SUUDİ KRAL OTEL KAPATTI, ONLAR ÇADIRDA

Antalya'da yapılacak olan G20 zirvesi için Türkiye'ye gelen ve bin kişilik mahiyetiyle birlikte 18 milyon dolara kapattığı Kundu'daki Mardan Palace otele 2 kilometre uzakta Suriyeli dramı yaşanıyor.

SUUDİ KRAL OTEL KAPATTI, ONLAR ÇADIRDA
Ülkelerindeki savaştan kaçarak turizm kenti Antalya’ya gelen ve tarlalarda çalışıp derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veren Suriyeli’ler, Suudi Kral Selman için ayrılan 600 metrekarelik kral dairesi kadar bir alanda açık havada sefalet içinde yaşıyorlar.

"DERME ÇATMA ÇADIRLAR"

3 yıl önce Türkiye’ye giriş yapan Kilis, Adana ve Hatay’da bir süre kaldıktan sonra Suriyeliler hayatlarını devam ettirebilmek ve bir parça kuru ekmek için turizm ve tarım kenti Antalya’ya göç etti. Antalya’ya kapalı kasa küçük midibüslerle gelen Suriyeliler, tarım işçiliği için merkez Aksu İlçesi Kundu Mahallesi’nde derme çatma 19 çadır kurdu. Özellikle Halep, Rakka ve Deyrizor şehirlerindeki DAEŞ zulmünden kaçan Suriyeliler, burada zor koşullarda yaşıyor. Havaların soğuması ve yağmurların başlamasıyla birlikte çadırları su basmayın diye hendekler kazan sığınmacılar, zemini toprak olan çadırda yaşam mücadelesi veriyor. Tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını dışarıya kurdukları çadırlarda gideren Suriyeliler, kendilerine uzatılacak yardım eli bekliyor.

20 TL'LİK YEVMİYE

Tüm bu olumsuzluklara rağmen çocuklar hiçbir şeyden habersiz oyunlarında devam ediyor. Suriyeliler yaşamlarını sürdürebilmek için günlüğü 20 TL’den pamuk, nar, çilek toplama ve çeşitli sera işlerine gidiyor. Tarlada kadınlar pamuk toplarken, erkekler ise taşıma işlemini yapıyor. Öğle arasında ise Suriyeli gençler bütün olumsuzluklara rağmen telefonlarından açıkları müzikle halay çekiyor. Çalışamayacak durumda olan kadın ve erkekler ise evde çocuklara bakıyor. Çadırlarda en büyük zorluğu kadınlar çekiyor. Kadınlar bir taraftan kovalarla içme suyu taşırken, tek oda çadırda hem çocuk bakıp hem de yemek yapıyor.

"SUUDİ KRAL OTEL KAPATTI, ONLAR ÇADIRDA"

Yaklaşık 200 kişinin sefalet içinde yaşadığı 20 çadırın 2 kilometre yakınında ise G20 Liderler Zirvesine katılmak üzere Antalya’ya gelen Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud konaklıyor. 15 Kasım'da başlayacak G-20 buluşması için Türkiye’ye gelen ilk konuk Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ve Prens El Velid Bin Telal olmuştu. Suriyelilerin çadırlarında sadece 2 kilometre mesafede yer alan Mardan Palace oteli kapatan Kral Selman ve heyeti için 546 saray odası ve 400 lüks araç kiralanmıştı. Lüks karşılama ve otel kapatmalar nedeniyle Arabistan Kralı Salman ülkesine, az sayıda Suriyeli kabul ettiği için eleştirilmişti. Suriyelilerin yaşadığı çadır kentin yakınına bir yıl önce Suudi Arabistan Şeyhi, Şeyh Abdulaziz Bin İbrahim Al-İbrahim tarafından 1500 kişilik cami yaptırılmıştı. 
Antalya’da yaşayan Suriyeliler, yakınlarına kadar gelen Kral Selman’ın ve G20’ye katılacak liderlerin Suriye sorununa kayıtsız kalmamalarını ve kendilerine destek olmalarını istediler.
Suriyelilere iş sağlayan ve çadırda tek Türk aile olan evli ve 14 çocuk babası Mehmet Ünal, pamuktan kazandıkları para ile geçinmeye çalıştıklarını kaydetti. 
Suriyelilerin de zor durumda olduğunu aktaran Ünal, “Burada 20 çadır var. Toplam 150-160 kişi yaşıyoruz. Bunların 35-40 tanesi çocuk. Pamuk, nar ve kapalı seralarda çalışıyoruz. 20-25 lira bir ücretle çalışıyoruz. Maddi ve yaşamsal sıkıntılar çekiyoruz. Çalıştığımız bize yetmiyor. Suriyeli arkadaşların daha önceki yaşam şartlarıyla, şimdiki yaşam şartlarını karşılaştırdığınızda onlar şimdi perişan haldeler. Aramızda şu an da ziraat mühendisi de eczacı da var. Buradaki insanların yüzde 80’i okumuş” dedi.

