FİNLİ GÜZELLER GELİYOR

Gelenekselleşen Miss Finland Güzellik Yarışması'nın final öncesi kampı, yapılan görüşmeler sonucunda yine Alanya’ya alındı.

FİNLİ GÜZELLER GELİYOR

 Finlandiya'nın en önemli turizm fuarı olan Matka’da Alanya’yı Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) yetkilisi Şükrü Cimrin temsil etti. Cimrin, fuarla ilgili görüşmeleri ve izlenimlerini şöyle aktardı: "ALTAV olarak 200 metrekarelik Bakanlık standı altındaki Alanya standı ve Bakanlık standının karşısında özel 30 metrekarelik ayrı bir stant ile olmak üzere 2 ayrı noktada fuara katıldık. Fuarı 4 gün boyunca toplam 67 bin kişi ziyaret etti. Ayrıca Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili de fuarın ilk iki günü tüm görüşmelere katılarak fuara destek verdi ve temaslarda bulundu. Alanya standında ayrıca Alanyalı Nazmi Aydemir Alanya’dan getirdiği kabakları boyayarak kabak boyama sanatımızı Fin ziyaretçilere tanıttı. Boyanmış ve lamba olarak kullanılan kabaklar ziyaretçiler ve özellikle ‘blogger’ların çok ilgisini çekti. Stantta görevli olan Seija Aspola ve Marika Kolehmainen Yeni Alanyalılar olarak, standa gelen Finliler’e Alanya’da yaşayan Finliler olarak bilgiler verdiler ve Alanya’daki yaşamlarını anlattılar. 

banner111
'TÜRKİYE'DEN TEK ŞEHİR STANDIYDIK' 

Alanya görselleri ile donatılmış Alanya standı hem Türkiye standıyla komşu olması, hem de 3 cephesinin açık olması ve fuarın ana girişine yakın konumundan da dolayı ziyaretçi akınına uğradı. Alanya dışında fuarda farklı bir stantla katılan Türkiye destinasyonu yoktu. Alanya standında büyük ekranlarda sürekli Alanya tanıtım filmi döndü ve gelen ziyaretçilere Alanya ile ilgili Fince şehir rehberi, Alanya çantaları, nazar boncukları, Alanya bileklikleri, Alanya şehir haritaları dağıtıldı. Fuar boyunca ziyaretçilere Türk lokumu ve çerezi ikram edildi. Bunun yanında Turizm Bakanlığı Türkiye standında da 4 gün boyunca çeşitli etkinlikler ve çekilişler düzenlenerek standı çok sayıda kişinin ziyaret etmesi sağlandı. 

FUARDA SAĞLANAN TEMASLAR 

Fuar boyunca birçok görüşme ve toplantılar yaptık. Finlandiya Büyükelçimiz Adnan Başağa Alanya standını ziyaret etti ve kendisi ile görüş alışverişinde bulunduk. Helsinki Kültür ve Turizm Tanıtma Ataşemiz Arzu Emel Yıldız ile kapsamlı bir toplantı yaparak 2016 sezonu için işbirliği içinde olacağımız projeler hakkında görüştük. Ayrıca şu ana kadar Alanya turizmine verdiği desteklerden dolayı kendisine ALTAV Yönetim Kurulu adına bir teşekkür plaketi sunduk. THY Helsinki yetkilileri ile yaptığımız toplantıda Finlandiya ve Türkiye uçuşlarının son durumu hakkında bilgi aldık. Özellikle fuarın başladığı tarih olan 21 Ocak ve 31 Ocak arası alınmak ve 31 Mayıs’ta uçmak kaydı ile 169 Euro Helsinki-İstanbul-Alanya-Gazipaşa (GZP) gidiş dönüş promosyonları için teşekkür ettik. Bu promosyon fuar boyunca büyük ilgi gördü ve Alanya standında da tanıtımı yapılarak ilgilenenler THY standına görevlilerimiz tarafından yönlendirildi. 

'RUS KANALINA KONUŞTUK' 

Fuarda yaptığımız önemli görüşmelerden biri de TAV Pazarlama Müdürü Serkan Karahatay ile yaptığımız toplantı oldu. Ortak paydamız olan GZP'nin tanıtılması, operatör ve yolcu bazında uçuş sayısının artırılması konusunda birlikte bir dizi çalışma yapmak üzere görüş birliğine vardık ve ikinci toplantımızı ALTAV Yönetimi ile birlikte Alanya’da yapmak üzere anlaştık. Fuarda standımıza gelen Rusya resmi haber ajansı TASS muhabiri ile Türkiye ve Rusya ilişkileri üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Bu röportajda özetle sorunun tamamen hükümetler arasında olduğunu ve Türk turizmcileri ve halkı olarak Türkiye’de tatil yapmak isteyen Rus misafirlerimizin bu krizden etkilenmemesi gerektiğini düşündüğümüzü, her şeyin bir an önce normale dönmesi konusundaki dileklerimizi ilettik. Ayrıca Finlandiya’dan Alanya’ya turist getiren başlıca operatörler olan Aurinkomatkat, Apollo, Tjareborg, Detur ve Nazar yöneticileri ile toplantılar yaparak pazarın durumunu değerlendirdik ve fikir alışverişinde bulunduk. 

