ASGARİ 1.300 TL'YE 1 YIL ERTELEME

Turizm sektörü, yeni yılda 1.300 liraya çıkacak asgari ücretin ertelenmesini ya da en azından 1 yıl sektöre düşen farkın devlet tarafından karşılanmasını talep etti.

ASGARİ 1.300 TL'YE 1 YIL ERTELEME
Rusya'nın yaptırımları sonrasında alarma geçen Antalya’daki turizm sektörü dün Turizm Bakanı Mahir Ünal ile bir araya geldi. Sektör yeni yılda 1.300 liraya çıkacak asgari ücretin ertelenmesini ya da en azından 1 yıl sektöre düşen farkın devlet tarafından karşılanmasını talep etti. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı turizm alanındaki yaptırımlara karşı çözüm üretmek amacıyla turizmcilerle Antalya’da bir araya geldi. Ünal, “Bakanlık olarak turizm sektörümüzün bu süreçten en az etkilenmesi, hatta bunun bir fırsata dönüştürülmesinden yanayız. Her kriz kendi içerisinde birçok fırsatı barındırır. Krizi fırsata dönüştüreceğiz” dedi. Turizmciler ise bin 300 TL’ye çıkarılması öngörülen asgari ücret kararının geciktirilmesini ya da turizm tesisleri için oluşacak farkın bu yıl için devlet tarafından karşılanmasını istedi. Sektör, içkide de ÖTV konusunda talepte bulundu. Bakan Ünal, sektöre şu mesajları verdi: 

G20 ANTALYA’NIN YILDIZINI PARLATTI:  

Rusya ile yaşanan uçak krizinden en çok etkilenecek olan Antalya ilimiz. Antalya bizim için, turizm sektörü için çok önemli.4.5 milyon Rus turistin yüzde 75’i Antalya’yı tercih ediyor. G20 zirvesine ev sahipliği yapmış olması da Antalya’nın yıldızını daha da parlattı. 

ÇALIŞTAY YAPACAĞIZ:  

Bu sadece Antalya’ya ilişkin bir toplantı. Önümüzdeki ay içerisinde Türkiye turizmine dönük daha kapsamlı bir toplantı ile sizlerle bir araya geleceğiz. İki günlük bir çalıştay yapacağız. Sektörün, devlet tarafından nasıl desteklenmesi gerektiği, yeni turizm strateji belgesinin hazırlanması, önümüzdeki dört yılda yapılması gereken yasal düzenlemeler için geniş bir toplantı olacak.  

BAKANLAR KURULU’NDA ELE ALACAĞIZ

Bakanlık olarak bu mesele olduktan sonra hemen kriz masası oluşturduk. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda kapsamlı bir şekilde konuyu ele aldık. Bugün sizlerle bir arada sizin meseleye bakışınızı bize sunacağınız teklifleri ele alacağız. Tekliflerinizi Bakanlar Kurulu’nda ve EKK’da görüşeceğiz. 

‘OLMADIĞI KADAR DESTEK GELECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR’ 

Bakan Mahir Ünal ile görüşen sektör temsilcileri görüşmeden oldukça umutlu çıktılar. Bakan Ünal’ın bütün herkesi tek tek dinlediği ve taleplerini not aldığını belirten turizmciler, Ünal’ın haftaya yapılacak olan ilk Bakanlar Kurulu toplantısına talepleri taşıyacağını belirterek “Çok umutluyuz” dediler. 

SEKTÖR NE BEKLİYOR?

Toplantının basına kapalı bölümünde turizmcilerden Bakan Ünal’a şu talepler iletildi: n Ocaktan itibaren uygulamaya geçecek bin 300 TL asgari ücretin geciktirilmesi ya da turizm tesisleri için oluşacak farkın bu yıl için devlet tarafından karşılanması. n Turizm tesislerinde tüm personelin, kış dönemi SGK kesintilerinin devlet tarafından karşılanması ya da bunun yapılandırılması. n Uçaklara verilen yakıt desteğinin artırılarak tüm destinasyonlara yayılması. n Havalimanı vergilerinin düşürülmesi veya geçici bir süreliğine kaldırılması. n Otellerde misafir tüketimine sunulan içkilerin ÖTV oranının düşürülmesi. n Antalya’ya yapılan direkt uçuşların ve destinasyonlarının öncelikli THY tarafından artırılması ve yabancı havayollarına sağlanacak avantajlarla Antalya’nın tek noktadan pek çok farklı noktaya uçuş yapılan merkez havalimanı durumuna çevrilmesi. 

'MART 2016'YA KADAR YAKIT DESTEĞİ SÜRECEK' 

2.5 saat süren toplantıda sektör temsilcileriyle ve sorunlarını, meseleye ilişkin çözüm önerilerini ve beklentilerini konuştuklarını söyleyen Bakan Mahir Ünal, “Üç ana başlıkta görüştük. Bu üç başlık, ‘Tanıtım, Pazarlama ve Halkla İlişkiler; ‘Havayolu Taşımacılığına İlişkin Sorunlar’, ‘Turizm Destinasyonlarının Yönetimi ve Mevzuat Düzenlemeleri.’ Kısa, orta ve uzun vadede neler yapılması gerektiği konusunda fikir alış- verişinde bulunduk. 2015 yılında sağlanan yakıt desteğinin devamına ilişkin açıklamamız oldu. Kapsamının geliştirilmesi yönünde çalışmamız 2016 yılının ocak ve mart aylarını kapsayacak şekilde olacak” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2015, 14:34

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83