Abdullah Akbaş 'Toroslar'da Yaşam Hikayeleri'ni yazdı

Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Akbaş’ın yazdığı ‘Toroslar’da Yaşam Hikayeleri Alanya’ isimli kitabı yayımlandı. Kitap yakında Alanya’daki kitapçılarda yer alacak.

Abdullah Akbaş 'Toroslar'da Yaşam Hikayeleri'ni yazdı

Nova Blue tarafından yayımlanan kitap ilk kez ‘4. Alanya Kitap Fuarı’nda da yer aldı. İlk kitabını kaleme alan ve fuarda imza günü düzenleyen Akbaş, eseri hakkında açıklama yaptı. Alanya’nın sadece sahil kesiminden oluşmadığını, Toroslar’ın arkasına kadar uzandığını ifade eden Akbaş, “Alanya’nın merkezinde ve Toroslar’ın arkasında farklı bir iklim var. Yazın buradaki halk yaylaya çıkar. Bu durum asırlar boyunca devam etmiş. O zamanlarda insanlar kervan yollarından göçebe olarak gidiyordu. Bu sırada birçok kazalar, tarihi olaylar meydana geldi. Yaşanmış tarihi olayları bilmek ve gelecek nesillere aktarmak bizim için önemli. Toroslar’da isimler verilmiş. Örneğin kitapta şöyle bir olay var. 1400’lü yıllarda Alanya, Osmanlılar tarafından fethedilmeden önce hacılar kervan yoluyla Mekke ve Medine’ye 8 ayda gidiyor. Girenes köylerine bir buçuk kilometre kalan bir yerde hacılar tipiye yakalanıyor ve şehit oluyor. O günden bu yana o bölgeye Hacıbeleni deniyor” dedi.

“ODTÜ’NÜN KURULMASINA VESİLE OLDU”

banner111

Kitabında Alanya’ya büyük hizmetleri olduğunu söylediği Demokrat Parti (DP) Antalya Milletvekili Ahmet Tokuş’a da yer verdiğini açıklayan Akbaş, “Tokuş’u Alanya’dan ayırt etmek mümkün değil. Alanya’nın içinden gelen D-400 Karayolu’nu, iskele yolunu bizzat kendisi açtırmış. İskelenin büyütülmesine, Damlataş Mağarası’nın açılmasına katkıları olmuş. O dönemde Kuşyuvası yolunun açılmasını ve genişletilmesini sağlamış. Tokuş sadece Alanya’ya hizmet etmedi. Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) kurulmasına vesile oldu” diye konuştu.

HERKESTEN RİCADA BULUNDU

Kitapta yaşanılan olaylar, Hacımehmetli’nin hikayesi ve Toroslar’ın kültürünün de anlatıldığını aktaran Akbaş, “Sözlü edebiyatın dumura uğrayacağını düşünerek böyle bir kitap yazmayı uygun buldum. Geçmişte yaşamış yaşlı insanlardan dinlediğimiz olayları herkesin yazması gerekiyor. Bunu herkesten yazmasını rica ediyorum. Kitap ilk kez fuarda yayımlandı. Kitabı İstanbul’da Nova Blue Yayınevi bastı. Bundan sonra Alanya’daki kitapçılarda bulunabilir” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83