Alanya'da hayalini gerçekletiriyor

Yaratcısı olduğu maraton, Ahmet Arslan’ın çocukluk hayalleri arasında yer alıyordu. Alanya Ultra Maratonu, ‘Yörüklerin İzinde, Torosların Zirvesine’ sloganı ile 25-26 Mart 2017’de Alanya’da gerçekleşecek.

Alanya'da hayalini gerçekletiriyor

Hürriyet Torosların efsane sporcusu Ahmet Arslan'la bir röportaj yaptı işte o röportaj:

banner111
Ultra maratona geçişin ve Alanya Ultra Maratonu’nun ortaya çıkışı nasıl oldu?

Dağ koşusu branşında uzun yıllar mücadele edip çok önemli başarılar elde etmiş bir sporcu olarak, başarılı geçen 2016 yarış sezonunun ardından kariyerimin geri kalanında değişiklik yaparak farklı deneyimler yaşamak ve farklı bir alan olan ultra maratonlarda mücadele etmeye karar vermiştim.  Antrenmanlarımı ve hazırlıklarımı bu plan dahilinde devam ettiriyorum. Ultra maraton benim için yeni bir başlangıç, yeni bir macera anlamına geliyor. Bu maceraya başlarken bir ultra maraton organizasyonunun gerçekleşmesine öncülük ederek farklı deneyimler yaşamak, yıllar içerisinde edinmiş olduğum deneyim ve tecrübeleri bu organizasyon üzerinde uygulamak istedim. Bu düşünceler sonucu geçtiğimiz Haziran Ayı’nda Alanya Ultra Maraton’un doğuşu ve gelişim süreci başladı. Böylelikle bir anda kendimi çok farklı işlerin içerisinde buldum.  Son aylarda kendimi sanki bir okulda ders alıyor gibi hissediyorum. Çok farklı konularda farklı şeyler öğreniyorum her gün.  Süreç ilerledikçe koşmak ve koşturmak arasındaki farkları çok daha iyi anlayabiliyorum. Yarışlarda koşan sporcu olmak ile yarışı organize edip koşturan kişi olmak arasında çok büyük farklar ve zorluklar bulunuyor. Önümüzdeki süreçte de çok farklı deneyimler ve öğrenmeler ile geçecek diye tahmin ediyorum.

Maraton için Alanya’nın seçilmesinin sebebi neydi?

Çocukluk yıllarım Toros Dağlarının eteğinde yer alan küçük bir dağ köyünde geçti. O yıllardan bu yana Toroslar ile iç içeyim. Çocukken hayvanları otlatmak için Torosların zirvesine tırmanırdım. Son yıllarda ise antrenmanlarımı yapmak, müsabakalara hazırlanmak için Toroslardayım.  Torosların ve bu dağlarda bulunan harika patikaların, kervan yollarının güzelliği ve cazibesi beni her zaman etkilemiştir. Torosların güzelliğini ve cazibesini Alanya Ultra Maraton ile başka sporculara da göstermeyi amaçlıyorum.

Alanya ve çevresi Yörüklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdendir. Yörükler göçebe yaşam tarzına sahiptir ve özgür ruhlu insanlardır. Yörüklerin yaşam tarzı ile ultra maraton koşucularının yaşam felsefesi arasında bir bağ kuruyoruz. Yörükler ve ultra maratoncuların birçok ortak özelliği bulunuyor. Alanya Ultra Maraton’un yarış parkurunun büyük bölümü Yörüklerin göç yollarından ve tarihi kervan yollarından oluşuyor. Unutulmaya yüz tutmuş bir hayat tarzını, bir kültürü böyle bir spor organizasyonu ile harmanlamak istedik.


Maraton hakkında biraz bilgi verir misin?

Alanya Ultra Maraton; ‘Yörüklerin İzinde, Torosların Zirvesine’ sloganı ile 25-26 Mart 2017’de Alanya’da gerçekleşecek. Organizasyonda farklı uzunluklarda ve farklı zorluklarda 5 farklı yarış yer almaktadır.  En uzun etap olan 64 km Alanya Ultra Maraton’a ek olarak, 42 km’lik Taurus Dağ Maratonu, 20 km’lik Keykubat Dağ Koşusu, 5 km’lik Aliye Halk Koşusu ve 3 km’lik Bayrak Yarışları etapları yer almaktadır.

Alanya Ultra Maraton 64 km parkuru ve Taurus Dağ Maratonu parkurları Uluslararası Patika Koşuları Birliği (ITRA-İnternational Trail Running Assocation) onaylı olup, 64 km parkuru 4 puan, 42 km parkuru ise 2 puan almıştır.

Yarışmalar, Alanya’nın sembollerinden olan Kızılkule’den başlayıp, Alanya Kalesi’nin surlarını takip ederek ilerledikten sonra, kökleri Romalılara kadar uzanan tarihi kervan yolları ve zorlu patikalardan ilerleyerek, Anadolu’nun Alpleri Toros Dağları’nın zirvesine doğru devam edecek. Sporcular, Toroslarda doğa ile zorlu bir mücadele verirken, bölgenin ve şehrin saklı kalmış güzelliklerini ve zenginliklerini görebilecekler. Zorlu mücadele yine patikalardan, tarihi kervan yollarından, dünyaca ünlü Cleopatra plajı kumsalından, Alanya Kalesi’nin surlarından devam edip başladığı yer olan Kızılkule’de son bulacak.

Alanya bölgesine nasıl bir katkı sağlamasını bekliyorsunuz?

Alanya Ultra Maraton, bir spor organizasyonu olmakla birlikte içerisinde bölgeyi ve bölge kültürünü daha iyi tanıtmayı amaçlayan farklı uygulamalar yer alacaktır. Organizasyona katılan sporcular keyifli bir yarış koşmanın yanında bölgeyi ve bölge kültürünü daha yakından tanıma imkanına sahip olacak.

İlk yıl hedefleriniz neler?

Alanya Ultra Maraton’un gerçekleşmesi için geri sayım başladı. İlk yıl için organizasyonu bir düzen ve sisteme oturtmayı, katılan bütün sporcuların memnun ayrıldığı bir etkinlik olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Gelecek yıllarda ise Alanya ultra Maraton’u Avrupa’nın ve Dünya’nın önde gelen ultra maratonlarından birisi haline getirmeyi amaçlıyoruz. Alanya’nın tarihi ve doğal güzellikleri ile yarış parkurlarının zorluk dereceleri uluslararası alanda marka bir organizasyon olmak için çok uygun durumda.

Durağan ve sıkıcı aktivitelerden sıkılanları, doğanın gizemli taraflarını koşarak keşfetmek isteyenleri, basit olanla yetinmeyip zor olanı seçenleri, macera ve adrenalini doya doya yaşamak isteyenleri, yani ‘Kısa Kesme Ultra Olsun’ diyenleri 25-26 Mart 2017’de Alanya Ultra Maraton’a bekliyoruz.

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2017, 14:25

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83