RUSYA BİZİ CEZALANDIRAMAZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın yaptırımlarla Türkiye’yi cezalandırabileceğini düşünüyorsa yanılgı içinde bulunduğunu ve Türk milletinin boyun eğmeyeceğini söyledi

RUSYA BİZİ CEZALANDIRAMAZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın yaptırımlarla Türkiye’yi cezalandırabileceğini düşünüyorsa yanılgı içinde bulunduğunu ve Türk milletinin boyun eğmeyeceğini söyledi.
AK Parti Antalya İl Başkanlığı İl Danışma Kurulu Toplantısı’nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, seçimden sonra hemen zaman kaybetmeden kolları sıvayıp bir taraftan yeni hükümetin çalışmaları bir taraftan siyasi çalışmalar yaparak hükümeti kurduklarını belirterek, bakanlık görevinin kendisine verilen en büyük şeref olduğunu söyledi. "Bize verilen her görev şereftir. Ama bizim için en büyük şeref sizleri temsil etmektir" diyen Çavuşoğlu, "Rus savaş uçağının düşürülmesiyle oluşan gerginlik içinde hükumet kuruldu. Bir taraftan bu gerginliği azaltmaya çalışırken bir taraftan hedeflerimize gitmek için çalıştık. Türkiye AB zirvesinde de görüldüğü gibi artık ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık. Avrupa Türkiye’nin önemini bir kere daha anladı. Türkiye Cumhuriyeti, hiçbir zaman üye olduğu örgüte yük olmaz hatta oranın yükünü azaltır. AB’ye yük olmadık olmayacağız. IMF dahil hiç kimseye karşı boynumuz bükük değil. Bizim karşımıza suni siyasi engeller yeter ki çıkmasın" dedi.
Gümrük Birliği’nin ve yeni fasılların açılması gibi ekonomik konularla AB ile ilişkilere bir ivme kazandırdıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Biz sözümüzde durduk yeter ki AB de sözünde dursun" diye konuştu.

NATO’dan Rus kriziyle ilgili Türkiye’ye destek çıktığını ve müttefik ve dostların zor, kritik günlerde belli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Yeni dönemde reformlara önem veriyoruz. Antalya G20 ile bilikte dünyanın en çok konuşulan şehri oldu. G20 en başarılı zirve oldu ve katılan bütün liderler bunu söyledi. Obama ile Paris’te iki görüşmede doğrudan söylediği tek şey bu oldu “Antalya’ya tekrar geleceğim” dedi. Antalya en güvenli, en güçlü şehirlerden birisi oldu. Antalya’yı OECD’nin dayanıklı şehirler listesine alıyoruz. Her kriterde Antalya dünyanın en saygın şehirlerinden birisi olacaktır. Her ülkeden bir şehir katılırken biz iki şehir götürdük. Bursa ve Antalya " dedi.

"RUSYA DAHA ÖNCEKİ SINIR İHLALLERİ İÇİN ÖZÜR DİLEMİŞTİ"

Konuşmasının sonunu Rusya ile yaşanan krize ayıran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürdüğünü hatırlatarak böyle olmasını istemediklerinin altını çizdi. Türk hava sahasının ihlal edilmesinin ardından ve defalarca uyarılmasına rağmen tekrar ihlal eden ve tehdit oluşturanlara karşı güvenlik güçlerinin gerekeni yaptığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Rusya Ekim ayından bu yana 4 defa ihlal etmiştir sınırımızı. Ve kendilerine uyarılarda bulunduk. 2 defa özür dileyen Putin, hata yaptıklarını kabul etmişti. O gün 5 dakika içinde yapılan 10 ihlale karşı yapılan uyarılara Rus uçakları cevap bile vermeye tenezzül etmedi. Rus mevkidaşlarımıza bunu söyledik nasıl algılarsınız dedik. Angajman kurallarımızı kullandık. Tekrar etmeyin kurallarımız budur dedik. 15 Ekim’de ilk ihlalden sonra askerlerimiz arasında yapılan bir toplantıda Rus uçakları hava sahamıza en fazla 5 mil yaklaşacakları konusunda anlaşılmıştı" dedi.

"RUSYA OLAYI KİŞİSELLEŞTİRİYOR"

Rusya’nın hata yaptığının altını çizen ve Rus pilotun cenazesini alıp teslim ettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Rusya’nın yaptırım uygulamaları doğru değildir, olayı kişiselleştirmişlerdir. Düne kadar övüyordunuz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ne oldu da bir günde tersi oldu. Bu bir kere tutarsızlıktır. Devlet arasında kazalar olur yanlışlıklar olur ama bunu kişisel bir mesele haline getirmek olgun bir devlet anlayışı değildir. Putin’in kamuoyuna yanlış bilgiler vererek olayın kişiselleştirilmemesini dilerim" ifadelerini kullandı.
"TÜRK MİLLETİ BOYUN EĞMEZ"

Alanya’da yaşayan Rusların da Türkiye aleyhinde yayınlar yapıldığı için Rus kanallarını izlemediklerini söylediklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Ekilen nefret tohumları ilerleyen zamanlarda sorun olur. Umarım Rusya bu tutumundan vazgeçer. Lavrov’la konuştuk ve Türkiye’ye karşı alınan kararlardan vazgeçmelerini söyledim. Samimi bir şekilde konuştuk bu diyaloğun devam etmesini istiyoruz. Bu sorun bir an evvel aşılmalıdır. Rusya sadece hemen denizin diğer tarafındaki bir komşumuz değil, aynı zamanda birlikte attığımız adımların olduğu bir ülkedir. Rusya aldıkları kararlara bizi cezalandırdıklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Türk milleti boyun eğmez" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2015, 16:56

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83