RUSYA CHARTER İÇİN ZAMAN VERDİ

Rusya Devlet Başkanı Putin'in charter uçuşların başlatılacağını açıklamasının ardından, gözler Rusya'ya çevrildi. Peki uçuşlar ne zaman başlayacak, talep ne kadar olacak? İşte Rus tur operatörlerinin konuya dair açıklamaları...

RUSYA CHARTER İÇİN ZAMAN VERDİ

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uçak krizinin ardından ilk kez bir araya geldiği St. Petersburg buluşması, pek çok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de heyecan yarattı. 

banner111
 
İki ülke arasındaki kriz, Rusya’nın Türkiye’ye dönük tatil satışını ve charter uçuşlarını yasaklamasına sebep olmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e mektubunun ardından ilişkilerdeki iyileşmeyle beraber tatil satışlarına getirilen yasak 30 Haziran’da kaldırılmıştı. 
 
CHARTERLAR BAŞLAMAYINCA İSTENİLEN TALEP OLUŞMADI
 
Tatil satışlarına dönük yasak kaldırılsa da, charter uçuşlarının başlamaması Rus turistlerin Türkiye talebinin artmasını engelledi. Tur operatörleri talebi karşılamak için tarifeli seferlerde blok koltuk alımı yaparken, hava yolu şirketleri kapasitelerini ve uçuş noktalarını artırarak talebi karşılamaya çalıştı. Ancak yüksek fiyatlar ve pek çok Rus turistin başka destinasyonlara yönelmiş olması sebebiyle talep turizmcilerin istediği seviyeye çekilemedi. 
 
PUTİN’İN AÇIKLAMASI HEYECAN YARATTI
 
2016 yaz sezonunun büyük kısmı geride kalmış olsa da, Putin’in dünkü görüşmenin ardından charter uçuşlarının en yakın zamanda başlatılması için çalışmalara başlanacağı yönündeki açıklaması, oldukça zor bir yıl geçiren turizm sektöründe büyük heyecan yarattı. 
 
Türk turizmciler 2016 yılında yaşanan kayıpların telafi edilmesinin mümkün olmadığını ancak uçuşların başlatılmasının yine de turizme önemli bir katkı sağlayacağı yönünde açıklamalarda bulundu. Turizmciler, bu yöndeki bir kararın 2017 yılına hazırlık yapılması açısından da son derece önemli olduğunun altını çizdi. 
 
RUSYA’DAN GELEN GÜVENLİK HEYETİ OLUMLU AYRILDI
 
Rusya tarafından daha önce yapılan açıklamalarda charter uçuşlarının başlatılmamasının arkasındaki esas sebebin güvenlik sıkıntıları olduğu ifade edilmişti. Geçtiğimiz hafta Rusya’dan Türkiye’ye gelen bir heyet İstanbul ve Antalya havalimanlarında incelemelerde bulunmuş, güvenliğe ilişkin taleplerini yetkililere iletmişti. Putin, dün yaptığı açıklamada taleplerinin Türk yetkililer tarafından karşılandığını, uçuşların başlatılmasının artık teknik hazırlıklara bağlı olduğunu ifade etti.
 
‘CHARTERLAR EN ERKEN 1 HAFTADA BAŞLAR’
 
Rusya Tur Operatörleri Birliği’nin (ATOR) resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Rus hükümetinin gerekli çalışmaları yapmasının ardından charter uçuşlarının başlatılması yönündeki karar çıktığında, uçuşların başlaması en az bir haftayı bulacak. Tur operatörleri, bu sürenin daha da uzayabileceğini, uçakların tedarik edilmesi ve seferlerin ayarlanması gibi teknik işlerin bir miktar zaman alacağını ifade ediyor. 
 
TALEP NE KADAR OLACAK?
 
Konuya dair görüşlerini paylaşan Pegas Touristik CEO’su Anna Podgornaya, Türkiye’ye dönük tam kapasite operasyonların eylül-ekim aylarında yürütülebileceğini ifade etti. ‘’Bu tarihlerde deniz sıcaklığı hala oldukça yüksek olduğundan ve diğer popüler yaz destinasyonları ya çoktan dolmuş ya da sezonu kapatmış olacağından  Rus turistlerin Türkiye’ye yöneleceğini düşünüyoruz.’’ diyen  Porgornaya, ‘’Ancak talep yine de geçtiğimiz yıllarda alışkın olduğumuz rakamların yanında oldukça küçük kalacaktır. Charter uçuşlarının başlaması Rus turistlere yaz sezonunu uzatma şansı verecek. Uçuşların, önce yasaklar sonrasında da yüksek fiyatlar sebebiyle bastırılmış olan talebi de uyandırabileceğine inanıyorum.’’ ifadelerini kullandı. 
 
‘FİYATLAR MUTLAKA DÜŞECEK, ANCAK NE KADAR OLDUĞUNU KESTİRMEK ZOR’
 
Tarifeli seferlerle düzenlenen turların fiyatlarının Rus turistlerin alışkanlıklarına göre oldukça yüksek olduğunu belirten Podgornaya, ‘’Charter uçuşlarının başlamasının ardıdnan fiyatlarda mutlaka indirimler olacaktır, ancak şu anda tam olarak ne kadar indirim olacağını söylemek zor.’’ şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2016, 15:48

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83