Yeni Çevreyolu 2’nci etabının temeli atıldı

Antalya ile Alanya'nın doğusu arasında olacak olan Yeni Çevreyolu Projesi ikinci etabının temelini atan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Antalya’ya ne söz verdiysem sözlerimin arkasındayım. Bunları gerçekleştirmek boynumun borcudur” dedi.

Yeni Çevreyolu 2’nci etabının temeli atıldı
Proje için 100 milyon liraya yakın bir bütçe ayırdıklarını söyleyen Başkan Menderes Türel, yatırım için istikrarın önemine dikkat çekerek, “Bunun en canlı şahidi Antalyalılar. 2009’da Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde istikrar bozuldu ve ne oldu? 2009-2014 arasında bir tane kavşak yapılamadı, Antalya’ya adeta bir çivi çakılmadı” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezindeki trafiğe büyük rahatlama getirecek 100 milyon lira yatırım bedelli Doğu Çevreyolu Projesi ikinci etabının temelini Varsak’ta düzenlenen törenle atıldı. Süleyman Demirel Bulvarı asfalt yenileme çalışmalarının startının da verildiği törene Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren ile vatandaşlar katıldı. Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, konuşmasına Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye başarılı hizmetleri için teşekkür ederek başladı. Son 14-15 yılda milletin hizmetkarı olmak için çalıştıklarını belirten Bakan Elvan, “Ağzımızdan çıkan her sözü gerçekleştirdik. Bir yatırım yarım kalmaz. Başkalarında olduğu gibi bizde çürük temel yoktur. Ne söz verdiysem sözlerimin arkasındayım. Bunları gerçekleştirmek boynumun borcudur. 15 yılda Antalya önemli mesafeler kat etti. Bir ara dönem yaşadık, o dönem de olmasaydı belki Antalya bugünkü konumundan çok farklı bir konumda olacaktı” dedi.

ÜLKE GELİRİ 4 KAT ARTTI

Ülkede istikrarın önemini vurgulayan Bakan Elvan, “Ülkemizin gelirini 15 yılda 4 kat arttırdık. Dünya yeniden dizayn ediliyor. Eğer güçlü hükümete sahipseniz hem içeri hem de dışarıda gücünüzü hissettirip yeni dünya düzeninde iyi bir konum alırsınız. Biz güçlü bir hükümete sahibiz ama bugünü düşünmüyoruz. Recep Tayyip Erdoğan da fanidir, başbakanımız, biz de faniyiz. Bugün varız yarın yokuz. Türkiye'nin geleceğini garanti altına alacak, koalisyon dönemlerinin asla yaşanmayacağı güçlü hükümetlerin iş başında olacağı sürece girmek istiyoruz. Ülkemizin daha hızlı kalkınması için 2013, 2071 hedefini koyduk, bu hedeflerimize mutlak suretle ulaşmak istiyoruz. Güçlü Türkiye için istikrarın devamı için anayasa değişikliğini zaruri görüyoruz" diye konuştu.

HALKIMIZ İÇİN HEP EVET DEDİK

“Hep halkımızdan yana olduk hep evet dedik demeye de devam edeceğiz” diyen Elvan, “Ama ana muhalefete baktığımızda köprü yapıyoruz hayır diyor, yüksek hızlı treni Türkiye ile buluşturuyoruz hayır diyorlar. Otoyollar yapıyoruz karşı çıkıyorlar. Halkımızın lehine demokrasimizi daha da güçlü kılmak için yasal düzenlemeler yapıyoruz yine hayır diyorlar. Çünkü dertleri millet değil. Bunların dertleri başka, demokrasiyi özümsemiş de değiller. Demokrasiyi özümseseler, demokrasiyle bütünleşseler halkla vatandaşla bütünleşmeyi denerler. Halkın acaba istekleri nedir talepleri nedir diye hep sorarlar” ifadelerini kullandı.

TRAFİK RAHATLAYACAK

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da şehrin doğusundan batısına, batısından doğusuna geçmede trafik açısından yoğunluk yaşandığını belirterek, “Antalya'da çevre yolları çok önemlidir. Kuzey Çevre yolunun yapımı devam ediyor. Bugün temeli atılan Doğu Çevreyolu, hem transit taşımacılık hem de şehir içi trafiğin rahatlamasını sağlayacak” dedi.