'BASINLA GÖRÜŞMELER YAPTIK' 

ALTAV olarak yıllardır yabancı basın görevlilerinin Alanya’da ağırlanmalarını çok önemsemekteyiz. Bu yolla hedef pazarlarımıza kendi medyalarından ulaşma ve sesimizi duyurma imkanı sağlıyoruz. Ayrıca Alanya’daki her türlü yeniliği ve yabancı misafirlerimizin ilgisini çekecek konuyu bu yolla duyurma fırsatı yakalıyoruz. Fin basını ile en önemli buluşma noktalarımızdan biri olan Finlandiya Turizm Fuarı'nda Fin basını ile çeşitli görüşmeler yaptık. Finlandiya Radyo ve Televizyonu YLE’den Jari Tanskanen ile görüştük. Kendisi en son davetlimiz olarak Mayıs 2015’de Alanya’ya gelip pistin uzatılma çalışmalarını yerinde incelemişti ve havalimanı konusunda yetkililerden bilgi almıştı. 2016 Mayıs’ında tekrar Alanya’ya gelmesi ve uçuşunu uzatılmış olan yeni piste yapması konusunda anlaştık. Finlandiya’nın şu andaki en büyük seyahat dergisi olan Mondo’nun editörü ile yaptığımız görüşmede Alanya’ya 4 yıl önce gelen muhabirlerinin 2016 bahar aylarında bir fotoğrafçı eşliğinde tekrar gelip Alanya’da 4 yılda meydana gelen değişimleri ve yeni cazibe unsurlarını Mondo’da haberleştirmesi konusunda anlaştık. Yine Finlandiya’nın en etkili seyahat sitelerinden Matka24’ün sahibi ve editörü ile yaptığımız görüşmede sitede ALTAV tarafından sağlanacak güncel Alanya içeriğine yer verilmesi konusunda anlaştık. Bunun dışında iki adet bağımsız gazeteci ile fuar öncesi başlattığımız görüşmeleri fuarda tamamlayarak Alanya’ya basın gezisi dahilinde misafirimiz olarak ağırlanmaları konusunda kendileri ile anlaştık. Helsinki Turizm ve Kültür Ataşemiz Arzu Emel Yıldız ile yaptığımız toplantıda 2014 yılı içinde Alanya’ya vermiş olduğu desteklerden ötürü teşekkür ettik ve kendisine ALTAV ve tüm Alanya adına bir teşekkür plaketi verdik. 2015 içinde yapacağımız ortak çalışmalar konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Helsinki Turizm ve Tanıtma Ataşeliği’nin sitesinde GZP ile ilgili detaylı Fince bilgi verilmesi konusunda anlaştık. Ayrıca, Lomamatkat, Detur, Tjareborg, Nazar ve Aurinko Matkat tur operatörleri ile yaptığımız toplantılarda 2014’ü değerlendirdik ve 2015 planlamaları konusunda bilgi aldık. Fin turistlerin Alanya’da mutlu bir tatil geçirmesi adına Alanya’daki yenilikleri ve GZP ile ilgili pist uzatma ve kapasite artışı çalışmaları konusunda son rakamları aktardık. Finlandiya’nın en çok okunan seyahat dergilerinden Matkaopas ve Matkalehti dergilerinin yöneticileri ve Finlandiya’nın TRT’si YLE’nin havacılık uzmanı muhabiri Jari Tanskanen ile görüşerek özellikle GZP hakkındaki en son bilgileri ve gelişmeleri paylaştık. Jari Tanskanen ile birlikte nisan ayı içinde Alanya’ya gelmesi ve havaalanının son durumunu yerinde görmesi konusunda birlikte program yaptık ve tarihini belirledik. 

MISS FINLAND 2016 ALANYA’DA 

2013’den bu yana artık gelenekselleşen Miss Finland Finlandiya resmi güzellik yarışmasının final öncesi kampı yine Alanya’da gerçekleştirilecek. Yarışmanın yapımcıları ile fuarda yaptığımız toplantıda tarih ve içerik konularında belirlemeleri yaparak son 10 finalistin Alanya kampının Alanya’da en başarılı bir şekilde gerçekleşebilmesi için gerekli çalışmaları başlattık. Detur ve Helsinki Kültür ve Turizm Müşavirliği ile birlikte yapacağımız çalışma ile Miss Finland 2016 finalistleri Finlandiya’nın önemli günlük ve haftalık gazete ve dergilerinden oluşan bir ekiple nisan ayı içinde Alanya’da olacaklar. Ekibe ulusal kanallardan bir ekip de eşlik edecek. Kamp boyunca güzeller ve basın mensupları Alanya‘da yaşadıklarını Fin medyasında paylaşacaklar. Söz konusu işbirliği geçen hafta itibariyle seçmeleri başlayan organizasyonun medya lansmanlarında duyurulmaya başlandı. 

