KANSERDEN SONRA EN ÖNEMLİ ÖLÜM NEDENİ

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SBÜAEAH) Nöroloji Kliniği Uzmanı Dr. Elif Sarıönder Gencer, kalp hastalığı ve kanserden sonra gelen en önemli ölüm nedenlerinden birinin inme olduğunu belirterek, inmenin kesin tedavisinin belirtiler ortaya çıktıktan sonra ilk 4,5 saat içinde yapılabildiğini söyledi.

KANSERDEN SONRA EN ÖNEMLİ ÖLÜM NEDENİ

 SBÜAEAH Şubat ayından bu yana vatandaşlara inme tedavisinde hizmet vermeye devam ediyor. Bu kapsamda 4 yataklı bir inme ünitesi oluşturulan hastanede, yoğun bakım konusunda deneyimli bir nöroloji uzmanının Girişimsel Vasküler (Damarsal) Nöroloji konusunda eğitim alması sağlandı ve inme sorumlusu olarak görevlendirildi. 

banner111
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı SBÜAEAH Nöroloji Kliniği Uzmanı Dr. Elif Sarıönder Gencer, "İnme; beyne kan akımını sağlayan damarlardan birinin aniden tıkanmasıyla birlikte, beyne giden kan akımının gidişinin yavaşlaması ya da durması sonucunda meydana gelmektedir" dedi.

"ABD’de dakikada ortalama bir kişi inme geçiriyor"
Dünyada, kalp hastalığı ve kanserden sonra gelen en önemli ölüm nedenlerinden birinin inme olduğunu aktaran Uzm. Dr. Gencer, "İnmeye neden olan en önemli risk faktörleri arasında ise hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, sigara içimi, yüksek kolesterol yer almaktadır. İnme vakaları içinde daha kısıtlı bir yere sahip olan beyin kanamalarının en önemli nedeni ise kontrol edilemeyen hipertansiyondur" dedi. Gencer, ABD’de dakikada ortalama bir kişinin inme geçirdiğini, üç dakikada bir kişinin de inme nedeniyle yaşamını yitirdiğini ve erişkin nüfusta en önemli sakatlık nedeni olan inmenin, bir beyin damar hastalığı olduğunu belirtti.

"Tedavi belirtiler ortaya çıktıktan sonra ilk 4,5 saat içinde yapılabilmektedir"
Uzm. Dr. Gencer açıklamasını şöyle sürdürdü: "
"İnmenin kesin tedavisi belirtiler ortaya çıktıktan sonra ilk 4,5 saat içinde yapılabilmektedir. Belirtilerin üzerinden daha uzun zaman geçtiğinde tıkalı damarı açmak hastanın düzelmesine faydalı olmaz aksine zarar verir. Tıkalı damarı açmak için trombolitik adı verilen bir ilaç, toplardamar veya atar damar yolu ile uygulanabilir veya pıhtı mekanik olarak çıkartılabilir."

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2016, 18:44

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83