Engelsiz Kent Alanya Festivali başlıyor

Engelsiz Kent Alanya Festivali başlıyor

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel tarafından her yıl 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda yapılan Engelsiz Kent Alanya Festivali, 10 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Birbirinden renkli etkinliklere sahne olacak festivalde engelli vatandaşlar ve aileleri unutulmaz bir gün yaşayacaklar.


Alanya Belediyesi’nin 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında bu yıl ikincisini düzenleyeceği Engelsiz Kent Alanya Festivali, 10 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören festival, Alanya Kültür Merkezi’nde gün boyunca sürecek olan etkinliklere sahne olacak. Saat 10.00’da stantların ziyarete açılacağı festival kapsamında açılış programı, Engelsiz Mutfak Atölyesi, seminerler, oyunlar ve gösteriler ile konser programı olacak. Hem renkli hem de eğlenceli pek çok etkinliğe sahne olacak festivale tüm Alanya halkı ücretsiz olarak katılabilecek.


SEMİNERLER İLE HEM EĞLENCE HEM FARKINDALIK


Festival kapsamında alanında uzman kişiler vatandaşlarla buluşacak. Doç. Dr. Sibel Nalbant saat 13.30’da ‘Sporun Ötesinde; Engelliler İçin Spor’ konulu bir seminer verecek. Saat 14.30’da ise Engel Tanımayan Adam olarak bilinen Volkan Oğuz sahne alacak. Saat 12.30’da ise Araz Aknam ‘Engelsiz Mutfak Atölyesi’nde sevenleri ile buluşacak. Festival kapsamında verilen seminerler ile hem eğlenilecek hem de bilgilendirmeler yapılarak farkındalık oluşturulacak.

BAŞKAN YÜCEL’DEN FESTİVALE DAVET


Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, festivalle ilgili bir açıklama yaparak tüm vatandaşları festivale davet etti. Başkan Yücel; “Engelsiz Kent Alanya vizyonu ile çıktığımız yolda yaptığımız çalışmalar ile ülkemize ve dünyaya örnek olmuş bir belediyeyiz. Bu çalışmalarımızı 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda yaptığımız bir festival ile taçlandırıyoruz. Biz kurmuş olduğumuz Engelli Koordinasyon Merkezi ile bir gün değil her gün engelli vatandaşlarımızın yanındayız. Ülkemizde engellilere yönelik meclis kararları alan ve yönetmelikler hazırlayan ilk belediyelerdeniz. Şehrimizi dizayn ederken de Engelsiz Kent Yönetmeliği’ne göre çalışmalarımızı yapıyoruz. Hem engelli vatandaşlarımızla bir araya gelmek, onlarla hoşça vakit geçirebilmek için hem de farkındalık oluşturabilmek için böyle bir festival düzenledik. 10 Mayıs Çarşamba günü Alanya Kültür Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz festivalimize tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz.” dedi.


ALANYA BELEDİYESİ ENGELLİ KOORDİNASYON MERKEZİ NE YAPIYOR?

Veri tabanında kentte yaşayan 3 bin engelli bulunan Alanya Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi, engelli vatandaşlar ve aileleri için çok sayıda çalışma yürütüyor. Alanya Belediyesi’nden yapılan açıklamada çalışmalar şu başlıklar altında anlatıldı.


• Psikolog, Fizyoterapist, Çocuk Gelişim Uzmanı ve El Sanatları Öğretmeni ile uzman desteği hem bireysel hem de grup çalışmalarıyla sağlanıyor.

• Evde Temizlik ve Kuaförlük ekibi ile yaşlı ve yatağa bağımlı kişilere hizmet veriliyor.

• Doğudan batıya, kuzeyden güneye kesintisiz erişim için 11 noktada Akülü Sandalye Şarj İstasyonu mevcut.

• Türkiye’de Mavi Bayrağa sahip olan tek Engelsiz Plaj ile turizm herkese uygun hale getirildi. Bu sayede engelli bireyler herhangi bir kişiye bağımlı kalmadan denizin ve sahilin keyfini çıkarabiliyor.

