AGC Antik Çağ’a yolculuk yaptı

Alanya Gazeteciler Cemiyeti'nin kültür gezileri Alanya’nın önemli tarihi kenti Syedra Antik Kenti ile devam etti. AGC üyeleri ve aileleri ile konuk gazeteciler Syedra Antik Kenti kazı ekibinin ev sahipliğinde gerçekleşen kültür gezisinde kentin önemli yapıları ve tarihi anlatıldı.

AGC Antik Çağ’a yolculuk yaptı

Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Gaye Coşkun, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Vekili Sefa Özdemir,
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Türkiye Spor Yazarları Derneği Antalya Şube Başkanı Şifa Çiçek,  Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel ve Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürlüğü Başmuhabiri Yasin Tuncer'in de katıldığı gezide AGC yönetim kurulu, AGC üyeleri ve aileleri Alanya'nın Seki Mahallesi sınırları içinde, Kilikya Bölgesi’nin batı sınırı olarak önemini koruyan Syedra Antik Kenti’ni tanıdı. Elde edilen bulgularla tarihi 2900 yıl öncesine kadar dayanan antik kentti ziyaret eden AGC üyeleri, Herakles'in 12 işi mozaiği, Roma Hamamı, meclis binası, kaynak mağarası, sütunlu caddesi, vaftiz mağarası ve sarnıçlarıyla tarihi yerlerini gezerek antik kenti yakından tanıma fırsatı yakaladı. 
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer’in ev sahipliğinde gerçekleşen gezide Ergürer kentin tarihini ve gerçekleştirdikleri çalışmalarını AGC üyelerine aktardı. 

ZİYARETÇİ SAYISI 4 BİNDEN 20 BİNE ARTTI

Tarihi milattan önce 9. yüzyıla kadar giden Seki Mahallesi'ndeki antik kentte 2019'da başlayan kazı çalışmalarında Helenistik, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu eserleri gün yüzüne çıkartılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve desteğiyle geniş bir alanda yapılan çalışmalarla antik kent ziyaretçiler için daha gezilebilir hale getiriliyor. Sütunlu caddesi, vaftiz mağarası, hamamı, meclis binası ve son olarak keşfedilen, Herakles'in (Herkül) 12 görevinin betimlendiği yaklaşık 164 metrekare taban mozaiğiyle dikkati çeken Syedra, temiz su için oluşturulmuş altyapı sistemleri, havuzları ve sarnıçlarıyla da öne çıkan antik kent ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunuyor. Kentte çalışmalara 2019’da başladıklarında ortalama dört bin ziyaretçi geldiğini aktaran Kazı Başkanı Doç. Dr. Ergürer, şu anda ortalama yirmi binin üzerinde ziyaretçi geldiğini belirtti. 
Ergürer açıklamasında, “Kentte çalışmalara 2019’da başladığımızda dört bin ziyaretçi vardı. Şu an yirmi binin üzerinde ziyaretçi gelmeye başladı. Hem Türk vatandaşları hem de diğer ülkelerden vatandaşlar çok sık ziyaret ediyorlar. Kentte bilgilendirme alanları, park alanları, Türkçe, İngilizce tabelalar var ve bunlara yakın zamanda Rusça da eklenecek. Kenti rahatlıkla bir iki saat gezebilecekleri bir gezi güzergahı da oluşturuyoruz” dedi.

banner111

BAŞKA ÖRNEĞİ OLMAYAN MOZAİK SYEDRA’DA

AGC üyelerine kent hakkında bilgilendirmelerde bulunan Kazı Başkanı Doç. Dr. Ergürer, kazı çalışmalarında beşinci sezona geçtiklerini ifade etti. Syedra Antik Kentinin önemine de değinen Ergürer, “Alanya'nın en önemli kültürel değerlerinden biri Syedra kenti. Denizden yaklaşık dört yüz metre yüksekliğe kurulmuş görkemli bir kent. Kentin, hamamı, Vaftiz Mağarası, meclisi, ve mezarlık alanları, hepsi gezilebilir durumda. Karşılama alanına da sahip. Kenti diğer kentlerden ayıran özelliklerinden Vaftiz Mağarası, Milattan sonra 5. yüzyıl, daha sonra da 11. yüzyılda yenilenen bir mağara. Bu mağaranın çevrede tek olmasıyla birlikte içinin duvar resimleriyle süslü olması farklılık yaratıyor. Kentte hamam çok iyi korunmuş durumda. Bu bölümü kazdığımızda Türkiye'de görülmeyen hatta diğer ülkelerde de görmediğimiz eşi benzeri olmayan bir mozaikle karşılaşıyoruz. Yaklaşık sekiz metreye yirmi dokuz metre ölçülerindeki bir zeminin tamamı mozaiklerle kaplı. Mozaiklerin üzerinde de mitolojik bir hikaye anlatılıyor. Türkiye'de daha önce Herakles'in 12 görevinin mozaikler üzerinde işlendiği başka bir kent yok. Bu anlamda tek örnek olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

‘SYEDRA İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ’

Gezi sonrasında Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer’e ve ekibine teşekkür eden AGC Başkanı Gaye Coşkun, “Geleneksel hale getirdiğimiz kültür gezilerimizden bir tanesini Syedra Antik Kentine yaptık. Kazı çalışmaları devam eden Antik Kentte gelişmeleri gördük. Ortaya çıkartılan tarihi alanları hayranlıkla tanıdık. Kazının tamamlanması için bu güzel antik kentin tarihe kazandırılması için tanıtım amacıyla gazeteciler olarak elimizden gelen çalışmayı yapmaya hazırız. Gezinin bilgiyle donatılmasına destek veren Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer’e ve ekibine çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2023, 17:23

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83