DOĞU ÇEVREYOLU’NUN HİKAYESİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 5 sene kaybedildikten sonra Batı Çevreyolu’nun tamamlandığını, şimdi sıranın Doğu Çevreyolu’na geldiğini belirterek, Antalya’nın her projesine olduğu gibi bu projeye de büyük destek olan Bakan Elvan’a teşekkür etti. Türel, Doğu Çevreyolu’nun hikayesini şöyle anlattı: “Bu proje Sayın Bakanımızın Ulaştırma Bakanlığı dönemine kadar uzanıyor. Biz o dönem Antalya’da görev yapan Sayın Valimizle birlikte Sayın Bakanımızı ziyaret etmiştik. Antalya’nın birçok projesini kendileriyle paylaşmıştık. Antalya’ya yeni, alternatif bir çevreyolu gerektiğini söylemiş ve “Gazi Bulvarı artık yükü taşımaz oldu. Bunun dışında Kuzey Çevreyolu da transit amaçlı, Antalya’dan Alanya’ya şehir içini görmeden geçecek vasıtalara hizmet verecek. O yüzden bir alternatif çevreyoluna ihtiyacımız var” demiştik. Korkuteli Kavşağı Batı Çevreyolunun bitişiyle beraber Karayolları Genel Müdürlüğümüz Ulaştırma Bakanlığımız tarafından tamamlanacak. Bu kavşağın müştemilatı bağlantı yolu olarak üç kilometrenin Doğu Çevreyoluna bağlanmasıyla ilgili Sayın Bakanımızın talimatlarını istirham etmiştik. Doğu Çevreyolumuz toplamda 23 kilometre. Havaalanı Kavşağı-Toptancı Hal arasındaki ilk 5 kilometreye yakın bölümünü Sayın Cumhurbaşkanımızın uğurlu elleriyle açılışını yapmış, halkımızın hizmetine sunmuştuk. Geri kalan 15 kilometrelik kısmını Büyükşehir Belediyesi olarak hızla ihale ettik ve kalan 3 kilometrelik kısmının ihalesi de Karayolları Bölge Müdürlüğümüz tarafından birkaç ay önce ihale edildi.”

100 MİLYONLUK BÜTÇE

Bu hizmetler kolay olmadığının altını çizen Başkan Türel şunları söyledi: “Bu hizmetler kolay olsaydı bizden önceki görev yapan arkadaşlar da bu işleri neticeye götürürdü. Ben çok iyi hatırlıyorum o dönemde Antalya milletvekilimiz Sayın Sadık Badak dönemin belediye başkanına bu yolu yapması için istirhamda bulunmuştu. Başkanın cevabı bu yolu karayolları yapsın, biz belediye olarak yapamıyoruz olmuştu. Ne oldu gün geldi devran döndü Büyükşehir Belediyesi olarak bu yolun 23 kilometresinin 20 kilometresini şükürler olsun 5 kilometresi de tamamlanmış halde şimdi biz yapabiliyoruz. Birinci bölümünü açtık ikinci etabın temelini atıyoruz. Üçüncü etabın da inşaatına birkaç ay sonra başlayacağız inşallah. Büyükşehir Belediyesi olarak 100 milyon liraya yakın bir yatırımı Doğu Çevreyolumuz için ayırmış durumdayız. Demek ki, oluyormuş. Çalışınca oluyor. Geceli gündüzlü gayret çok kıymetli büyüklerimizin başta sayın cumhurbaşkanımızın başbakanımızın ve bakanlarımızın değerli destekleri bizim gayretlerimizle Antalya’da ki uyumlu birlik ve beraberliğimizle sizlerin dua ve destekleriyle, ne mutlu bize ki neticeye ulaşabiliyor. İşte o gün Sayın Bakanımız Lütfü Elvan’la attığımız tohumlar bugün artık yeşermeye başladı. Sayın Bakanımıza bu vesileyle teşekkürü borç biliyoruz.”

ÇOK ŞANSLI BİR DÖNEM YAŞIYORUZ

Bakan Lütfü Elvan’ın Antalya’nın projelerine büyük destek verdiğini kaydeden Başkan Menderes Türel, şöyle devam etti: “Bakınız Antalya’nın en önemli projelerinden iki tanesi; Kurvaziyer Liman ve 3’ncü Etap Raylı Sistem projemiz. Bu iki projeyi de hamd olsun tamamladık. Ve Ulaştırma Bakanlığımızdan Alt Yapı Genel Müdürlüğümüzden izinleri aldık. Tabi ki Yatırım Planına girmesi için Kalkınma Bakanlığımızın, Sayın Bakanımızın nihai onayı gerekiyor. Ben Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bütün evraklarını bakanlıklarda, genel müdürlüklerde bizzat elden takip ederim. Başka arkadaşlara bu işi bırakmam çünkü içim rahat etmez. Evrakları alıp Sayın Bakanlarımızın, Genel Müdürlerimizin, Müsteşarlarımızın kapısını çaldığımda, Antalya Büyükşehir Belediyesi evrak memuru Menderes Türel size evrak takdim etmeye geldi diye girerim. Bundan iki hafta önce, bir