SAARA AALTO ALANYA’YI TANITTI 

Finlandiyalı ünlü şarkıcı genç yetenek Saara Aalto, fuarın ikinci günü Alanya standına gelerek ziyaretçilere Alanya’yı anlatarak hayranları için fotoğrafını imzaladı. Ayrıca bu yılki Finlandiya Eurovision seçmelerinde yarışan No Fear adlı şarkısının tanıtımı için fuarın ana sahnelerinden SONERA’da Alanya sunumuyla aday şarkısını seslendirdikten sonra herkesi Alanya standına davet etti. Fuarın üçüncü günü, Miss Finland 2015 Alanya kampında yer alan ve ardından finallerde Miss Finland ikinci güzeli seçilen Carola Miller Alanya standında iki saat kalarak ziyaretçilere Alanya hakkında bilgi verdi. 

PAZAR ANALİZİ 

Finlandiya pazarına genel olarak baktığımızda 2014’den 2015’e Türkiye gelen Fin turist sayısı yüzde 6’lık düşüşle 215 bin kişi olarak gerçekleşmiştir. Son 6 yılın grafiğine baktığımızda sürekli artış gösteren turist sayısının bu yıl itibariyle bir doyuma ulaşacak olması bekleniyordu ama yüzde 6‘lık düşüş beklenenin biraz üstünde gerçekleşti. Yapmış olduğumuz tur operatörü görüşmelerinde  gelecek yılki planlamaların bazı operatörlerde artış gösterdiğini bazılarında aynı bırakıldığını gözlemledik. Ancak hemen hepsinde ortak olan nokta satışların geçen yıl aynı zamana göre daha düşük gitmekte olduğu. Bu durum bazı tur operatörlerinde yüzde 30’lara kadar çıkmakta. Bunun yanında geçen yıla göre Türkiye kapasitesini yüzde 30 arttıran Aurinkomatkat’ın satışları şu anda yüzde 26 eksik gitmekte bu da geçen yıla göre net satışlarının artıda olduğunu gösteriyor. 

'HEDEF 2015 RAKAMLARINI KORUMAK' 

Şu anda görünen hedef 2015’de gerçekleşen 215 bin turist sayısını korumaktır. Bunun üzerine çıkılabilmesi gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Özellikle GZP  en büyük kozumuz olarak öne çıkmaktadır. Birkaç yıl önce havalimanımıza uçmaları konusunda ısrarcı olduğumuz tur operatörleri bu yılki görüşmelerimizde yeni olan bu havayolunu satmanın ilk başta zor olduğunu ancak bu yolu tercih eden yolcularının artık GZP üzerinden gelmek istediklerini söylemeleri GZP'nin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. 

'TANITIM FAALİYETLERİ SÜRÜYOR' 

Türkiye ile ilgili güvenlik endişelerinin bir an önce ortadan kalkması, imaj çalışmaları, tur operatörlerine verilecek destekler, basın ağırlamaları gibi konular sorunun çözümünde önem kazanmaktadır. Helsinki Kültür ve Turizm Ataşeliği Finlandiya’da kapsamlı bir tanıtım kampanyasını halen yürütmektedir. Helsinki’nin en büyük alışveriş merkezinin dev ekranında Türkiye ile ilgili filmler dönmektedir ve billboardlarda Türkiye ve destinasyonları ile ilgili görseller sergilenmektedir. Bunun yanında Helsinki’nin en lüks alışveriş caddelerinden birinde cephe giydirmesi olarak 3 katlı bir binada 3 aydır sergilenmekte olan dev Alanya görselinin süresi uzatılmıştır. Paket tur oranının toplam Türkiye gelişlerinde her yıl düşüş gösterdiği Finlandiya pazarında THY’nin GZP Havalimanı ile ilgili agresif fiyat promosyonları da takdirle karşılanması gereken sevindirici bir gelişmedir. 

'ÇEKİMLER ALANYA'DA SÜRECEK' 

Fin turistin özellikle turiste en çok ihtiyaç duyduğumuz düşük sezonlarda tatile çıkması onları daha da önemli kılmaktadır. ALTAV olarak, diğer pazarlarda olduğu gibi Finlandiya pazarına dönük tanıtım faaliyetlerimiz aralıksız devam etmektedir. Planlanmış birçok basın grubu ağırlamamız olacaktır. Sezon başında Fin medyasında bir hafta boyunca yer alacak Miss Finland Alanya Kampı Alanya’dan pozitif haberlerin geçilmesi ve gündemde kalması açısından çok önemlidir. Ayrıca Finlandiya ulusal kanallarından FOX TV’de Alanya’da çekilen “Alanya’nın Kahramanları” programının ikinci sezonu ile ilgili yapımcı firma ile fuar sırasında yaptığımız görüşmede Alanya’dan yayınlanacak olan içeriğin zenginleştirilmesi konusundaki talebimiz olumlu karşılanmıştır ve ikinci sezon çekimleri de yılın ikinci yarısında Alanya’da yapılacaktır. Temennimiz geçen yılki rakamları yakalayarak Alanya’nın Fin pazarında yıllar içinde oluşturduğu pozisyonunu korumasıdır."

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2016, 11:12

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83