KALEİÇİ'Nİ TERKEDİLMEKTEN KURTARDIK

Büyükşehir Belediyesi tarafından Kaleiçi Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyon Çalıştayı düzenledi.

KALEİÇİ'Nİ TERKEDİLMEKTEN KURTARDIK

 Düzenlenen çalıştaya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya Milletvekilleri Gökçen Özdoğan Enç, Mustafa Köse, sanatçı Yavuz Bingöl, kamu kurumları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, hayatının çok önemli bir bölümünün Kaleiçi’nde geçtiğini söyledi. Başkan Türel, “15 yıl önce ATSO Başkanı iken, Kaleiçi Hizmet Birliği konusunda çalışan, 2006-2007 yıllarında kanalizasyonu, yolu olmayan, karanlıktan ve can güvenliği korkusundan girilmeyen Kaleiçi’nde yatırım hamlesi başlatan, geçen yıl Kaleiçi’nde çiçek projesiyle uluslararası yarışmalara katılan bir kişi olarak, artık Kaleiçi’nde ve çevresinde yeni ve daha büyük bir hamleye başlamak, bitirmek istiyorum. 2006-2007 yıllarında özellikle Kalekapısı bölgesinde hedeflerimizi açıkladığımızda hayal denilmişti, ama azmetmiştik ve hayaller gerçek olmuştu. O dönem hayalleri gerçeğe çevirdiysek, bugün de yapabiliriz” dedi.

banner111
“Kaleiçi’ni terkedilmekten kurtardık”
Kaleiçi imar planının artık 40 yıllık bir tarih olduğunu söyleyen Türel, 1979’dan bu yana koruma, turizm, ticaret fonksiyonlarının öne çıktığını ifade etti. 10 yıl önce Kaleiçi’ni terkedilmekten kurtardıklarını vurgulayan Türel, “Bu bölge tekrar hayat buldu ve gelişti. Kaleiçi ruhunu halen kazanamadı. Halen plana aykırı yüksek beton binalar, yıkılmış ve yıkılmaya yüz tutmuş binalar var. Bazı sokaklarda motorlu taşıtlardan dolayı yürünemiyor. Bazı tarihi mekanlar, kimliğini kaybedecek şekilde ticarethane yapılmış. Yerleşim veya konut alanı, konaklama işletmeleri, restoranlar, eğlence yerleri, ticarethaneler arasında tam uyum sağlayamıyoruz. Eğlence yerlerinin gürültüsü, konutta yaşayanı veya otelde konaklayanı rahatsız ediyor. Birini diğerine tercih etmemiz zor” şeklinde konuştu.

“Çalışmalar kapsamlı revizyonla tamamlanacak”
Menderes Türel, sözlerine şöyle sürdürdü: “Bir dönem Antalya’da Kaleiçi nasıl kurtulur diye günlerce konuşulurdu, basında önemli gündem olurdu. Artık, çok şükür kurtulma meselesi yok, çalışmalarımız o eski ümitsizliği ortadan kaldırdı, fakat sorunlar da devam ediyor. Kaleiçi’nde tarihi korumak şüphesiz ki, en önemli önceliğimizdir. Kaleiçi Antalya’nın tarihini ve geleneksel kültürünü gelecek nesillere aktaracak yerdir. Diğer fonksiyonlar bu ana prensibe bağlı olarak gelişecektir. Şimdi bir tarafta yat limanı projemiz Kaleiçi’nde yeni bir farklılık yaratacak, diğer tarafta Karaalioğlu parkı ve çevresi de değişecek. Dolayısıyla birkaç yıldır devam eden revizyon çalışmalarını, daha kapsayıcı bir revizyonla tamamlayacağız.”

“Öncelik Antalyalıların mutluluğu”
Plan revizyonlarında uzmanlarla birlikte paydaşların da katılımına dikkat çeken Türel, “Biz zaten odalarımız ve diğer paydaşlarımızla işbirliğine ayrı bir önem veriyoruz. Benim, Antalyalıların mutluluğu ve Antalya’nın geleceğinden başka bir önceliği yoktur. Birçok projemiz halkımızın ve paydaşların görüşlerine sunulup, onay alarak hayata geçirilmektedir. Plan ve projelerde herkesin yüzde 100 memnun olması, herkesin talep ve ihtiyacının karşılanması mümkün değildir. Ben her zaman Antalya kazansın, ben kaybedeyim dedim. Önemli olan tek tek benim, şu veya bu kişinin değil, Antalya’nın kazanmasıdır” dedi.

“Vatanseverlik sadece askerde olmaz”
Başkan Türel, “Antalya gelişsin, Kaleiçi gelişsin, ama kimse, planlar benim evime, arsama, işyerime göre olsun, ben istediğim gibi ticaret yapayım, istediğim gibi araba kullanayım” diyemeyeceğinin altını çizerek, “Vatanseverlik sadece askerde olmaz, Antalya’nın geleceği için fedakârlık da vatanseverliktir. Bu nedenle herkesin elini taşın altına koymasını bilhassa rica ediyorum. Uzun vadeli, Kaleiçi’ni geleceğe taşıyacak, dünyada konuşulan bir yer haline getirecek, her sokağı ayrı bir marka olacak bir Kaleiçi için el ele olmalıyız. İnşallah birlikte bu yönde gerekli hamleleri gerçekleştireceğiz. Bu güvenle hepinize katılımlarınız ve katkılarınız için teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Menderes Türel’in konuşmasının ardından Prof. Dr. Havva İşkan Işık’ın yönetimiyle çalıştayda Feridun Uyar ve Mimar Bülent Baykal, geçmişten günümüze Kaleiçi’nde yapılan çalışmaları aktardı. Çalıştay’da kurumların, STK’ların, meslek odalarının ve vatandaşların önerileri de dinlendi.

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2016, 17:00

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83