Ankara programımız neticesinde sayın bakanımıza, Kurvaziyer Liman ve 3’ncü Etap Raylı Sistem Projelerimizin onaya arz edilmesi hususundaki evrakı bizzat kendim, ‘Sayın Bakanım Antalya Büyükşehir Belediyesi Evrak Memuru Menderes Türel olarak kapınızı çalıyorum. Benim için büyük şereftir” diye takdim ettim. Kendilerine bu iki projeyi arz ettiğimde Sayın Bakanım tereddütsüz telefonu kaldırdı ve “Projeleri çok hızlı şekilde neticeye bağlayacaksınız, bürokrasiye boğmayacaksınız, en kısa zamanda tamamlayacaksınız” talimatların verdi. 3-5 gün içinde projeler onaylandı. Daha önce bu izinler senelerce sürerdi. Hep söylüyorum Antalya olarak çok şanslı bir dönem yaşıyoruz diye. Bizlerin gayreti sizlerin dua ve destekleri Antalya’daki birlik ve beraberliğimiz bizim en büyük kazancımız oldu.”

SÜLEYMAN DEMİREL BULVARI’NA KAYMAK GİBİ ASFALT

Kepez’in yıllardır çözülemeyen sorunlarını çözdüklerini kaydeden Türel, şunları aktardı: “Varsak imar planını Varsaklılar senelerdir bekliyor, şimdi inşallah çözüldü. Yine Süleyman Demirel Bulvarı’na çok önemli bir yatırım yaptık. Bir iş makinesinin içinden geçebileceği kadar büyük yağmur suyu kanalları yaptık. Sizlerin sabırları ile bunlar neticeye kavuşuyor. Yerin altına yaptığımız bu yatırımlar sizlere zaman zaman sıkıntılar veriyor. Bu hizmetleri çocuklarımız ve torunlarımızın geleceği için yapmak zorundayız. Siyasi bir getiri beklemeden Antalya’nın geleceği olduğu için yapmak zorundayız. Süleyman Demirel Bulvarının asfaltı yamalı bohçaya döndü. Şimdi asfalt çalışmasına başlıyoruz. Varsak eski belediyesinden itibaren Kepez Belediyesi önündeki köprülü kavşak inşaat alanımıza kadar 5 kilometrelik duble yolu benim tabirimle kaymak gibi asfalt yapacağız. Bundan sonra arabalarınızın tekerinden lastik sesi bile duymadan geçeceksiniz.”

3. ETAP RAYLI SİSTEM BÖLGEYE DEĞER KATACAK

Varsak-Meltem arasında yapılacak 3. Etap Raylı Sistem projesinin, bölgeye büyük değer katacağına dikkat çeken Türel, şunları ifade etti: “Benim ilk dönemimde yaptığı 11 km’lik raylı sistem projesine, Sayın Bakanımızın büyük desteğiyle EXPO kapsamında bir 18 km daha ekledik ve dünya rekoru kırdık. Daha önceki rekor da bize aitti. 11 km’yi 1.5 senede tamamlayan dünyadaki ilk belediye biz olduk. Şimdi kendi rekorumuzu kendimiz kırdık. 18 km, Meydan’dan Aksu EXPO’ya olan hattı 5.5 ayda tamamladık. Şimdi 3. Etaba girdik. Varsak eski belediyesinden başlayacağız Sakarya Bulvarı Kepez Belediyemize kadar geleceğiz, Sakarya Bulvarı’ndan sağa dönerek otogar istikametine gideceğiz. Otogar Kavşağını yer altından geçerek üniversite istikametine gireceğiz. Adliyemiz, Tıp Fakültemiz, üniversitemizin önünden geçerek Meltem Mahallesi Araştırma Uygulama Hastanesi’ne ulaşacağız. Burada nostalji hattı olarak isimlendirdiğimiz 5 km’lik Işıklar-Müze hattıyla birleştirerek, toplamda 28 km’lik raylı sistem hattını Antalya’ya kazandıracağız. Varsak’tan bindiğinde istersen havaalanına, istersen EXPO’ya, istersen Aksu’ya, istersen Işıklar’a, istersen otogara, istersen Tıp Fakültesine, istersen Eğitim Uygulama Hastanesi’ne, istersen Atatürk Devlet Hastanesine artık raylı sistem ile gidebileceksiniz. Varsaklılara dünyanın en modern toplu ulaşım aracı yakışır. Yatırım miktarı 800 milyon lira, neredeyse 1 milyar liraya yakın. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kaynakları ve bulacağı kredilerle yapacağız. Bu konuda Ankara’dan bir bütçe istemiyoruz. İnşallah kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz.”

İSTİKRAR BOZULURSA NE OLUR?

