Anne adayları bu habere dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte anne adayları bir takım güçlükler yaşamakta ve şikayetleri artmaktadır. Yaz gebeliği diğer aylara göre biraz daha güç bir gebelik sürecidir. Ramazan ayının da yaz mevsimine denk gelmesi ile bu süreçte hamileleri ne gibi zorluklar bekliyor, neler yapılmalı, dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Anne adayları bu habere dikkat!
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları Uzm. Dr. Zafer Çolak, merak edilen bu soruların cevaplarını açıkladı. 
Bol Miktarda Sıvı Tüketilmeli 

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Hastalıkları Uzm. Dr. Zafer Çolak; gebelikte vücudun sıvı ihtiyacının arttığına dikkati çekerek, her gün bol miktarda sıvı tüketilmesi gerektiğini söyledi. Çolak, “Hava sıcaklığının artmasıyla vücut ısımız yükselmekte, dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalma riski artmaktadır. Özellikle terleme yoluyla, vücutta su ve minerallerde kayıplar yaşanmaktadır. Gebeliğin 2'inci ile 3'üncü haftasında ve 3 aylık dönemlerinde su kaybı önemli bir sorun olup, ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Böyle bir durumda erken doğum riskinde artış, doğum ağrılarının artması, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, basur gibi pek çok durumla karşılaşma riski de artmaktadır. Daha fazla sıvı alımıyla bu kayıplar yerine konulmalıdır. Bununda en etkili yöntemi bol su tüketimidir. Anne adaylarının yaz aylarında günlük en az 2 - 2 buçuk litre su tüketmesi gereklidir. Bunun yanında yaz aylarında mineral ve protein bakımından yüksek olan süt ve süt ürünleri, özellikle evde yapılmış yoğurt, kefir ve ayran tercih edilmelidir. Ayrıca hamileler yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde (11 - 16) dışarıya çıkmamaya dikkat etmelidir.” dedi.

Hamileler Oruç Tutabilir Mi?  

Ramazan ayının yaz aylarına rastlaması nedeniyle bize en çok yöneltilen sorulardan biriside gebelerin oruç tutmasında sakınca olup olmadığıdır diyen Uzm. Dr. Zafer Çolak, “Bu sorunun iki yönden değerlendirilmesi gerekmektedir. Dinimize göre hamile kadınların ve emziren kadınların oruç tutması zorunlu değildir. Bilimsel boyutuna gelecek olursak bu konuda İran kaynaklı yapılan bilimsel araştırmalarda gebeliğinde ilk 3 ayında oruç tutan bayanların %10’unda erken doğum ve düşük oranı saptanmıştır. Yine bazı araştırmalarda, erken doğum, doğum ağrıları, düşük riski, çocuklarda öğrenme güçlüğü saptanmıştır. Akabinde takip edilen çocuklarda okul başarısının olumsuz etkilendiği de gözlemler arasındadır. Bütün bunlara rağmen özellikle yaz aylarında kendini huzursuz hissedip mutlaka oruç tutmak isteyen anne adaylarına tavsiyemiz mutlaka sahur yemeğini ihmal etmemeleri, iftar ile sahur arasında en az 1 buçuk - 2 litre sıvı tüketmeleridir. Anne adaylarımızın kuruyemiş, et ve yumurta tüketerek de bebeğin ihtiyacı olan proteini sağlamalarına özen göstermeleri gerekmektedir. Hamile kadınlarımızın idrar çıkışını arttıran kola, kahve, çay ve kafeinli içeceklerden, su tutucu özelliği olan gazlı soda gibi içeceklerden, glisemi indeksli kan şekerini hızla yükseltip düşüren gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalarını önermekteyim.” dedi.                        

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2017, 11:04

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83