"RUS KRİZİNİN FATURASI 20 MİLYAR DOLAR"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Rusya ile yaşanan uçak krizini “siyasi afet” olarak nitelerken, Rusya ile kayıpların telafisi için Avrupa Birliği pazarını adres gösterdi.

"RUS KRİZİNİN FATURASI 20 MİLYAR DOLAR"
CHP’li Budak, yaptığı yazılı açıklamada Rusya ile yaşanan krizin çözümüyle ilgili olumlu sinyal gelmediğini kaydetti. Krizin büyümesinin turizm ve tarımda ciddi olumsuzluk oluşturacağını söyleyen Budak, Hükümetin “zararları karşılarız” açıklamasının çare olmadığını iddia etti. 
Tarım ve turizm sektörlerinin krizi sağlam atlatabilmesi için zarar oluşmadan atılabilecek adımlar olduğunu kaydeden Budak, “Başbakan ‘zararları karşılarız’ diyor. Ama zarar oluşmadan atılabilecek adımlar var. Rusya’ya yapılan ihracat 1.2 - 1.3 milyar dolar düzeyinde. İhracatın büyük bölümü yaş sebze ve narenciye ürünleri. Burada yaşanacak tıkanıklık, başta Antalya olmak üzere Adana, Mersin ve Ege bölgesindeki üretici ve ihracatçıları vuracak. Rusya ile yaşanan kriz bir afet halidir. Siyasi afettir. Zararın oluşması ve büyümesi beklenmeden acil ve akılcı adım atılmalıdır. Rusya’ya hangi ürünlerin ihraç edildiği bellidir. O ürünler için hemen destekleme yapılmalı” diye konuştu.

TURİZMDEKİ GERİLEME TARIMA İKİNCİ DARBE OLUR

Turizmde düşük sezonda olunması nedeniyle etkilerin hafif olduğunu ancak sezonla birlikte çok yönlü olumsuz etkilerin ortaya çıkacağını vurgulayan Budak, “Turizm sezonuna kadar çözüm geliştirilmezse, turizmle birlikte bağlantılı sektörlerde de ciddi sıkıntı yaşanır. Tarım sektörü ikinci bir darbe daha yiyebilir. Türkiye, Rusya ile turizmden 5.5-6 milyar dolar, ihracattan yaklaşık 6 milyar dolar gelir sağlıyor. 8.5 milyar dolar seviyesine çıkan ancak bu yıl 6 milyar düzeyine düşen bavul ticareti de eklendiğinde, yaklaşık 20 milyar dolarlık mali büyüklük, siyasi afetin etki alanındadır. Türkiye, 20 milyar dolarlık bir kayıp yaşayabilir” dedi.

AB PAZARI İSPANYA ÖRNEĞİ

Rusya krizinin tarım ve turizm sektörlerinde kalıcı hasar oluşturmaması için hızlı adım atılması gerektiğinin altını çizen Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarımda girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi için gübre ve ilaçta KDV desteği uygulanmalı. İhracatta rekabet gücü kazandırılabilmesi için ihracat desteği arttırılmalı. Üretici borçları faizsiz şekilde ertelenmeli. En önemlisi pazar çeşitlendirmesi. Türkiye, yanlış Suriye politikası nedeniyle bölgesel pazarlarını kaybetti. Geriye AB kalıyor. Türkiye Gümrük Birliği içinde olduğu Avrupa Birliği ile serbest ticaret, tercihli ticaret yapabilmelidir. İspanya nasıl satıyorsa, Türkiye'de öyle satabilmelidir. AKP Hükümeti bu konuda AB’ye baskı yapmalı. Karamsar olmamalıyız. Ama tarım ve turizm sektörlerinin bu süreçten sağlam çıkabilmesi için zarar oluşması beklenmeden gerekli adım atılmalıdır.”

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2015, 13:45

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83