Sezonluk işçilere turizmin faturası ağır oldu

Yaz sezonunun sonuna gelinmesiyle kıyı bölgelerindeki otellerde çalışan on binlerce çalışan işsiz kalıyor. Çalışanlar İzinli sayıldığı için işsizlik maaşı da alamıyor.

Sezonluk işçilere turizmin faturası ağır oldu

Yaz sezonunun bitip  özellikle kıyı bölgelerindeki otellerin kapanması ile çalışanlar ya izne çıkarılmıyor ya da ‘Askıya' ya alma denilen sisteme tabi kılınıyor. 

Bu durumda çalışanlar işsizlik maaşı da alamıyor.

banner111

İşsizlik sigortası turizm işçilerini kapsamaması, son işyerinde 120 gün şartı bir de askıya alınmama şartı çalışanların yaşamlarını sıkıntıya sokuyor. 

Kıyı bölgelerinde çalışanlar mayıs ayında işbaşı yapıyor, Ekim ayının başında ya da sonunda tesislerin kaypanması ile bazı işletmelerde isne çıkarılıyor. Bazı işletmeler de çalışanlar ile olan sözleymeyi ‘Askıya’ alıyor

KALİFİYE ELEMAN KAYBEDİLİYOR

Bunun nedeni de sezon açıldığında çalışanların işe dönmesini sağlamak. 

Ancak çalışanlar bu döemde maaş alamıyor. Bu nedenle tesis kapanıp işşsiz kalan çalışan başka bir iş bulursa orada başlıyor sezon açıldığında da işe geri dönmüyorn. Bu durum işletmelerin kalifiye elamanlarını yitirmesine neden olmuyor.

EN AZ 7 AY ÇALIŞMAK GEREKİYOR

Kış mevsimine girilmesi üzerine izinli sayılan ya da sözleşmesi askıya alınan çalışanın işsizlik sigortasında yararlanmamasının nedeni bir engel var, çalışanın son 3 yılda 600 gün pirim ödeme şartı olmasından kaynaklanıyor. 

İşsizlik maaşı alabilmek son üç yılda 600 gün prim ödemesi gerekiyor. Bu durumda çalışanan her yıl en az 7 ay çalışması gerekiyor. 

Kıyı bölgelerinde sezonun uzun sürdüğü yer olan Antalya'da bile ancak 6 ay çalışılabiliyor. Bu süre Marmaris, Bodrum, Didim gibi yerlerde ise daha da kısa.

SENDİKALI ORANI EN DÜŞÜK SEKTÖR  

Bu arada çalışyanlarırn haklarını korumak bir sendikaya üye olması turizmde çok az. 

Çalışanlar arasında sendikalı olanların oranı en düşük sektör Turizm. 

Türkiye genelinde sendikalı işçi oranı taplamın yüzde 3.5 iken bu oran turizmde yüzde 1.5 düzeyinde.

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2018, 11:32

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83