EKSİK ÖDEYENE ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ YOK!

Torba yasayla getirilen ve işçi başına 100 TL yi bulan asgari ücret desteği, yüzde 30’u bulanan asgari ücret artışının ardından bir nebze de olsa işverenlere nefes alma imkanı getirdi. Turizm bölgesi olan Alanya'da bir çok otelin bulunması ve çalışan sayısının fazla olması nedeniyle, özellikle bu duruma dikkat edilmesi gerekiyor.

EKSİK ÖDEYENE ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ YOK!

 

banner111
Ne var ki bu destekten yararlanabilmek için aranılan ilk şart, sigortasız işçi çalıştırmamak ve işçinin SGK primini tam bildirmek.

Yani, yasada yer alan, “…sigortalıların prime esas kazançlarını 2016 yılı için eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerinden Hazinece karşılanan tutar gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınır ve bu işyerleri hakkında bu madde hükümleri uygulanmaz.” hükmüne istinaden, işçinin SGK primini 1 TL eksik bildirmiş olduğu tespit edilenlere dahi, bu destek verilmeyecek.

Hatta işçisini sigortasız çalıştırdığı veya işçisinin ücretini SGK’ya eksik bildirdiği tespit edilen işverenler, tespit tarihinden önce bu destekten yararlanmışlar ise kayıt dışı çalıştırdıkları tespit edilen dönemden önce yararlanılmış destek tutarlarını da faiziyle birlikte ödeyecekler.

Ayrıca, kayıt dışı işçi çalıştırıldığının tespiti durumunda, sadece kayıt dışı işçi çalıştırıldığı tespit edilen aydaki destekler değil, 2016 yılında yararlanılmış desteklerin tamamı geri alınacak ve 2016 yılının ilerleyen aylarında bu destekten yararlanılmasına da izin verilmeyecek.

2016 yılında sigortasız işçi çalıştırıldığının veya işçinin priminin eksik yatırıldığının tespiti halinde, sadece asgari ücret desteğinden olmakla kalınmayacak, aynı zamanda beş puanlık prim indiriminden veya 6111 desteğinden yararlanılmış ise bu destekler de faiziyle birlikte geri alınacak.

Haliyle, sigortalıların işe başlama tarihlerini ve prim ödeme gün sayılarını doğru beyan eden, buna karşın prime esas kazancını eksik beyan eden işverenler her ne kadar prim teşviklerinden yararlanmaları mümkün olsa asgari ücret desteğinden yararlanamayacaklar.

Ancak, işçinin SGK primini eksik beyan ettiği tespit edilen işverenlerin asgari ücret desteklerinin geri alınması durumunda, ilgili aylardaki primlerini eksik ödemiş olacaklarından bu aylarda 5510/81-I bendinde yer alan beş puanlık prim indiriminden veya genç ve kadın teşvikinden yararlanmış iseler bu teşvikleri de faiziyle birlikte ödemek zorunda kalacaklar.





Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2016, 14:12

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83