ALARA'YA HES İÇİN BİLİRKİŞİ İSTENDİ

Gündoğmuş'ta Alara Çayı üzerine kurulması planlanan hidroelektrik santraline (HES) karşı açılan davada mahkeme, bölgede keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

ALARA'YA HES İÇİN BİLİRKİŞİ İSTENDİ

Alara Çayı ve Uçansu Şelalesine 7 adet HES santrali yapılmak istenmesine ilişkin bölge halkının verdiği mücadeleyi Kanal A olarak defalarca haber bültenlerimize taşıdık.  Tabiat harikası Uçansu Şelalesi'yle bilinen Alara Çayı üzerine kurulacak HES projeleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gerekli izinler alınmadan ve incelemeler yapılmadan verdiği ‘çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) uygundur' raporuna karşı açılan davada mahkeme, yürütmeyi durdurma kararının ardından, bakanlıktan savunma istedi.

banner111
Davayı yürüten Antalya 2. İdare Mahkemesi, yöre halkının gündeme getirdiği iddia ve ihmalleri araştırmak üzere keşif ve bilirkişi heyeti oluşturdu. Heyet, kasım ayı içerisinde Alara Vadisi’nde incelemeler yapacak. Alara Çayı'ndaki biyolojik çeşitliliği inceleyecek olan heyetin içinde jeoloji, biyoloji, orman mühendisliği bölümlerinden akademisyenler yer alacak.  Mahkeme, yapılacak keşifte bilirkişilerden ÇED raporu ve eklerinin yeterli veya uygun olup olmadığının araştırılmasını istedi. Bunun yanında yapılan incelemelerin, hesaplama ve değerlendirmelerin yeterli düzeyde veri, bilgi ve belgeye dayanıp dayanmadığının incelenmesi talep edildi. Mahkeme, ayrıca projenin çevreye olabilecek etkilerinin kapsamlı bir şekilde incelenip incelenmediği, çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin giderilmesi için gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı da kapsamlı olarak incelenmesine karar verdi.

Uçansu Şelalesi’nin de üzerinde bulunduğu Alara Vadisi’nde Doğa Enerji Üretim şirketi tarafından 7 HES, regülatör, kırma eleme tesisi, hazır beton tesisi kurulması planlanıyor. Bu projenin hayata geçirilebilmesi için çok sayıda ağaç kesilmesi gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, daha önce mahkemeye gönderdiği savunmasında bölgenin ormanlık olduğunu kabul etmiş, tahrip olan ormanının geri gelmesinin mümkün olmadığını ifade etmişti. Bakanlık, aynı zamanda ağaçların kereste olarak değerlendirilmesini önermişti. 

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2015, 12:36

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83