'Otellere ve hava yolu şirketlerine verilen destekler acentelere de verilmeli'

BloombergHT'de İş Dünyası programına katılan TÜRSAB başkan adayı ve Detur CEO’su Firuz Bağlıkaya, sektörün gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Acentelerin her geçen gün erdiğini ifade eden Bağlıkaya, ''Otellere ve hava yolu şirketlerine sağlanan desteğin acentelere de verilmesi gerektiğini belirtti.

'Otellere ve hava yolu şirketlerine verilen destekler acentelere de verilmeli'
İlk olarak ABD ile vizelerin askıya alınmasına ilişkin açıklamalarda bulanan Firuz Bağlıkaya, böyle bir kararın uluslararası arenada Türkiye’ye yönelik negatif bir algı oluşturacağını söyledi. Vize kısıtlamasını seyahat açısından değerlendiren Bağlıkaya konuya ilişkin şunları söyledi:

"VİZE SORUNUNUN UZUN SÜRECEĞİNİ ZANNETMİYORUM"

"2016 yılında 120 bin Amerikalı turist ülkemizi ziyaret etmiş, 2017’de ise bugüne kadar 80 bin turist geldi. Bizim turist kapasitemizi çok etkileyecek bir karar değil fakat bizim ülkemizden ABD’ye gidişleri olumsuz şekilde etkileyecek. Burada da süre önemli, bu süre uzarsa bir seneyi geçerse; ABD ile iş yapan, ABD’ye turist olarak gitmek isteyenleri etkileyecektir. Ama ben bu sürecin çok uzun süreceğini zannetmiyorum. Diplomatik süreçle kısa zamanda aşılmasını diliyorum."

"DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR İŞ"

Firuz Bağlıkaya, geçtiğimiz günlerde turizm sektörüne tahsis edilen arazilerin kullanım hakkı sürelerinin uzatılmasına yönelik düzenlemeye ilişkin de açıklamalarda bulundu. İlgili düzenlemeyi “devrim niteliğinde bir iş” olarak değerlendiren Bağlıkaya, bu konuda önemli çalışmalar yürüten ve bu düzenlemenin hayata geçirilmesine ön ayak olan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin’e teşekkürlerini sundu. 49 yıllık sürenin uzatılmasının otel yatırımcıları için çok önemli olduğuna dikkat çeken Bağlıkaya, aynı radikal destekleri seyahat acenteleri için de beklediklerini ifade etti.

"2017 DÖNÜŞÜM YILI"

2017 yılında elde edilen turizm gelirlerini değerlendiren Bağlıkaya şunları söyledi: “2016 yılı Türkiye turizmi için kara bir sene oldu. Sağlıklı bir kıyaslama yapmak için 2015 yılını baz almamız daha doğru olur. 2015 yılını baz aldığımızda 2017 yılını dönüşümün başladığı yıl olarak değerlendirebiliriz. 2017 yılı dönüş sinyallerinin olduğu, tekrar yukarıya doğru hareketin başladığı bir yıl oldu diyebiliriz. Turist profilimizde biraz değişiklik oldu, Ortadoğulu turist daha fazla ülkemizi ziyaret etti. Avrupa pazarında ufak da olsa bir kıpırdanma söz konusu. Avrupa pazarının geri dönüşünün biraz zaman alacağını düşünüyorum. Ama olacak…”

"BUTİK OTEL YATIRIMLARINA ÖNEM VERİLMELİ"

Son dönemde hızla artan yatak arzına ilişkin açıklamalarda da bulunan Bağlıkaya, Akdeniz Çanağındaki ülkeler arasında beş yıldızlı otel sayısının en fazla Türkiye’de olduğuna dikkat çekerek, butik otel yatırımlarına yeterli önemin verilmediğini söyledi.

"SEYAHAT ACENTELERİ YETERLİ DESTEK GÖRMÜYOR"

Seyahat acentelerinin sorunlarına değinen Bağlıkaya, günümüzde seyahat acentelerine yeteri kadar destek verilmediğini, pazarlama faaliyetleri için seyahat acentelerine kaynak aktarılması, getirdikleri turist için teşvik verilmesi gerektiğini söyledi.

"BENZER DESTEKLER SEYAHAT ACENTELERİNE DE VERİLMELİ"

Otellere, hava yolu şirketlerine önemli destekler verildiğine dikkat çeken Bağlıkaya, benzer desteklerin seyahat acentelerine de sağlanması gerektiğini belirtti. Bağlıkaya, pazarlama alanına daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi.

"HER GEÇEN GÜN ERİYORUZ"

Mevcut TÜRSAB yönetiminin uzun yıllardır görevde olduğunu ifade eden Bağlıkaya, seçim vaatlerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Turizm sektörü dinamik bir sektördür dolayısıyla çok çabuk değişime ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Yeni teknolojilere, yeni trendlere uyum sağlayacak yeni ekiplerin görev almasından yanayız. Bu nedenle iki dönemden fazla TÜRSAB başkanlığının yapılmamasını düşünüyoruz. Bunun iyi sonuçlar doyurmadığını görüyoruz. Bir iş körlüğü, görev körlüğü oluşuyor. Yeni trendleri yakalamada zorluk yaşanıyor. Seyahat acenteleri şu anda tur ve operasyon yapmakta bile zorluk çekiyor. Bütün havayolları seyahat acentelerinden daha ucuza bilet satabiliyor. Her geçen günde eriyoruz. Biz bu talihsiz kötüye gidişi durduracağız.”

"TURİZMDE ÇATI KURULUŞUNA İHTİYAÇ VAR"

Turizm faaliyetlerini 12 aya yaymak için sağlık turizminin büyük önem taşıdığını söyleyen Bağlıkaya, Türkiye’nin bu alana daha fazla değer vermesi gerektiğini ifade etti. Turizm sektöründeki dernek ve kuruluşların çok fazla olduğuna değinen Bağlıkaya, "Daha etkin ve verimli faaliyetler yürütebilmek için bize çatı bir kuruluş gerekiyor." dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2017, 09:31

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83