Antalya'da 'Hedef Pazar Almanya' toplantısı

Antalya Hedef Pazar Almanya toplantısı Antalya’da ihracatçıların katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda ihracatçılara Almanya pazarındaki fırsatlar ve Almanya pazarına girişte dikkat edilmesi gereken hususlar aktarıldı

Antalya'da 'Hedef Pazar Almanya' toplantısı

 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki TİM Akademi tarafından hayata geçirilen ‘10 İl 10 Ülke Projesi’nin ‘Antalya Hedef Pazar Almanya’ konulu beşinci toplantısı, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) işbirliğiyle OSB Atatürk Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. İki oturum halinde düzenlenen toplantılarda konuşmacılar Almanya pazarındaki fırsatlar ve Almanya pazarına ihracatta dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. 

banner111
Toplantının açılış konuşmasını yapan TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Antalya’nın geniş bir yelpazede üretim gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Antalya, yatırımlarda olduğu kadar ihracatta da önemli ilerlemeler kaydeden bir ilimiz. 2005 yılında bu yana Antalya’nın ihracatı yaklaşık 3 katı artış gösterdi. Aynı dönemde Antalya’nın ihracatçı sayısı 2 katından fazla artarak bin 134’e ulaştı. Bu rakamlarla, Türkiye’de en fazla ihracatçıya sahip 7'nci ilimiz oldu" dedi. 
10 il 10 ülke kapsamındaki seminer dizilerinin beşincisinin Antalya’da gerçekleştiğini kaydeden Çıkrıkçıoğlu, "Sizler için hedef pazar: Almanya. Antalya’nın ihracatındaki ürün gruplarını ve Almanya’nın ithalat yapısını inceledik. Antalya’nın ihracatının üçte birinden fazlasını meyve ve sebze sektörleri oluşturuyor. Bu sektörlerde Antalya, Türkiye’de öncü illerimizden. Almanya’nın dünyadan ithalatında ise bu ürünler için yaklaşık 16 milyar dolar seviyelerinde. Bu da demek oluyor ki, Almanya’nın, Antalya’nın en çok ihraç ettiği ürünlere ciddi anlamda talep gösteriyor" diye konuştu.

İş görüşmeleri başlayacak
Antalya ihracatında Almanya’nın yüzde 8 payla üçüncü sırada yer aldığını açıklayan Çıkrıkçıoğlu, Rusya’nın ise yüzde 19 payla birinci sırada olduğunu söyledi. Çıkrıkçıoğlu, "Dolayısıyla Antalyalı ihracatçılarımızın Almanya pazarına da yönelmelerinin doğru olacağına inanıyoruz. Çünkü bir pazara önemli oranda bağlı olmanın olumsuz sonuçlarını bu sene yaşadık. Rusya pazarında yaşadığımız sıkıntılar Antalyalı ihracatçılarımızı diğer illerimize göre daha fazla etkiledi. Dolayısıyla, Antalyalı ihracatçılarımızın ihraç pazarlarını çeşitlendirmeleri gerekiyor. Almanya ise bu çeşitlendirmede en önemli durakların başında geliyor" dedi. Çıkrıkçıoğlu konuşmasının son bölümünde toplantı ve sonrasındaki çalışmalarla ilgi bilgi vererek, "Almanya pazarındaki riskler ve fırsatları değerlendirip, sizlere Almanya’ya ihracat yapma konusunda pratik öneriler sunacağız. Önümüzdeki dönemde Antalyalı iş adamlarımızı Almanya’ya götürmeyi planlıyoruz. Benzer şekilde Almanya’dan da alım heyetlerini Antalya’ya getirerek, Almanyalı iş insanlarını Antalyalı ihracatçılarla buluşturacağız. Böylelikle, iki ülke arasındaki ticari işbirliğini en üst düzeye taşımak için çabalayacağız" dedi.

Bölge ihracatı 15 yılda 11 kat arttı
BAİB Başkanı Mustafa Satıcı ise konuşmasına Batı Akdeniz ihracatının son 15 yılda sergilediği başarılı grafiğe değinerek başladı. Satıcı, "Batı Akdeniz ihracatı 2000 yılında 111.6 milyon dolardı. İhracatçılarımızın dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdiği özverili çalışmalarla bu rakam 2015 yılında 1.3 milyar dolara yükseldi. Geride kalan 15 yılda ihracatımızı 11 kat artırdık. Şimdi de Batı Akdenizli ihracatçılar olarak yeni bir başarı hikayesi yazmayı, ihracatımızı 2023 yılında 5 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu büyük hedefe ulaşmak için her zamankinden daha fazla performans sergilememiz, alışılmışın dışında çalışmalar yapmamız gerekiyor. Ekonomi Bakanlığımızın liderliğinde, Türkiye İhracatçılar Meclisimiz (TİM) tarafından başlatılan 10 İl 10 Ülke Projesi, 2023 hedeflerimize ulaşmada önemli rol oynayacaktır" ifadelerini kaydetti.

