Çağın en büyük hastalığı: Uykusuzluk

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Akçan uyku problemlerinin nedenleri, tedavi yöntemleri ve belirtileri hakkında bilgi vererek bazı uyarılarda bulundu.

Çağın en büyük hastalığı: Uykusuzluk
Uyku sorunları günümüzde çok sık yaşanan sorunların başında gelmektedir. Uyku sorunu, kişilerin iş verimliliğini düşürmekte ve birçok hastalığa da davetiye çıkartmaktadır. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Akçan uyku problemlerinin nedenleri, tedavi yöntemleri ve belirtileri hakkında bilgi vererek bazı uyarılarda bulundu. 

Psikiyatri Uzm. Dr. Mustafa Akçan, “Uyku, insan yaşamının yaklaşık 3’te birini kapsayan, beynin düzenli işlemesi için gerekli bir süreçtir. Uzun süreli uyku yoksunluğu, ciddi fiziksel ve zihinsel bozukluğa yol açabilir. Uyku bozuklukları bütün psikiyatrik hastalıklarda ortaya çıkabilmektedir.” dedi.  

Kısa ve uzun uyumanın insan üzerindeki etkileri; 
 
Kısa veya uzun süre uyumanın insan üzerindeki etkilerine değinen Uzm. Dr. Mustafa Akçan, “Bazı insanlar, her gece 6 saatten daha az uyuyan kısa uykucudurlar. Uzun uykucular ise 9 saatten fazla uyumayı severler. Kısa uykucular genellikle yeterli, azimli, sosyal becerileri iyi olan ve mutlu kişilerdir. Uzun uykucular ise hafif çökkün, kaygılı, sosyal olarak çekingen olma eğilimindedir. Fiziksel güç gerektiren iş, egzersiz, hastalık, gebelik, genel zihinsel stres ve artmış zihinsel aktivite uyku ihtiyacını arttırmaktadır.” dedi.

Uyku bozukluğu hangi hastalıkları beraberinde getirir? 

Uyku bozukluğunun birçok hastalığa neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Mustafa Akçan, “Geçen 30 yıl boyunca yapılan incelemeler uyku tıbbını multidisipliner (çok branşlı yaklaşım) bir yapıya kavuşturmuştur. Solunumla ilişkili uyku bozukluklarının tıbbi sonuçları üzerine olan araştırmalar birçok Göğüs Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanının ilgisini çekmiştir. Obstrüktif Uyku Apnesi araştırmaları, bunun hipertansiyon, kalp yetmezliği ve inme üzerine etkisini doğrular. Uykululuk kişinin sadece kendisinin değil aynı zamanda ailesini, iş arkadaşlarını ve toplumu etkileyen ciddi potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur. Uyku ile ilişkili motorlu taşıt kazaları önemli bir halk güvenliği sorununu temsil eder.” dedi.

"Kadınlar erkeklerden 2 kat daha fazla yaşamaktadır"

Uykusuzluğun en sık görünen uyku yakınması olduğunun altın çizen Uzm. Dr. Mustafa Akçan kadınlarda uyku probleminin erkeklere göre daha sık yaşandığını söyledi. Uzm Dr. Akçan, “Kadınlarda erkeklere göre 2 kat fazla görülür. Uykusuzluk bozukluğunun temel klinik özelliği sık ve süreğen şekilde uykuya başlama ve sürdürme güçlüğüdür. Hastalar gece uykuya başlamada güçlük, gece sık uyanma, gece uyandıklarında tekrar uykuya geçmede güçlük, sabaha doğru erken uyanmadan ve uykunun direnci olmadığından yakınırlar." diye konuştu.

"Uyku sorunları hayat kalitesini düşürüyor"

Uzm. Dr. Mustafa Akçan, “Uykusuzluk gündelik yaşamda en çok yorgunluk, motivasyon güçlüğü, dikkat azalması, hafıza işlevlerinde bozulma, tepkisellik, gündüz uykululuğuna sebep olur. Son olarak hangi tedavi yönetimi seçilirse seçilsin öncelikle uygulanması gereken hastalara “uyku hijyeni eğitimi” verilmesidir.” dedi. 

Uyku hijyeni için temelde yapılması gerekenler olarak Uzm Dr. Akçan, "Eğer açsanız yatmadan önce hafif atıştırmak, düzenli egzersiz yapmak, yatmadan önce yaklaşık 1 saat dinlenmek, yatak odasını serin ve karanlık tutmak." olarak sıralarken; yapılmaması gerekenler olarak ise; "Yatmadan hemen önce ağır egzersiz, yatakta tv izlemek, ağır yemek yemek, öğleden sora ve akşam kahve içmek, uyuyamayınca sigara içmek, uykuya dalmak için alkol almak, yatakta telefonla konuşmak." şeklinde ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2017, 11:35

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83