Milletvekili Budak: Acilen turizm garanti fonu kurulmalı

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Rusya’nın Ukrayna saldırısıyla ortaya çıkan belirsizlikler nedeniyle turizm sezonu başlamasına rağmen birçok otelin açılamadığını söyledi. Türkiye’ye gelen her 4 turistten 1’inin çatışma halindeki iki ülkeden geldiğine dikkat çeken Budak, Türkiye'de 120 milyar dolarlık turizm yatırımları var. Turizmciler şunu soruyor: "Devlet burada bize destek verecek mi?" Meçhul. Bir Turizm Bakanı var, kendisi otel sahibi, herhalde şu anda sektörle değil, kendi işiyle ilgileniyor.” dedi.

Milletvekili Budak: Acilen turizm garanti fonu kurulmalı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının üzerinden kırk gün geçtiğini ve Türkiye'nin en önemli turizm pazarları içinde Rusya’nın birinci, Ukrayna’nın ise üçüncü sırada olduğunu hatırlatan Çetin Osman Budak, 2021 yılında Türkiye’ye gelen her turistten 27’sinin bu iki ülkeden geldiğini belirtti. Budak, “Türkiye'de 120 milyar dolar değerinde turizm yatırımları var. Bu insanlar ‘Devlet burada bize destek verecek mi?’ diye soruyor. Meçhul. Bir Turizm Bakanı var, kendisi otel sahibi, herhalde şu anda sektörle değil, kendi işiyle ilgileniyor. Bir tek açıklama yok.” ifadelerini kullandı.

banner111

“Nisan’ın ilk haftası bitti çalışanlar otellere çağrılmadı”

1 milyon 400 bin kişinin turizm sektöründe çalıştığına dikkat çeken Budak, “Bu insanlar şu anda, daha henüz çalıştıkları otellere çağırılmadı. 1 Nisan’da sezon açılırdı, bugün nisanın ilk haftasını bitirdik, şimdi bu insanlar aç ve açıkta. Geçen dönemlerde kısa çalışma ödeneğiyle bir kısmına çare bulundu fakat şu anda bu insanların kaderleri de meçhul. Bu kadar otelin, hepsinin gelecekle ilgili endişeleri çok büyük, sebebi de şu: Zaten pandemide darbe aldılar, 2016 uçak krizinde darbe aldılar, hepsi boğazlarına kadar borçlular. Eğer otellerini açamazlarsa, yatırımlarını devretmek zorunda kalacaklar.” diye konuştu.

“Oteller haraç mezat yabancıların eline geçebilir”

Rusya ve Ukrayna’dan getirilen turistlerin yüzde 80’ini Türk sermayeli tur operatörlerince getirildiğini kaydeden Çetin Osman Budak, “Tur operatörlerinin şu anda nereye doğru evrilecekleri belli değil. Daha önce Avusturya'dan Türkiye'ye turist getiren bir şirket battı, Avusturya'dan turist sayısı çok azalmıştı; Almanya'dan yine bir Türk firması batmıştı, Almanya'dan gelen turist sayısı çok azaldı; bir de Nordik ülkeleri, İsveç, Norveç, Danimarka'dan turist getiren bir Türk firması batmıştı, oralardan da turisti kaybettik; şimdi Arap turiste mahkûmuz. Bu tarafta da savaş var, ne olacağı belli değil. Bakın, haraç mezat bu otellerimiz yabancıların eline geçebilir, böyle bir tehdit var. Acilen turizm garanti fonu oluşturulup buraların desteklenmesi lazım”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83