Alanyalı üreticiye sıcak hava uyarısı

Kavurucu sıcakların gelmesi yaşamı tüm yönüyle olumsuz yönde etkilemekte. İnsanlar gibi suya ihtiyaç duyan bitkilerde bu dönemde sık sık sulanmak zorunda. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üreticiye suyu temkinli kullanın ancak ürünleri sık sık sulamayı ihmal etmeyin uyarısında bulundu. Örtü altı üreticilere ise havalandırma sisteminin devreye girmesi için jeneratör bulundurulması yada manuel sistem oluşturulmasının ürün sağlığı için çok önemli olduğunu anımsattı.

Alanyalı üreticiye sıcak hava uyarısı

Sıcak hava dalgasının etkisi Antalya’nın sahil ilçeleri başta olmak üzere tüm bölgede 19-25 Temmuz tarihleri arasında hissedilir derecede artacak. Tüm canlıların etkileneceği bu sıcak hava dalgasından sebze ve meyve bahçelerinin en az hasarla kurtulması için sık sık sulama yapılması gerektiğine dikkat çeken Alanya Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi Tahir Göktepe, “Ciddi anlamda hissedilir derecede sıcaklık var. Geçen yıl bu dönemlerde sondaj kuyularının kurulması ile ilgili çok büyük sıkıntılar yaşandı. Özellikle örtü altı muz yetiştiricileri avokado bahçesi olan üreticilerimiz kuraklıkla mücadele ettiler. Bu sene nispeten daha iyi durumdayız. Sondajı koruyup bahçeyi kurutacak şekilde bir şikayet almıyoruz. Ama en nihayetinde su fakir bir ülkeyiz bu bilinçle hareket etmemiz gerekiyor” dedi.

Devletin de sübvansiyonu kredileri neticesinde çok ciddi örtü altı üretim alanları yapıldığını anımsatan Göktepe, “Avokado ve diğer tropiklerin yanı sıra zeytin ve sert çekirdeklilerinde üretime dahil edilmesi sonrası su ihtiyacını karşılamak adına ciddi anlamda sondaj kuyuları kuruldu. Buda suyumuzu ne kadar temkinli, idareli kullanmamız gerektiğini göstermekte. Mevsimin üretime müsait olması ile örtü altı muz,  avokado, tropikal meyve çeşitleri,  zeytin ve diğer sert çekirdekli ürün deseni üretimi devam edecek, devam etmek durumundayız. Üreticilerimize tavsiyemiz özellikle sık aralıklarla sulama yapılmasına çok dikkat edilmesi lazım. Çünkü bu dönemde hem örtü altında hem açık alanda başta olmak üzere sulanmama durumda şu anda poyrazın da çok etkisi olması hasebiyle ciddi anlamda bahçeler zarar görecektir. Avokado da meyve dökülmesi yaşanabilir. Onun için mutlaka imkan dahilinde sulamanın yapılmasına önem gösterilmesi gerekmektedir”. 

UYARIDA BULUNDU

Meteorolojiden almış olduğumuz verilere istinaden 25 Temmuz akşamına kadar çok ciddi anlamda hava sıcaklığı yaşanacak diyen başkan Göktepe, “Özellikle Antalya’nın genelinde kıyı şirkette 38 ile 44 derece arasında çok ciddi bir hava sıcaklığı bekleniyor. Hava sıcaklığının tek başına yüksek olması çok büyük risk teşkil etmez ancak bunun yanı sıra nemin yüzde 10 seviyesine kadar düşecek olması rüzgâr hızının da saatte 60 km’ye kadar çıkacak olması riski artırmakta. Buna bağlı olarak bütün üreticilerimize kıymetli hemşerilerimize, piknik yapan vatandaşlarımız çağrıda bulunmak istiyorum orman müdürlüğümüzün açıkladığı tedbirlere uyalım. Rüzgâr hızının çok yüksek olduğu noktalarda elektriği kesilmesi ihtiyacı doğmakta bu konuda muhtarlar önceden bilgilendirilmekte üreticileri uyarmak için. Üreticilerimiz mağdur olmayacak şekilde tekrar enerji verilmesi sağlanarak sulama ve havalandırma yapılıyor. Beş gün çok dikkat etmemiz gereken bir süreç. Üretimin devam etmesi lazım şu anda gıda savaşı, gıda krizi dünyada hissedilir durumda, çok şükür ki bizim üreticilerimiz çalışkan ve üretimden hiçbir zaman korkmadan mücadele etmekte. Örtü altındaki üreticilerimiz seralarının havalandırma sisteminin otomatik yapmanın yanı sıra manuel sistemde kurmalarını öneririm ya da jeneratörleri hemen devreye girecek şekilde olmalı” uyarısında bulundu. 

ELLERİNDEN GELENİ YAPIYORLAR

banner111

Alanya ve komşu ilçelerde geçen yıl çok ciddi bir yangın felaketi yaşandığını belirten Göktepe “ Ciğerlerimiz cayır cayır yandı. Bunların olmaması için bütün kurumlar tedbir alıyorlar bizlerde üreticiler olarak elimizden gelen bütün tedbirleri almamız gerekiyor. Zaten üreticilerimiz bu hususta çok duyarlı. Milli değerlerimizi korumak için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83