'BU ESER TÜRK ORDUSUNUN'

ADD Alanya Şubesi 30 Ağustos Zafer bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

'BU ESER TÜRK ORDUSUNUN'
Mustafa Kemal önderliğinde, 19 Mayıs 1919 da, emperyalizme karşı başlatılan Ulusal Bağımsızlık ve Kurtuluş Savaşımız; 30 Ağustos 1922 de kazanılan Başkumandanlık Meydan Muharebesi’yle ve zaferle sona ermişti. Ulusal Bayramın doksan üçüncü yıl dönümündeyiz.


Emperyalist devletlerin orduları, Birinci Dünya Savaşı’ndan yenilgiyle çıkan Osmanlı Devleti’nin 10 Ağustos 1920 de imzaladığı Sevr Antlaşması’na dayanarak Anadolu’yu işgale başlamış, ancak Mustafa Kemal önderliğinde örgütlenmiş bir ulusal direnişle karşılaşmışlardı.


1921 yazında Sakarya’nın doğusuna çekilen Türk Ordusu’yla Yunan Ordusu’nun yaptığı ve yirmi bir gün aralıksız süren Sakarya Savaşı Yunan Ordusu’nun yenilmesiyle sonuçlanmıştı. Bundan sonra kesin zafer için Türk Ordusu bir yıl boyunca hazırlık yapmıştı. Sakarya Savaşında Yunan tarafı Galibiyetten o kadar emindi ki, Ankara’da Yunan askerlerinin resm-i geçidinde, Yunan Kralının bineceği “beyaz at” bile hazırlanmıştı.


26 Ağustos 1922 de Türk Ulusu’nun varını ve yoğunu, canını ortaya koyduğu bir ölüm kalım savaşı başlamıştı. 30 Ağustosta Dumlupınar’da yapılan Başkumandanlık Meydan Muharebesi ile Yunan Ordusu’nun ana kuvvetleri yok edilmiş ve esir alınmıştı. Esirler arasında ‘düşman ordusunun başkomutanlığını yapan General Trikopis’ de bulunuyordu. Bundan sonra Yunan ordusunun kaçan kuvvetleri takip edilmiş, 9 Eylülde Türk ordusu İzmir’e girmiş ve Başkomutanın verdiği ilk hedefe, Akdeniz’e ulaşmıştı. 17 Eylülde son Yunan askerleri de Bandırma’dan gemilere binerek Anadolu’dan ‘geldikleri gibi gitmişlerdi.’ Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’ta söylediği gibi: “Her evresi ile düşünülmüş, hazırlanmış, yönetilmiş olan bu savaşlar, Türk Ordusu’nun, Türk subaylarının ve komutanlarının yüksek güçlerini ve yiğitliklerini tarihte bir daha saptayan ulu bir yapıttır. Bu yapıt Türk ulusunun özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz anıtıdır.”


30 Ağustos zaferi vatanımız olan Anadolu’da bağımsız, halk egemenliğine dayalı, demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasını sağlamıştır. Mustafa Kemal’in söylediği gibi: “Türk vatanını fethetmek fikrini, Türk’ü esir etmek hayalini genel, ortaklaşa bir fikir haline koymaya çalışanlar layık oldukları akıbetten kurtulamamışlardır.”


Ulusal Bağımsızlık Savaşımız emperyalizme karşı verilen ve dünyadaki tüm mazlum, sömürülen halklara örnek olan, kutsal bir direniştir. Zafer sonrasında başlatılan ‘Anadolu Aydınlanması’ ve yeni bilim, ekonomi zaferleri ile çağdaş bir devlet ve toplum yapısının oluşturulmasına çalışılmıştır.


Ne yazık ki yaşadığımız günde emperyalizm ve işbirlikçileri, ‘kanla, irfanla kurulmuş’ Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bölmek ve yıkmak heveslerinden vazgeçmemişlerdir.On üç yıl kesintisiz süren, 7 Haziran 2015 genel seçiminde son bulan siyasal iktidar döneminde, emperyalizmin hiç bir zaman vazgeçmediği ‘Sevr’ yeniden Türk ulusunun önüne getirilmiştir. Siyaset ve devlet içindeki cemaatle kirlenmiş bu ‘değişim ve dönüşüm’ döneminde, Türk ordusu da yıllarca süren hukuksuz Silivri davalarıyla gözden düşürülmüş, etkisiz hale getirilmiştir. Bu dönemde siyasal iktidar bölücü terör örgütüyle içeride ve dışarıda mücadele yerine müzakere yürütmüş, ‘kahraman Türk Ordusu’ ise kışlasında bekletilmiştir.


Büyük zaferin doksan üçüncü yıl dönümünde, yarınlar için umutsuzluğa düşmeden Mustafa Kemal’in sözlerini yineliyoruz: “Bugün yıl dönümünü kutlamak bahtiyarlığına eriştiğimiz büyük zafer, özellikle Türk ordusunun eseridir. Türk milleti ve Türk ordusu var olsun!”


Bu güzel topraklar üzerinde özgür ve bağımsız yaşamamızı sağlayan, zaferler kazanan başta büyük komutan ve üstün devlet adamı Atatürk ve O’nun silâh arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ile anıyor ve tüm vatandaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı gönülden kutluyoruz.


Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2015, 09:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83