"Otelin manavın değil acentanın hakkını savunuyoruz"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün eleştirilere sebep olan, Booking.com yasağı ile ilgili TurizmGüncel'e açıklamalarda bulundu. Gürcün açıklamasında, "Manavın otelin değil, acentenin hakkını savunuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Otelin manavın değil acentanın hakkını savunuyoruz"
Yasak kararı bugün alınsa da, TÜRSAB’ın konuyla ilgili girişimlerinin 2015 yılından beri sürdüğünü belirten Çetin Gürcün, ‘’Haksız rekabetin sonlandırılması için defalarca Booking.com yetkilileriyle görüştük. Ancak herhangi bir adım atmadılar. Biz de hukuki yollara başvurduk ve sonunda bu noktaya gelebildik.’’ değerlendirmesini yaptı.

SADECE ÜYELERİMİZİN MANFAATLERİNİ KORUMAK İSTİYORUZ'

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Fatih Sayan’ın, ‘kendilerine erişim engeline ilişkin bir şey ulaşmadığını, ancak mevzuatlarında rekabete aykırı işlem nedeniyle internet sitesi kapatmaya ilişkin bir hüküm olmadığı’ yönündeki açıklamasını sorduğumuz Gürcün, şunları söyledi:
 
"O açıklama yanlış lanse ediliyor. Sayın Sayan açıklamasında bu zamana kadar böyle bir uygulamalarının olmadığını, önlerine böyle bir karar gelmediğini, ancak mahkemeden böyle bir karar gelmesi durumunda karara uymak zorunda olduklarını ifade ediyor. Zaten buna da gerek kalmadı. Booking.com, kararın gereğini kendisi uygulamaya başladı. Zaten biz de sitenin tamamen erişime engellenmesini istemiyoruz. Sadece üyelerimizin menfaatlerini korumak istiyoruz."
 
'SIRADA DİĞER REZERVASYON PORTALLARI VAR'
 
Sürecin bundan sonra nasıl ilerleyeceğine dair de bilgi veren Gürcün, yasağın Booking.com ile sınırlı kalmayacağını duyurdu:
 
"Booking.com dünyada bu işi yapan tek şirket değil. Artık elimizde emsal karar var. Şimdi bu kararı başta Expedia olmak üzere bu işi yapan belli başlı şirketlere ileteceğiz ve karara uymalarını isteyeceğiz. Tüm bu şirketler, vergi ödemeden Türk vatandaşlarına otel satıp iç turizm yapıyorlar. Bu durumun oluşturduğu haksız rekabet koşullarından ötürü yüzlerce üyemiz zarar görüyor, kapanan çok sayıda acente var. Bizim tek amacımız kendi üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak. Mahkemenin aldığı karara sonrası Türkiye’deki IP adreslerinden Booking.com’a giriş yapanlar Türkiye’deki otelleri göremiyor. Türk vatandaşlarının yurt dışındaki otelleri görüntülemesinde ve yurt dışından Türk otellerinin görüntülenmesinde ise herhangi bir sıkıntı yok. Şimdi ikinci aşamaya geçeceğiz ve belli bir potansiyeli olan tüm sitelere uyarı yapacağız. Booking.com, mahkemenin kararı BTK’ya iletmesini beklemeden kararı uyguladı. Umut ediyoruz ki diğer rezervasyon portalları da uyarımızı dikkate alacaklardır. Eğer dikkate almaz ve haksız rekabete devam ederlerse onlara da dava açacağız."
 
‘BAŞKA ÜLKELERDE YASA YOK DİYE RAHAT HAREKET EDİYOR OLABİLİRLER’
 
Booking.com’un kararı temyize götürmesini de değerlendiren Gürcün, şunları söyledi:
 
"Temyize gitmeleri gayet doğal, en ufak bir mahkemeyi bile kaybetseniz ‘adettendir’ diyerek temyize gidersiniz. Türkiye’de 1618 sayılı yasa var. Türk tüketicilere konaklama ve paket tur gibi seyahat ürünlerini satma yetkisi seyahat acentelerine verilmiş durumda. Başka ülkelerde bu tarz yasalar olmadığından daha rahat hareket edebiliyor olabilirler. Ancak Türkiye’de durum farklı."
 
‘TURİSTLER DE ACENTELERİ KULLANSIN’
 
Türkiye’ye gelmiş olan turistlerin otellerini değiştirmek ya da başka destinasyonları da ziyaret etmek istemeleri durumunda sıkıntı yaşayıp yaşamayacağını sorduğumuz Gürcün, "Bizim odak noktamız iç pazar. yabancı turistlerin Türkiye'de bu tip şeylerle karşılaşması çok ekstrem bir durum. Zaten sokaklarda yüzlerce acente var. İstanbul’dan sonra Kapadokya’ya gitmek isteyen turistler Taksim’deki onlarda acenteden birine giderek kolaylıkla yeni oteller bulabilir." yanıtını verdi. 
 
'OTELCİLERİN, MANAVLARIN ÇIKARLARINI MI DÜŞÜNECEĞİZ?’
 
Son olarak, Booking.com’a getirilen yasak sonrası otelcilerden gelen eleştirileri sorduğumuz Gürcün, oldukça net konuştu:
 
"Tüm otelciler karara tepki gösterdi diye bir durum yok. Bizi arayıp tebrik eden çok sayıda otelci arkadaşımız oldu. Mesela Booking.com üzerinden sadece yurt dışından rezervasyon alan otelciler memnun. ‘Booking.com’un aldığı komisyonlar yüzde 50’lere varıyordu ve artık boğazımıza basıyordu’ diyorlar. Ama sadece Türkiye içinden rezervasyon alan küçük otellerin durumdan  rahatsız olduğunu biliyoruz. Onlar da artık bir şekilde acentelerle anlaşma yapma yoluna gidecekler. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği elbette kendi üyelerinin çıkarlarını düşünecek. Meslek örgütü olmanın gereği budur. Otelcilerin, manavların çıkarlarını mı düşüneceğiz?" 

Kaynak: Turizm Güncel

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2017, 11:50

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83