalın bağırsak) ve serviks (rahim ağzı) kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Halkımız Alanya Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde bulunan KETEM’e doğrudan başvurarak Ulusal kanser standartları çerçevesinde;

Kalın bağırsak kanserleri için 50-70 yaş arası 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi,  

Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 5 yılda bir 30-65 yaş arası kadınlar pap-smear (sürüntü) ve HPV Testi,

40-70 yaş aralığında ise meme kanseri erken teşhisi için 2 yılda bir yapılacak olan mamografiler ile tamamen ücretsiz hizmet almaktadır. 

Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecektir.

Ülkemizde kanserle olan mücadele bütün toplumsal unsurların desteği ile devam edecektir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maraton olup yeterli ekonomik güç yanında  halkımızın da aktif katılımını gerektiren bir süreçtir. 

Sağlıklı yaşam davranışları geliştirerek kansere karşı korunmanız ve yukarıda sayılan yaş gruplarında iseniz tarama programlarına dahil olarak erken teşhis ile uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olmanızı dileriz.

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2016, 11:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83