SYEDRA ANTİK KENTİ TURİSTLERİ BEKLİYOR

Alanya Kaymakamlığının vizyon projesi olan Syedra Antik Kentinde çalışmalar tamamlanarak Syedra turizme kazandırıldı. Kaymakam Tanrıseven, "Alanya yalnız kum, deniz turizmi değil; kültür turizminin de önde gelen kenti olacak" dedi.

SYEDRA ANTİK KENTİ TURİSTLERİ BEKLİYOR

 Alanya’nın önemli Arkeolojik ve Kültürel değerlerinden biri olan “Syedra Antik Kenti"nde yapılan çalışmalar, Alanya Kaymakamlığı öncülüğünde Alanya Müze Müdürlüğünde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı. Syedra'da yüzey çalışmalarının yanı sıra yürüyüş yolları tamamlanarak turistlerin gezebileceği bir ortam hazırlandı. Yüzey çalışmalarında ortaya çıkan Helenistik Döneme ait seramikler, kırmızı astarlı servis tabakları, Bizans Dönemine ait sırlı seramikler, cam kaplara ait parçalar, çeşitli metal objeler, kirman ve dokuma tezgâhları Alanya Müze Müdürlüğünde sergilenecek.

banner111
TÜRKMEN "SYEDRA, KÜLTÜR TURİZMİNİN ÇOK ÖNEMLİ DEĞERİDİR"

Alanya Müzesi Konferans Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak; Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven’in yanı sıra Müze Müdürü Seher Türkmen ve Syedra Yüzey araştırma Başkanı Doç. Dr. Birol Can katıldı. Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Müze Müdürü Seher Türkmen yaptı. Müdür Türkmen, Syedra’nın tespit ve tescil çalışmalarından bu tarafa keşfedilen değerlerini anlattı. Syedra’nın kültür turizmi ile ilgili çok önemli bir değer olduğunu belirten Müze Müdürü Türkmen, Kaymakam Tanrıseven'e Syedra'nın turizme kazandırılmasında büyük emeği olduğunu belirterek teşekkür etti.

 DOÇ. DR. CAN "SYEDRA’DAKİ GÜZELLİKLER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR"

Syedra Yüzey Araştırma Başkanı Doç. Dr. Birol Can yapmış olduğu konuşmada şunları kaydetti: "Syedra Antik Kenti'nin geçmişi Tunç Çağına uzanmakta ve Helenistik Dönemine kadar kentte yaşam olduğu görülmektedir. Syedra, çok geniş bir alana yayılmış limanıyla, kilisesiyle kilit bir noktada yer almaktadır. Yaptığımız yüzeysel araştırmalarda Helenistik Döneme ait seramikler, kırmızı astarlı servis tabakları, Bizans Dönemine ait sırlı seramikler, cam kaplara ait parçalar, çeşitli metal objeler, kirman ve dokuma tezgâhlarına ait ağırlıklara rastladık. Gerçekleştirdiğimiz yüzey araştırmaları sonucunda Syedra’daki güzellikler gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Syedra’da su sarnıçlarının yanı sıra Vaftis Mağarası, kiliseler, tiyatro, mezarlıklar ve zeytin işleme atölyeleri gün yüzüne çıkmıştır. Önümüzdeki dönemde kazı çalışmalarına başlayacağız. Yaptığımız çalışmalarda bize her zaman destek olan başta Alanya Kaymakamımız Sayın Dr. Hasan Tanrıseven olmak üzere Belediyelerimize, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum."

KAYMAKAM TANRISEVEN "AMACIMIZ, ALANYA’DA KÜLTÜR TURİZMİNİ GELİŞTİRMEK"

Bilgilendirme toplantısında konuşma yapan Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, "Syedra Antik Kenti'ndeki çalışmaları son derece önemsiyoruz. Alanya sadece deniz, kum, güneş turizmi değil; aynı zamanda kültür turizmi için de bir destinasyon olsun istiyoruz” dedi.

Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Alanya yalnız kum, deniz, güneş ile değil, kültür turizmiyle de anılması gereken bir şehir. Göreve geldikten sonra uzun süre kesintiye uğrayan Alanya Kalesindeki kazı çalışmalarını yeniden başlatarak, Alanya’nın kültür turizmini geliştirmek istedik. Müze Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalarda Alanya Kalesinin yanı sıra Syedra Antik Kentini de kültür turizmine kazandırmak için çalışmalar yaptık. Alanya Kaymakamlığı öncülüğünde, İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün katkıları ile Syedra’da yürüyüş yolları yapıldı. Syedra, Kilikya ve Bizans Dönemlerine ait önemli bir kenttir. Özellikle Avrupalı turistlerin bu tarihi kente ilgisinin büyük olacağını düşünüyoruz. Alanya’nın doğusunda birçok otele oldukça yakın olan Syedra’yı tanıtmak için Alanya Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi Koordinatörlüğü ve turizmcilerimizle beraber çalışma yapacağız. Alanya’nın kültür turizminin de önde gelen kentlerinden birisi olması için el birliği içerisinde çalışmamız gerekir. Amacımız, Alanya’da kültür turizmini geliştirmek. Syedra’yı turizme kazandırdığımız zaman, bundan turizmciler de vatandaş da faydalanacak. Syedra’da yapılan çalışmalara katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum."

SYEDRA'YA TANITIM TURU

Alanya Müzesi Konferans Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısının ardından, Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven'in de katıldığı Syedra Yüzey Araştırma Başkanı Doç. Dr. Birol Can’ın anlatımı ile Syedra gezisi gerçekleşti. Syedra Antik Kentindeki yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Syedra Yüzey Araştırma Başkanı Doç. Dr. Birol Can, araştırma sonuçlarına göre, Antik Kentte M.Ö. 7. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar yaşam devam ettiğini belirtti. Syedra Yüzey Araştırma Başkanı Doç. Dr. Birol Can, Syedra Antik Kenti’nde sütunlu cadde, hamam, tapınak, sarnıçlar, bazilika, tiyatro, zeytin işleme atölyesi ve agora gibi yapıların yer aldığını söyledi. Can, Syedra Antik Kenti’nin temizleme çalışmaları ve yürüme yollarının düzenleme işlerinin tamamlandığını ve tarihi şehrin yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine hazır olduğunu ifade etti.

KAYMAKAM TANRISEVEN “SYEDRA İSTİKBAL VADEDİYOR”

Syedra Antik Kenti gezisi esnasında Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven yaptığı değerlendirmede, Syedra’nın manzarası ve tarihi dokusuyla çok önem arz ettiğini turizmcilerin düzenleyeceği çeşitli etkinlikler ve turlarla Syedra’yı turistlere tanıtmasının faydalı olacağını ifade etti. Kaymakam Tanrıseven, el birliği ile yapılacak olan çalışmalarda Syedra’nın gün yüzüne çıkacak çok büyük değerlerinin olduğunu ve Syedra'nın turizm açısından istikbal vadettiğini söyledi.

SYEDRA ÜCRETSİZ GEZİLEBİLECEK

Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Kültür ve Turizm Bakanlığının Syedra'yı ücretsiz gezilebilecek ören yerler kapsamına aldığını belirterek, "Syedra'nın yeterince tanınması için ücretsiz gezi uygulamasının önümüzdeki yılda devam etmesi için çalışacağız. Amacımız daha fazla yerli ve yabancı turisttin antik kent Syedra'yı gezmesi ve tanımasıdır" dedi.

Bilgilendirme toplantısına ve geziye katılan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Antalya Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Hüseyin Güney, Eski Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ve turizmciler Syedra'da yapılan çalışmaları beğendiklerini belirttiler.

TOPLANTIYA VE GEZİYE YOĞUN KATILIM

Syedra Antik Kenti çalışmaları tanıtım toplantısı ve gezisine Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven’in yanı sıra İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serkan Akbaba, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi Rektörü Erol Sayın, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, İlçe Emniyet Müdürü Haşim Çakmaklı, İlçe Müze Müdürü Seher Türkmen, Syedra Yüzey Araştırma Başkanı Doç. Dr. Birol Can, Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney, ALTİD Başkanı Burhan Sili, Kamu Kurum ve Kuruluşların Müdürleri, turizmciler, Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri ile birlikte çok sayıda vatandaş katıldı.

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2016, 11:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83