İstikrarın önemine işaret eden Başkan Menderes Türel, “Hep istikrar diyoruz, istikrar nedir, siyasi istikrar nedir? Bunun en güzel canlı şahidi sizlersiniz. Bakınız 2009’da Antalya’da, Büyükşehir Belediyesi’nde maalesef istikrar bozuldu ve ne oldu? Antalya’da 2009-2014 arasında bir tane kavşak yapılamadı. Antalya’ya adeta bir çivi çakılmadı. Antalya’da bugün şerefle inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın uğurlu elleriyle resmi açılışını yapacağımız hizmet binası, yüzde 70’ini ilk dönemimde tamamlamama rağmen, çürümeye terk edildi. Geldik, bitirdik, hizmete açtık. Hepsini bırakın suya indirdiğim deniz otobüslerini bir kaptan, bir miço bulup, Antalya Kemer arasında getirip götüremediler. Niye? İstikrar bozuldu. Biz bunları çoktan bitirecektik. Şimdi milli maçları izlediğimiz 33 bin kişilik stadyum, 10 bin kişilik spor salonu çoktan bitmiş olacaktı istikrar bozulmasaydı. Bunlar tamamen istikrara dayalı olan gecikmeler” dedi.

Türel sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Bakanımız Ulaştırma bakanı, ben de milletvekiliydim. Bugün Gazi Bulvarı’nda Alanya istikametine hiç kırmızı ışıksız geçtiğimiz o üst geçitler, çok daha önce yapılacaktı. Ben de milletvekili olarak takip etmiş projesini tamamlatmıştım. Sayın Bakanımız bütün talimatları vermiş, bütçesini ayırmıştı. O dönemki belediye başkanı olmaz dedi, hayır dedi. ‘Gerçi hiç evet dediklerine şahit olmuyoruz, o da ayrı bir mevzu. Bu sürekli hayır diyenlere hayret ediyorum, iyi ki nikah masasında evet demeyi başarmışlar’. Ben bu projeyi yaptırmam hayır dedi. Neden? Antalya’da insanlar balkonlarında çay içiyorlarken yanından araçların geçtiği bir kavşak istemem, devamını da getirdi. Bu kavşaklar vatan hainliğidir dedi. Ve engelledi, yaptırmadı. Ne oldu biz göreve geldik istikrar yeniden sağlandı. Bir hafta sonra inşaatlar başladı. İşte istikrar bozulunca ne oluyor, en güzel şahidi budur. Bugün o kavşaklardan geçiyorsunuz; Allah aşkına soruyorum hiç arabayla geçiyorken, balkonda çay içen birine rastladınız mı? Bu komik sebeplerle bizi oyaladılar. Batı Çevreyolu 5 sene, hem Konyaaltı, hem Kepez bölümü imar planını yapmadıkları için oyalandı gitti. Göreve geldik Kepez’de Hakan Başkan’la el ele verdik, planı yaptık. Yol açıldı, hizmete girdi, kötü mü oldu. Şimdi hep birlikte kullanıyoruz ama biz bunları nasıl sağladık istikrar sayesinde sağladık.”

AVRUPA’YA SERT ÇIKTI

Yeni anayasa değişikliği ile Türkiye’de koalisyon dönemlerinin tarihe karışacağını belirten Başkan Türel, şunları anlattı: “Yani istikrar korunacak. Neden? Bunu ben söylemiyorum rakamlar söylüyor. Türkiye’de tek başına iktidar döneminde büyüme hızı koalisyon dönemlerinin tam iki misli olmuş. Ülke 2 misli zenginleşmiş. Demek ki bu koalisyondan bize pek fayda gelmiyor. Türkiye’de ortalama iktidar süresi 15 aymış değerli arkadaşlar. Şimdi işte güçlü bir ülke olmanın en önemli adımlarından birini atacağız. Çok önemli bir viraj döneceğiz. Bakın güçlü bir ülke olmamızı istemeyenler dışarıda hayır politikası yapıyorlar. Almanya’nın Berlin televizyonu hayır politikası yapıyor. Size ne? Kimsiniz siz? Türkiye’deki vatandaşlarımızın evet mi hayır mı diyeceğinden mesul değilsiniz ki ama dert başka. İşte Hollanda’da gördük Hollanda’da benzerlerini yaşadık ve Türkiye’de hayır çıkması için yurtdışındaki siyasiler büyük bir gayret sarf ediyor. Niye, çünkü güçlü bir Türkiye istemiyorlar.”

Konuşmaların ardından Doğu Çevreyolu Projesi İkinci Etabı’nın temeli törenle atıldı. Bakan Elvan, Vali Karaloğlu ve Başkan Türel, projenin başlangıç noktasına hatıra ağacı dikti.

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2017, 10:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83