"BU GERGİNLİĞİN RUSYA'YA FAYDASI YOK"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile imzalanan 'Geri Kabul Anlaşması' dolayısıyla Avrupa'daki Suriyelilerin tamamının Türkiye'ye alınacağı iddialarına ilişkin, "AB ile yaptığımız anlaşma Suriyelileri ve ülkelerini terk eden insanları kapsamıyor" dedi

"BU GERGİNLİĞİN RUSYA'YA FAYDASI YOK"
Bir televizyon kanalında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hafta sonu İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisinde bir askerin omzunda füze ile görüntülenmesiyle ilgili yaşanan durumu "provokasyon" olarak niteledi. Bu olayın bu süreçte meydana gelmesinin bir tesadüf olmadığına inancını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, Rusya'nın bu tutumdan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. Bu olayı diplomasi yoluyla çözmek istediklerinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, "Rusya'nın daha olgun bir devlet gibi davranmasını bekliyoruz. 'Her şeyi açık konuşalım, bu işin üstesinden gelelim' diyoruz. Bu gerginliğin Rusya'ya faydası yok. Öyle görünüyor ki Rusya'da ve dünyada bu gerginlikten dolayı rahatsızlıklar var" dedi. 

'SURİYELİLER GERİ DÖNEBİLİR' 

Suriyelilerin 4-5 yıl sabırla ülkelerine dönmeyi beklediğini ancak umutları bitince Avrupa ülkelerine doğru gitmeye başladığını anlatan Bakan Çavuşoğlu, "Buraları yeniden inşa etsek, şehirler oluştursak ve onlara dönecek imkanlar sağlasak, eminim bir kısmı döner. Rusya'nın DAEŞ'ten çok sivillerin yaşadığı yerleri hedef alması nedeniyle, buralardan yeni bir göç dalgasının Türkiye'ye doğru gelme ihtimali var. Oluşturulacak güvenli bölge ve tüm bu yapılanma sayesinde bu göç dalgasını da durdurmak mümkün. Türkiye'nin geçen hafta AB ile yaptığı zirve sonrasında çıkan Avrupa'daki Suriyelilerin tamamının Türkiye'ye alınacağı yönündeki iddialar da gerçeği yansıtmıyor. Çünkü AB ile yaptığımız 'Geri Kabul Anlaşması' Suriyelileri ve can güvenliği nedeniyle ülkelerini terk eden insanları değil, ekonomik sebeplerle o ülkelere giden insanları kapsıyor" diye konuştu. 

'AMAÇ ASKERLERİ GÜÇLENDİRMEK' 

Türkiye'nin Musul'daki askeri birlik değişimi sonrası yaşananları da değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, Iraklı yetkililerin talebi sonrasında orada bulunan Türk askerlerinin güçlendirilmesi için bu değişimin yapıldığını hatırlattı. Tehditlere karşı eğitim veren Türk askerlerinin güvenliğini sağlamanın da kendilerinin görevi olduğunu dile getiren Bakan Çavuşoğlu, Bağdat hükümetinden gelen tepkilerin bazı komşuların etkisiyle ortaya çıktığını vurguladı. Öte yandan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin bu hafta içinde Ankara'ya geleceğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, bu ziyaretin daha önceden planlanmış olduğunun altını çizdi. Bakan Çavuşoğlu, Son dönemde İran haber ajansları ile İranlı yetkililerin, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili kullandıkları ifadeleri çok tehlikeli bulduklarını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2015, 16:48

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83