TURİZMDEKİ 6 AYLIK KAYBI AÇIKLADI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP'nin yanlış politikalarının faturasının büyümeye devam ettiğini, turizmde 6 aylık yabancı turist kaybının 4 milyonun üzerine çıktığını belirterek, "Turizmde geçen yıla göre kayıp yüzde 28 boyutuna çıktı. Türkiye'ye 4.1 milyon daha az turist geldi. Bunun mali faturası 8 milyar dolar düzeyindedir" dedi.

TURİZMDEKİ 6 AYLIK KAYBI AÇIKLADI

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP'nin yanlış politikalarının faturasının büyümeye devam ettiğini, turizmde 6 aylık yabancı turist kaybının 4 milyonun üzerine çıktığını belirterek, "Turizmde geçen yıla göre kayıp yüzde 28 boyutuna çıktı. Türkiye'ye 4.1 milyon daha az turist geldi. Bunun mali faturası 8 milyar dolar düzeyindedir" dedi. Turizmdeki gerilemenin istihdamda da daralmaya yol açtığına dikkat çeken Budak, "Antalya kayıtlı istihdamda en fazla kayıp yaşayan il oldu. Her 10 çalışandan biri işsiz kaldı" diye konuştu. 

banner111
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada; turizmdeki ilk 6 aylık döneme ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye 2015'in ilk altı ayında 14.8 milyon turist gelirken, bu yıl gelen yabancı turist sayısının 10.7 milyon olarak gerçekleştiğini, kayıp oranının yüzde 27.8'e yükseldiğini kaydeden Budak, Rusya ile birlikte Avrupa ve OECD ülkelerinden yaşanan gerilemenin bu tabloyu ortaya çıkardığını söyledi. 

TÜM BU SÜRECİN TEK SORUMLUSU AKP HÜKÜMETLERİDİR

Rusya'dan kaybın yüzde 87.3 düzeyinde olduğunu, Türkiye'ye 2014'te 1.9 milyon, 2015'te 1.4 milyon Rus turist gelirken, bu rakamın 2016'nın ilk yarısında 183 binde kaldığını kaydeden Budak, "Avrupa pazarında da kayıp yüzde 31 düzeyindedir. Avrupa'nın 22 ülkesinde geçen yıl 6.2 milyon turist gelirken, bu yıl 4.2 milyonda kalmıştır. Buradaki en büyük etken Türkiye'nin bozulan imajıdır. AKP ne yazık ki, bu konudaki uyarılarımızı dinlemedi. Türkiye'nin rotasını hukuk ve demokrasiye döndürmedi. Dört milyonun üzerindeki turist kaybının ekonomik faturası 8 milyar dolar düzeyindedir. Bu kadar büyük kaybın üzerine birde kanlı 15 Temmuz darbe girişimi eklendi. Tüm bu sürecin tek sorumlusu AKP hükümetleridir. Gelecek yılları da kapsayan, bir planlama ve etkili bir tanıtım hamlesi yapılması zorunlu" diye konuştu. 

ANTALYA'DA İŞSİZLİK REKORU

Turizmdeki krizin en fazla Antalya'yı vurduğunu ifade eden Budak, Antalya'nın Temmuz ayındaki turizm hareketliliğinde de kaybın yüzde 50 boyutunda olduğunu söyledi. Budak, "Antalya'da Temmuz ayının ilk 27 günlük bölümünde kayıp yüzde 49'dur. Gecen yıla göre yalnızca Temmuz ayında 830 bin, 1 Ocak-27 Temmuz döneminde ise 2.7 milyon turist kaybı var. Bu kayıplar, turizm çalışanlarını, esnafı, örtü altı üreticilerini, turizmle bağlantılı tüm sektörleri ağır şekilde etkiledi. Binlerce yurttaşımız evine ekmek götüremiyor" diye konuştu. 

51 BİN 981 KİŞİ İŞİNİ, AŞINI KAYBETTİ

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) belirlemelerine göre, en büyük istihdam kaybının da Antalya'da yaşandığına dikkat çeken Budak, "Antalya'da kayıtlı istihdamda geçen yıla göre kayıp yüzde 9.4'tür. Bu oranla Antalya, Türkiye genelinde en fazla istihdam kaybeden il olmuştur. İstihdam kaybı rekoru kıran Antalya'da; on çalışandan biri, 51 bin 981 kişi işini, aşını kaybetti. Kayıt dışı çalışanlar da eklendiğinde tablonun daha ağır olduğu ortadadır. Kriz ağırlıklı olarak Antalya'yı vurmuştur" dedi. 

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2016, 18:31

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83