• Kültür ve tarih çalışmaları arasında Kızılkule’deki hissedilebilir maket uygulaması ve Tarihin Sesi Ol projesi ile görme engelli bireyler rahatlıkla Kızılkule’yi braille broşürler ve sesli uygulamayla keşfetmektedir. Yine son yıllarda açılışı gerçekleştirilen teleferik hem alana ulaşım hem de teleferiği kullanım noktasında engelli bireylere uygundur. Bu sayede her ziyaretçi Alanya’yı kuş bakışı izleyebilmektedir.

• Şehir merkezindeki esnaf, günlük iş ve işlemleri görebilecek her nokta erişilebilirlik açısında uygun pozisyondadır. Olmayan noktalar ulaşılabilirlik ekibiyle (yol, kaldırım çalışmaları) revize edilerek erişilebilir bir kent dokusu elde ediliyor.

• Engelsiz Kent Yönetmeliği ile kamu, özel ve kişisel alanlarda uygunluk isteyerek herkes için yaşanılabilir bir şehir dizayn edilmektedir.

• Engelsiz transfer aracı ile engelli bireylerin hastane başta olmak üzere tüm kamu kurumlarına ve toplu sosyal organizasyonlara dahil olmaları sağlanmaktadır. Futbol Sevgisi Engel Tanımaz sloganıyla Alanyaspor’un tüm maçlarına engelli bireyler transfer edilmektedir.

• Eğitimde engel yok protokolü ile tüm eğitim camiası ve kamu kurum personellerine “Toplumda Engelli Farkındalığı” semineri verilmektedir. Yılda 3 bin 500 öğrenci, öğretmen, kamu kurumu çalışanlarına bu seminer verilerek öğrencilere 3 farklı engel kategorisine ait konulardan oluşan kitap dağıtımı gerçekleştirilmektedir.

• Skolyoz taramaları ile öğrencilerin omurga sağlığına ilişkin önlem alarak öğrencilerin ve ailelerin konuyla ilgili bilinçlenmesi sağlanıyor. Gerekli durumlarda ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirmeler yapılıyor. Her yıl ortalama 500 öğrenci skolyoz taramasından geçmektedir.

• Düzenlenilen kurslarla engelli bireylerin EKPSS sınavında başarılı olmaları yönünde katkı sunulmaktadır.

• İhtiyaç sahiplerine medikal malzeme desteği sağlanmaktadır.

banner111

• Kırsal kesimde yaşayan engellilerin yapılan hizmetlerden yararlanmaları adına evde sağlık ekibi ile sağlık taramasından geçmeleri sağlanmaktadır.

• Yaşlı yatağa bağımlı kanser hastası vatandaşlara evde psikolojik destek verilmektedir.

• Engelsiz Sanat Atölyesi ile engelli bireylerin sanatın çeşitli dallarıyla rehabilite olmalarına destek olunuyor. Bu kapsamda Kabak Sokağı Alanya’ya kazandırılarak hem görsel şölen hem de farkındalık her noktaya taşınıyor. Aynı zamanda engelli bireylerin meslek edinmeleri ve maddi gelir elde etmelerine de katkı sağlanmaktadır.

• Mehteran Takımı, Halk Oyunları Grubu, Ritim Grubu ve Koro Grupları ile engelli bireyleri müzikle buluşturuluyor.

• Özel çocukların her alanda yer almaları için engelli bireylerle birçok oyun sahneledi.

• Atla terapi, sup sporu, okçuluk gibi birçok farklı spor branşını engelli bireylerle tanıştırarak onların hayata katılımları arttırılmaktadır.

• Yıl içerisinde sosyal etkinliklerle engelli bireylerin hayata entegre bir şekilde keyifli vakit geçirmeleri adına organizasyonlar yapılıyor. (Piknik, yemek, gezi vs)

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83