Bakan Çavuşoğlu'ndan Rus turist müjdesi

Bakan Çavuşoğlu'ndan Rus turist müjdesi

Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk’te Ahmet Hakan’a çarpıcı açıklamalar yaptı.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar:

“BU YAZ 3.5 MİLYON RUS TURİST GELMESİNİ PLANLIYORUZ”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün akşam CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın konuğu oldu. Bakan Çavuşoğlu, “Rusların parası Türkiye’ye akıyor haberleri doğru değil. Rusya’dan turistik uçuşları THY ile telafi etmeye çalışıyoruz. Bu yaz 3.5 milyon Rus turist gelmesini planlıyoruz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

“Düzenli düzensiz göçmen sayısı 5 milyona yakın. Güvenli ve gönüllü geri dönüşler olmalı. Mülteci meselesini siyasete alet etmemek gerek, geri dönüşleri insan haklarına saygılı, yasalarımıza uygun şekilde olmalı. Göndereceğimiz mültecilerin can güvenliklerini garanti altına almamız lazım. Geçen sene yurt dışına gönderdiğimiz göçmen sayısı 100 binlerde. Bu yıl 3 ayda 21 binlere ulaştı. Afganistan’a dahi 9 bin 700 göçmen gönderdik. Avrupa’ya geçmek için Türkiye’yi transit olarak kullanmak istiyorlar. Buraya geldiğinde mümkün olmadığını görerek geri dönmek istiyorlar. Gönderdiğimiz göçmenler gönüllü olarak geri döndü.

Elbette halkımız etik dışı videoları görünce tepki gösteriyor. Halkımızın homurdanması doğal. Ama bu yaşananlar genel bir durummuş gibi göstermemek lazım. Yurt dışında Türkler hakkında aşağılayıcı haberler yapılmıyor mu? Bizler oradaki Türklere asimile olmadan entegre olun diyoruz. Göçmen sorununu biz her şey normal, sıkıntı yok olarak görmüyoruz. Biz de sorunun olduğunun farkındayız. Sorunu yasal, hukuki ve insani olarak çözmemiz gerektiğini ifade ediyoruz.

NATO içerisinde Ukrayna savaşının devam etmesini isteyen ülkeler var. Savaşın devamlılığını Rusya’yı zayıflatma olarak görüyorlar. Ukrayna’nın durumu çok umurlarında da değil.

Antalya’daki görüşmelerde biz de bir şey çıkacağını ummuyorduk. Tarafları orada önemli olan bir araya getirmekti. İstanbul’daki görüşmelerden sonra umutlarımız artmıştı ama katliam görüntüleri gelince İstanbul Anlaşması’ndan uzaklaştılar. İki taraf hala müzakerelere devam ediyor.

Putin-Zelenski her an görüşebilir. İki liderin bir araya gelmesi masada konuşuluyor. Putin ve Zelenski arasında görüşme gerçekleşirse İstanbul’da da Antalya’da da olabilir.

Ahmet Hakan: Zelensiy için çok inisiyatif sahibi değil deniliyor. Batılı devletlerin güdümünde hareket ediliyor deniyor. Bu doğru mu?

banner111

Zelenskiy savaşın başlamasıyla çok ciddi bir varlık gösterdi. Dışarıdan yardıma muhtaç oldu diye onların güdümünde bir devlet başkanıdır diyemeyiz.

Lavrov ve Kuleba ile görüşmelerde müzakere süreci ve sahadaki son durum hakkında bilgiler alıyoruz. Sivillerin can güvenliğini sağlayarak tahliye etme kararı alınırsa bunun nasıl yapılacağı, bizim üzerimize düşen görev nedir bunları konuşuyoruz.

Bizim Karadeniz’de Türkiye’ye ürün getiren 22 gemimiz var. Ruslar ‘Biz hiçbir şekilde saldırmayacağız’ diyorlardı, ABD ‘Savaş başlayacak’ diyordu. Savaş öncesinde tüm dünya için beklenmeyen bir durumdu. Savaşın başladığı gün ben Kazakistan’a gitmiştim. Savaşın başladığı sabah hemen taslak bir açıklama hazırladık. Tahliye etmemiz gereken vatandaşlarımız vardı Ukrayna’da.

Biz iki tarafla ilişkilerimizi ve temaslarımızı sürdüreceğimiz kararını sayın Cumhurbaşkanımızın önceliğinde ilk gün deklare ettik. Türkiye’nin pozisyonu ilk gün kararlaştırıldı.

Bağlayıcı kararlar BM’nin aldığı kararlardır. Türkiye’de bu kararlara her zaman uymuştur. Yaptırımlara neden katılmadığımızı anladıklarını söylüyorlar. İki tarafla da diplomatik temaslarımızı sürdürmemiz burada önemli nokta. Türkiye’ye burada ihtiyaç var. İki tarafın da güvendiği bir ülke konumundayız. Bu konuda Yunanistan ve Rum kesimi AB’de baskılar kurmaya çalışıyor yaptırım kararı almamız yönünde ama Batılı ülkeler yaptırımlara katılmama kararımızı anlıyorlar.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83