Güney'den çok önemli muz açıklaması

Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Güney, birlikle ilgili eleştirilere yönelik açıklama yaptı.

Güney'den çok önemli muz açıklaması

 Güney'in açıklaması şöyle: 

banner111
Son günlerde kamuoyunda Alanya'nın gözde sektörü muz üretimi ve fiyatları ile “Alanya Muz Üreticileri Birliği” üzerine bilgi eksikliğinden kaynaklanan çeşitli süpekülasyonlar yapılmaktadır. 

“Alanya Muz Üreticileri Birliği” bu güne kadar olduğu gibi ,bu günde sadece üreticilerin değil ,ayrılmaz parçaları olan sarartma ve paketleme tesisleri ile şehirler arası nakliye yapan kurumlarımızla işbirliği içerisinde sektörün sorunlarının çözümü için onlarla el ele vererek çalışmaktadır.

Yaklaşık bir ay önce “Alanya Muz Üreticileri Birliği” olarak muz üreticilerimiz ile sarartma ve paketleme tesisleri sahiplerini bir araya getiren geniş katılımlı bir toplantı düzenledik. Bu toplantının amacı muz üretim ve pazarlamasında temel iki ayak olan kesimleri bir araya getirip ortak sorunlara birlikte ortak çözümler aramalarını sağlamak idi. Bu konuda yapılan toplantı son derece yararlı oldu. Her iki kesim de birbirlerinden beklentilerini sektörün sorunları ve çözümlerini karşılıklı konuşarak çözüm önerilerini ortaya koydular. Ayrıca o toplantıda alınan bir kararla her iki kesimden 7’ şer kişi olmak üzere 14 kişilik bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyona Hal Müdürü ve Hal Komisyoncuları Derneği başkanı da katıldı. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü ve Ziraat Odası Başkanı da bu komisyonun doğal üyeleri oldular.Yani Tarım sektörünün tüm tarafları bu komisyonda temsil edildi. Bu komisyon her hafta Pazartesi günleri saat 14.00 de toptancı hal deki dernek binasında düzenli toplantılar yapmakta ve haftalık muz piyasa fiyatı belirlemek te dahil olmak üzere sorunları ve çözümleri konuşmaktadır. Bir toplantıya şehirler arası nakliye yapan kooperatif  başkanı da davet edilmiş, kendisi ile nakliyeden kaynaklanan sorunlar konuşulmuş ve son derece olumlu geçen bu toplantı sonunda sorunlara ortak çözümler aranması için birlikte çalışmaya devam kararı alınmıştır. 

Ayrıca bu komisyonun en önemli özelliği tamamen şeffaf olmasıdır. Muz sektörü ile ilgili tüm kişi ve kurumlar bu toplantıları izleyebilir hatta fikir beyan edebilir. Bu birliktelik ilk defa “Alanya Muz Üreticileri Birliği”öncülüğünde oluşturulmuş olup yararlı olacağı konusunda tüm kesimlerin ortak kanaatleri de oluşmuştur.

Muz fiyatları konusunda son günlerde yaşanan ani iniş. tüm sektörde elbette bir endişe yaratmıştır. Her yıl aşağı yukarı aynı dönemlerde yaşadığımız bu durum bu yıl biraz daha erken yaşandı. Bu durumu yaratan değişik nedenler var. Birincisi yerli muz üretiminin yaklaşık yarısına sahip Anamur bölgesinde her sene bu dönemlerde hasadın maksimum seviyelere çıkması ve bir arz fazlalığının oluşması, ikincisi ise yerli muz üreticilerinin tek rakibi olan muz ithalatçılarının ithalat ve pazarlama konusundaki Ali cengiz oyunları. Bu konuda önceki dönemlerde de buna benzer durumlar yaşanmıştı.  Biz “Alanya Muz Üreticileri Birliği” olarak hükümet ve bakanlık yetkilileri ile görüşerek onların özellikle ithalat faturaları üzerinde oynadıkları oyunları bozdurmuş idik. Bu dönemde yine bu konuda kapsamlı bir dosya hazırlayıp Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU'na sunulmak üzere danışmanına ulaştırdık. Olayın takipçisiyiz. Hatta önümüzdeki günlerde geniş kapsamlı bir heyet ile Ankara'ya gitmeyi planlıyoruz. Serbest ticaret, elbette herkesin hakkıdır. Dürüstçe yapılan ticaret'e elbette saygılıyız ama bu işten ekmek yiyen binlerce üretici, tesis sahibi,tüccar, nakliyeci ve satıcıların hakkını da kimseye yedirmeyiz. Ancak burada bizlere de düşen önemli görev üretim ve pazarlama konusunda kaliteyi sürekli arttırarak ithal muz ile her seviyede rekabet edebilir seviyelere gelmektir.

Sektörün tüm taraflarını kucaklayan bu birlik ve beraberlik devam ettiği sürece hiçbir kişi ve kuruluş bizim hakkımızı yiyemez. Yeter ki birlikteliğimizi devam ettirelim."  


Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2016, 14:03

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83