Nisan'da paket tur satışları nasıl değişti?

Antalya’da Ocak-Mart döneminde dibe vuran paket tur satışları nisan ayı itibarıyla adeta patladı. 2016 yılının Nisan ayında Antalya Havalimanı'na paket turlarla 299 bin 305 misafir gelirken, Rusya pazarının açılmasıyla birlikte 2017 Nisan ayında bu sayı yüzde 48'lik artışla 442 bin 964’e kadar ulaştı.

Nisan'da paket tur satışları nasıl değişti?
Türkiye’nin başta Avrupa ülkeleri ve Rusya ile yaşadığı politik gerilimlerin ardından ciddi kan kaybı yaşayan turizm sektörü, nisan ayı ile birlikte özellikle Rusya pazarındaki hareketlenmeyle kendine geldi. Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberie göre, ocak-mart döneminde yabancı turistlere yapılan paket tur satışlarında dibe vuran Antalya, nisan ayındaki yükselişle geçen yılı geride bıraktı.

RUSLAR GELMEYE BAŞLADI, YÜZDE 48 ARTIŞ YAŞANDI

Turizm sektörü temsilcilerinin özel çalışmasıyla hazırlanan verilere göre; 2017 Nisan ayında geçen yıla oranla yüzde 48 artış yaşandı. Daha detaylı anlatımla 2016 yılının Nisan ayında Antalya Havalimanı'na paket turlarla 299 bin 305 misafir gelirken, 2017 Nisan ayında bu sayı 442 bin 964 olarak kayıtlara geçti.

Yaklaşık 144 bin kişilik artışın önemli bir kısmı geçtiğimiz yıl aynı dönemde Türkiye seferlerini iptal etmiş olan Rusya’dan geldi. Geçtiğimiz yıl nisan ayında Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden gelen paket tur misafirleri 20 bin 38’de kalırken, bu yıl 152 bin 536 olarak gerçekleşti. Yani paket tur satışları 7,5 kat arttı.

İSRAİL AÇILDI, ALMANYA HAFİF YÜKSELDİ, HOLLANDA DİPTE

Geçen yılın aynı döneminde hiç paket tur satın almayan İsrailli turistler, nisan ayı itibarıyla 20 bin 435 paket tur satın aldı. Geçtiğimiz aylarda ilişkilerin hayli sarsıldığı Almanya turizm pazarında yüzde 9’luk artış yaşanırken, politik gerilimin devam ettiği Hollanda’da paket tur satışları yüzde 40 geriledi.

BDT ÜLKELERİ TAVAN YAPTI

Nisan ayı ile birlikte en fazla paket tur satışı Rusya ve Ukrayna’nın da içinde bulunduğu BDT ülkelerine yapıldı. Bu ülkelere yapılan satışta Rusya ve Ukrayna başı çekerken, artış oranı yüzde 661’e kadar yükseldi. Orta Doğu ülkelerine yönelik tur satışlarında yüzde 324, İsrail’e yapılan satışlarda yüzde 100 yükseliş kaydedildi.

İNİŞ UYARISI

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, nisan ayındaki bu tablonun umut verici olduğunu, Nevruz sonu ve Paskalya başlangıcına denk gelen nisan ayındaki artışın mayıs ayında küçük çaplı inişe geçebileceğini söyledi.

EN ÖNEMLİ PAZAR RUSYA

Bu tabloya en önemli katkının ilişkilerin tekrar normale döndüğü Rusya’dan kaynaklandığını dile getiren Yavuz, İngiltere ve Almanya’daki küçük çaplı artışlara da dikkat çekerek, bu pazarlardaki artışın devam etmesi halinde sezon geneline önemli katkı yapabileceğini dile getirdi.

‘ORTA DOĞU İZLENMELİ’

Hollanda krizinin turizme yansımasına da değinen Recep Yavuz, “Yüzde 40 olarak gerçekleşen kaybın siyasi ilişkilerin düzelmesi ile sezon sonuna doğru eritilmesi hedeflenebilir. Ayrıca Orta Doğu pazarındaki hareket dikkat çekici. Sadece nisan ayında Orta Doğu’dan 2 bin 595 misafir geldi, bu sayı geçtiğimiz yılın 4 katına denk geliyor. Bu pazarı dikkatle izlememiz gerekiyor” dedi.


Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2017, 11:32

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83