KOAH DÜNYADA 4. ÖLÜM NEDENİ

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Evren Toprak, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalığının dünyada ölüm nedenleri arasında 4. sırada olduğunu ve her yıl bu hastalık yüzünden milyonlarca kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

KOAH DÜNYADA 4. ÖLÜM NEDENİ

 Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Evren Toprak, 16 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Toprak, KOAH hastalığının dünyada ölüm nedenleri arasında 4. sırada olduğunu ve her yıl bu hastalık yüzünden milyonlarca kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. KOAH'ın nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Uzm. Dr. Evren Toprak, “KOAH hastalığı özellikle sigara içen kişilerde, bazı mesleklerde karşılaşılan toz, duman, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan dumanın solunması, akciğerlerde bir çeşit iltihap oluşturarak, akciğerlerin olduğundan daha erken yaşlanmasına neden olur” şeklinde konuştu.

banner111
SİGARA VE TOZLU ORTAM SEBEP OLABİLİR

Erken tanıyla hastanın yaşam kalitesinin arttırılabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Evren Toprak, “Hastalığın ilerlemiş olduğu olgularda uzun süren öksürük, balgam ve özellikle yürüyüş ve yokuş tırmanmakla oluşan nefes darlığı en sık görünen yakınmalardır. Erken evrelerde hiçbir yakınma gelişmeyebilir. Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan, meslek icabı tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp nefes ölçüm testini yaptırması gerekmektedir” dedi.

40 YAŞ ÜSTÜ HER 5 KİŞİDEN BİRİ KOAH

Türkiye’de toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH olduğunu ve bu hastalardan sadece birinin doktora başvurmuş olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Toprak, “Ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu biliyor. Bu hastalığın tedavisinde özellikle sigaranın bıraktırılması gerekmektedir. KOAH’ı kontrol altına almak ve daha sağlıklı bir yaşam için anahtarlar, doğru beslenme, doktor kontrolünde yapılacak düzenli bir egzersiz programı, düzenli uyku ve sigaradan uzak ortamlardır” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2015, 13:36

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83