“ÜLKELERİNE DÖNMEK İSTİYORLAR”

Suriyelilerin savaş nedeniyle ülkelerinden çıkmak zorunda kaldıklarını aktaran Ünal, “İçlerinden akrabalarım da var. Yaklaşık 3 yıldır birlikteyiz. Ben onlara hem iş buluyorum, hem de tercümanlık yapıyorum. Hepsi biran önce bu savaşın sona ermesini ve ülkelerine dönmeyi bekliyorlar” dedi.

“KRAL OTEL KAPATACAĞINA BİZE YARDIM EDEBİLİR”

Yaşadıkları yerin yakınında otel kapatan Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz al Suud’a da seslenen Ünal, “Bu kadar milyon dolar harcayıp oteli kapatacağına Suriye’de ki olaylara el atsa da bu insanlar rahata kavuşsa. Biz Arabistan kralının yakınımıza geldiğini duyduk. Ben Arap asıllıyım ama Türk vatandaşıyım. Bir Arap olarak bu kadar milyon dolarlar harcayıp kralın otel kapatmasını kınıyorum. O parayla birçok Suriyeli ve Arap vatandaşa yardım edilebilirdi” ifadelerine yer verdi.

“LÜKS HAYAT YERİNE BİZE YARDIM ETSİN”

3 çocuk annesi Verda Abid(38), savaştan dolayı evlerinin yıkıldığını canlarını ise zor kurtardıklarını söyledi.
Antalya’da çadırlarda yaşamaya çalıştıklarını dile getiren Abid, “ Orada evimiz barkımız kalmadı, burada ise perişan durumdayız. Arabistan Kralı lüks hayat süreceğine neden bize yardımcı olmuyor. Halimizi görmüyor mu? Bütün devlet başkanlarına sesleniyorum, bizi bu hayattan biran önce kurtarsınlar. Sadece Türkiye bize kapılarını açtı, Türkiye bize yardımcı oldu. Türkiye dışında hiçbir ülkeden yardım görmedik” şeklinde konuştu.

“ARAP KRALININ YARDIMINI GÖRMEDİK”

5 kız babası Suleyman Ahmed(65) Suriye’deki yaşamlarının bittiğini mecburen Türkiye’ye geldiklerini aktardı.
Çok sayıda yakınını savaşta kaybettiğini hatırlatan Ahmed, “Evimiz barkımız kalmadı orada bombardımanlarda yıkıldı. Ve mecburen çıkıp Türkiye ye geldik. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dışında hiç kimse bize yardımcı olmuyor. Antalya’ya gelen dünya liderleri bizi görmüyor mu? Ne olup bittiğinden habersizler mi? Arabistan Kralının hiçbir yardımını görmedik” dedi.

“TÜRKİYE HARİÇ KİMSEDEN YARDIM GÖRMEDİK”

8 çocuk babası Ali Mohammed,kendilerine kapıları açan Türkiye’ye teşekkür ederek, “Sadece Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bize yardımcı oldu. Ne Suudi Arabistan kralından bir şey gördük, ne Kuveyt’ten ne diğer Arap ülkelerinden. Erdoğan’dan Allah razı olsun. Bütün dünya liderlerinden isteğim biran önce ülkemizdeki savaşı bitirmeleridir. Bize yardımcı olsunlar, bizi görsünler” dedi. 

“OKULA GİDEMİYOR”

8 yaşındaki Abir Muhsin ise Suriye’deki evinde okula gittiğini belirterek, “Arkadaşlarım vardı, oynuyordum. Burada halimi görüyorsunuz. Annem orada bombardımanda öldü. Burada babamla kalıyorum. Okuluma gidemiyorum. Sadece ülkeme dönmek istiyorum. Savaş bitsin artık” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2015, 11:12

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83