SICAK HAVA İSHAL RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ali Satılmış, havaların ısınmaya başlamasıyla her yaş grubunda ortaya çıkan ishallerin, sıcak havalarda yiyeceklerin daha çabuk bozulması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle daha sık görülebileceğini belirtti.

SICAK HAVA İSHAL RİSKİNİ ARTTIRIYOR

 İshalin 24 saatte, 3’ten fazla dışkılama veya anne sütü alan bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılaması şeklinde görüldüğünü belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ali Satılmış, "Dünyada her yıl, 5 yaşın altındaki yaklaşık 2,2 milyon çocuk, ishal nedeniyle ölmektedir. İshale bağlı ölümler sıklıkla su ve mineral kaybından kaynaklanmaktadır. Ayrıca beslenme durumunun iyi olmaması ishal ve ishale bağlı ölüm riskini arttırmaktadır. İshalle birlikte çocuklarda kusma, karın ağrısı ateş de görülüyorsa zaman kaybetmeden bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır'' dedi.

banner111
İshale yol açan sebeplere dikkat

Uzun süre bekletilmiş besinler, uygun şekilde hazırlanmamış konserveler, iyi pişirilmemiş besinler, kaynağı belli olmayan içme sularının içerisinde mikropları barındırarak ishale neden olabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Satılmış, "Bunların dışında özellikle çocuklarda, barsak enfeksiyonları (virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar), gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, bazı gıdalara karşı hassasiyet (alerji), gereğinden fazla meyve ve meyve suyu tüketimi ve diğer ishal yapıcı gıdalar, antibiyotik tedavisi, üst/alt solunum yolu enfeksiyonları, doğuştan metabolik hastalıklar da ishale yol açmaktadır'' şeklinde konuştu.

"Kusması olan çocuklara bol bol su içirin"

İshal olan bebeğe doktor onayı olmadan antibiyotik ya da diğer ilaçların verilmemesi konusunda uyaran Yrd. Doç. Dr. Satılmış konuşmasını şöyle tamamladı:
"Küçük çocuklarda ishal özellikle kusma varlığında büyük su kayıplarına yol açar, yeterli su verilmediği takdirde öldürücü olabilir. Bu yüzden kusması olan çocuklara bol bol su içirilmesi gerekir. Ayrıca ek olarak yağsız çorba, pirinç suyu ve seyreltilmiş sütle hazırlanmış muhallebi, ayran, elma suyu gibi sıvılar susuzluğu önlemek, aynı zamanda kalori ihtiyacını karşılamak için verilebilir. 6 aylıktan küçük ve henüz ek gıdaya başlanmamış bebeklerde emzirme sıklaştırılır. Bebek aldığı takdirde aralıklı kaynatılmış ılık su verilebilir.''

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2016, 10:49

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83