Almanya'ya ihracat yarı yarıya arttı
Batı Akdeniz’den Almanya’ya yapılan ihracat rakamlarına da değinen Satıcı, "Almanya, uzun yıllardır ihracat yaptığımız bir ülke. Almanya’ya ihracatımız bu yıl yüzde 55 artışla 114 milyon dolara ulaştı. Ancak Antalya’nın potansiyeli, Almanya’nın dinamik yapısı dikkate alındığında bu rakam düşük. Antalya Hedef Pazar Almanya Toplantısı ile potansiyeli harekete geçirmeyi hedefliyoruz. TİMAKADEMİ tarafından organize edilen ve ihracatımızda en fazla paya sahip olan kentlerle ülkelerin eşleştirildiği '10 İl 10 Ülke' Projesi, 2023 hedeflerimize ulaşmada nokta atışı yapacaktır. Antalya Potansiyelini Keşfediyor, Antalya Hedef Pazar: Almanya Toplantısı, Batı Akdeniz’den 2023 yılında 5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmede önemli bir kilometre taşı olacaktır. Bölge ihracatımızın lokomotifi yaş meyve sebze ve doğal taştır. Ancak bölgemizden ayrıca kimya, ağaç ve orman, çimento, iklimlendirme, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, tekstil, demir ve demir dışı metaller, büyük ihracat potansiyeline sahip olan sektörlerdir" diye konuştu. 
Almanya pazarında başarılı olmak için üretimde teknolojiyi kullanmanın, verimli işleyen bir Ar-Ge sistemi oluşturmanın, markalaşmanın, hep yeniliklere imza atarak tercih sebebi olmanın önemine değinen Satıcı, "Bir araya gelerek güzel bir başlangıç yaptık. Bir arada durarak ilerleyeceğiz ve birlikte çalışarak hedeflerimize ulaşmayı başaracağız. Yapmamız gereken sadece ve sadece birikimimizi modern çağın gerektirdiği unsurlarla harmanlamaktır" dedi.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise "Bölgemiz, Türkiye’deki diğer organize sanayi bölgeleri içerisinde Ekonomi Bakanlığı desteği ile ihracat odaklı 'Sektörel Ticaret Heyeti' programlarını başarıyla hayata geçiren ilk organize sanayi bölgesidir. Şu ana kadar 8 ana sektörümüzdeki sanayicilerimiz ile birlikte Almanya, İtalya, Fransa, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Tanzanya, ABD gibi ülkeleri ziyaret edip sanayicilerimizin ülke sanayicileri ile yüz yüze görüşmeler yapmasını sağladık ve yeni ihracat kanalları oluşturmaya çalıştık. Sanayicilerimiz seyahatlerin birçoğundan yeni anlaşmalar yaparak döndü. Sanayicilerimizin ihracatına verdiğimiz destek sadece bu programlar ile sınırlı değil. Kurduğumuz dış ticaret birimi ile katılımcılarımızın ihracat hareketlerine her anlamda katkı sağlamak için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Türkiye’nin en temiz ve en çevreci organize sanayi bölgesiyiz. Bu anlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan aldığımız birincilik ödüllerimiz var. Bu gururu sanayicisi ile birlikte yaşamış ve temsil etmiş bir organize sanayi bölgesi olmaktan ve TİM Akademi ile birlikte böylesine önemli bir programa imza atmaktan son derece mutluyuz. Almanya bizim için çok değerli bir ülke. Tarihsel dostluğumuzun yanı sıra Türkiye’ye, Antalya’mıza Avrupa’dan en çok misafirin geldiği ve ihracatımızın en yüksek olduğu ülke Almanya. Biz burada sadece bölgemizi değil kentimizi de temsil ediyoruz" dedi.
Toplantıya TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, AOSB Başkanı Ali Bahar, Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül, ihracatçılar, sanayiciler ve davetliler katıldı.

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2016, 15:06

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83