KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEYE DİKKAT

Bayramda sofralardan eksik olmayacak etin tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Koru Ankara Hastanesi Beslenme Uzmanı Dyt.Emel Öktem Güngör, etleri saklama ve pişirme koşullarının da sağlık açısından önemine değindi.

KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEYE DİKKAT

 Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riskinin yüksek olduğunu belirten Dyt.Emel Öktem Güngör, “Bayram günü kesilen hayvan eti, genellikle bekletilmeden birkaç saat içinde pişirilerek sofraya konulmaktadır. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Özellikle et 24 saat bekletilmeden tüketilmemelidir” dedi.

banner111
Kırmızı etin, iyi kalite hayvansal proteinin olmasının yanı sıra içeriğindeki vitamin ve minerallarin vücut için yararlı şekle dönüşebilmesi için yanında sebze ile birlikte tüketilmesi gerektiğini ifade eden Dyt.Emel Öktem Güngör, hayvanın iç ve kuyruk yağının diyette kullanılmaması, et yemekleri ve etli pişirilecek sebzelere de etin kendi yağı olduğu için ayrıca yağ eklenmemesi gerektiğini vurguladı.

Etlerin büyük parçalar şeklinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmasını öneren Dyt.Emel Öktem Güngör, buzdolabında eksi 2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise eksi 18 derecede daha uzun süre etlerin saklanabildiğini ifade etti.

Dyt.Emel Öktem Güngör, “Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.” diye uyardı.

Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemleri tavsiye eden Dyt.Emel Öktem Güngör, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılması gerektiğini söyledi.
Bir takım rahatsızlıkları olanların sakatat tüketimi konusunda uyaran Dyt.Emel Öktem Güngör,“Özellikle kalp damar hastaları, yüksek tansiyon hastaları, böbrek hastaları , mide rahatsızlığı olanlar ve ürik asit yüksekliği olan kişilerin çok dikkatli olmaları ve diyetlerinde belirtilen miktardan fazla tüketmeleri doğru değildir.” diye konuştu.

Bayramda genellikle kurban kesme telaşında olanların kahvaltı öğününü atladığını belirten Dyt.Emel Öktem Güngör, bunun yerine güne 1 su bardağı süt ve bir adet meyve yiyerek başlanabileceğini ifade etti.

Bayramda ikramlar nedeni ile öğün saatleri ve yeme düzeninin de değiştiğinin altını çizen Dyt.Emel Öktem Güngör, “İkramlar çok olacağı için az az ve sık sık beslenmek gün içerisindeki öğün aralığını 3 saati geçmeyecek şekilde ayarlanabilir.” diye belirtti.

Bayram süresince tüketilen protein miktarı fazla olacağı için günde 8-12 bardak su içmenin kas kütlesi sağlığı açısından da faydalı olacağını anlatan Dyt.Emel Öktem Güngör, ikramlarda çay, kahve ve asitli içecekler de aşırıya kaçmadan tüketilebilineceğini veya bu içecekler yerine bitki çaylarının da tercih edilebilineceğini vurguladı.
Bayramda süt, ekmek , sebze ve meyve gruplarının da tüketilmesi konusunda uyaran Dyt.Emel Öktem Güngör, günde 30-40 dakikalık yürüyüş yapılmasını da tavsiye etti.
Et tüketimi ve hazırlanışı konusunda da püf noktaları veren Dyt.Emel Öktem Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü; “Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır.Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Etler mangal yapılacaksa; kömürleşerek şekilde kızartılmaması gerekir kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.”

Kurban bayramlarında sakatat tüketiminin de arttığını ifade eden Dyt.Emel Öktem Güngör, özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınması gerektiğini vurguladı.Kavurma ve kırmızı etin öğle öğününde tüketilmesi gerektiğini işaret eden Dyt.Emel Öktem Güngör, “Etlerin yanında rafine edilmiş pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç; asitli/gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir. Günlük 2-2.5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir” dedi. 



Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2016, 16:51

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83