Alanya ve diğer ilçelerde çalınan tarihi eserler aranıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Alanya ve Antalya'nın diğer ilçelerinde müzelerden çalınan sikke ve tarihi eserler için titiz bir çalışma başlattı. Müdürlük tarafından yapılan açıklamada tarihi eser kaçakçılığı ve hırsızlığında Antalya ve ilçeleri ilk sırada yer aldı. yayınlanan çalınan veya kaybolan eserlerle ilgili listesinde Alanya ve Gazipaşa'da yer alıyor

Alanya ve diğer ilçelerde çalınan tarihi eserler aranıyor
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, kaçakçılığın önlenmesi faaliyetleri kapsamında Türkiye'nin birçok ilindeki müze, antik kent ve ören yerlerinden çalınan eserlerin bulunması için dedektif titizliğinde çalışma yürütüyor. Bakanlığın çalınan veya kaybolan eserlerle ilgili listesinde ise Antalya'dan çok sayıda kültür varlığı bulunuyor. Önceki yıllarda Antalya'daki antik kentler, ören yerleri ve müzeler gibi alanlardan çalınarak yurtdışında dünyaca ünlü müzelerde sergilendiği belirlenen veya koleksiyoncuların elinde olan paha biçilemez eserlerden 'Yüzyılın Definesi' olarak adlandırılan 'Elmalı Sikkeleri', 'Herakles Lahdi', 'Yorgun Herkül'ün baş kısmı gibi birçok eser, yıllar süren hukuki mücadeleler neticesinde topraklarına geri döndü.

ALANYA MÜZESİ'NDEN DE ROMA VE GREK DÖNEMLERİNE AİT İKİ SİKKE ÇALINMIŞTI

banner111
Alanya Müze Müdürlüğü'nden de iki adet sikke çalınmıştı. Gümüş kaplama ve bronz sikkelerin biri Roma Aurelianus diğeri de Grek dönemlerine ait. Roma dönemine ait gümüş sikkenin ön yüzünde soldan ışın taçlı sakallı imparator büstü IMPC Aurelianus, arka yüzünde elinde küre imparator, sol ayağının yanında yerde oturan esir Soli İnvicto. Klasik döneme ait bronz sikkenin ise ön yüzünde bir baş tasviri, başın ortasında bir kontrmark ve kontrmark okla tespit edilmiş. 

ROMA DÖNEMİNE AİT KABARTMALI TAŞ

Gazipaşa'da, Kızılgüney Köyü'ndeki çeşmeye ait kabartmalı taş da çalındı. Roma dönemine ait taş üzerinde yılan tasviri olarak belirtilen ancak girland olduğu düşünülen tek blok halindeki kabartmalı taştır. Girlandın kolları arasında iki başta rozet, biri erkek diğeri kadın portresinden oluşan tasvir bulunuyor. Oldukça aşınmış durumda.




Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2018, 16:42

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83