UMUT'UN TEDAVİSİNE YENİDEN BAŞLANDI

Antalya'da 7 yıl önce geçirdiği trafik kazasının ardından tüm vücudu felç olan, kamuoyunda "Umut" olarak bilinen ve Gülsüm Kabadayı tarafından koruyucu annelik yapılan gencin tedavisine özel bir merkezde yeniden başlandı.

UMUT'UN TEDAVİSİNE YENİDEN BAŞLANDI
Antalya'nın Aksu ilçesinde 7 yıl önce geçirdiği trafik kazasının ardından uzun süre Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde yoğun bakımda kalan ve gerçek kimliği belirlenemediği için 'Umut' adı verilen genç, Gülsüm Kabadayı tarafından koruyucu annelik statüsüyle bakım alınmıştı. Kemik testinin ardından 1 Ocak 1992 doğumlu ''Mustafa Öz'' adı ile kimlik çıkartılan ‘Umut’un yeniden yürüyebilmesi için Gülsüm Kabadayı araştırmalar yapmaya başladı. 2 yıl önce Samsun’da özel bir merkezde 8 ay fizik tedavi alan Umut yeniden Antalya’ya geldi. Bu tedavi sonrası Umut’un hareketlerinde gelişme gören koruyucu anne Kabadayı yılmadı ve bir çok merkeze fizik tedavi için başvuru yaptı. Umut’un bu iki yıllık süreçte bio enerji ile dahi tedavi aldı.
Kabadayı’nın çağrısına Antalya’dan Özel Fizikalya Tıp Merkezinden olumlu yanıt geldi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tetkikleri tamamlanan Umut’un fizik tedavi almasında sakınca olmadığı bildirildi. Umut, Gülsüm Kabadayı ile birlikte geldiği merkezdeki robotik rehabilitasyon cihazıyla tedavisine başladı. Robotik rehabilitasyon cihazı, ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses’in tedavisinde de başarıyla kullanılmıştı.
Umut’un tedavisini yürüten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ümran Zorlu, robotik rehabilitasyon ile yürüme bozukluğu olan tüm hastalarda olumlu cevap alındığını söyledi.
Bu tedavi ile hastanın değerlerinin bilgisayara yüklendiğini hastanın yapabildiği kadarını yaptığını belirten Dr. Zorlu, “Hasta yapamadığı hareketin geri kalan kısmını robot kendi yaptırıyor. Bunu yaparken arkada bilimsel olarak kas kasılmasını dokümante ediyor, ön taraftaki ekranla da oyunla karşılık görsel bir uyarı vererek, hastanın düzgün etkili yürümesini sağlıyor” dedi.

UMUT GEÇ KALMIŞ BİR VAKA

Umut’un tedavisine biraz geç kalındığını aktaran Dr. Zorlu, “Erken tedavide hızlı ve düzgün cevap alırdık.Umut kasılmaları olan, eklemlerinde sorun olan hasta. Robotik tedavi alması halinde bir gelişme olacağı yönünde bir raporu var. Umut’a yararı olacağı için tedaviye başladık ama daha başlangıçtayız. Ayak bileği tam yere basamıyor, eklemleri çok sert. Sadece robotik değil, rehabilitasyon tedavisi de alacak. Faydası olacak. 15 seansta bir değerlendirme yapacağız. Bir rakam sürecimiz yok. Bitti dediğimiz yere kadar devam edeceğiz. Haftada iki kere robota girecek, iki kez de nörolojik rehabilitasyon programına alınacak. Rehabilitasyona verdiği cevaba göre değerlendirme yapacağız. İlk bir yılda görse ayağa kalkabilirdi. En azından tek başına elle yapılamayan hareketleri, şimdi robot yaptırıyor. Bu da Umut için bir rahatlama olacak” şeklinde konuştu.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Levent Şahin, Umut’a faydalı olmayı hedeflediklerini belirterek, 15 seans sonra Umut’un verilerinin robot tarafından analiz edileceğini belirtti.

UMUT İYİ OLACAK

Gülsüm Kabadayı ise Umut’un tedavisine yeniden başlandığı için çok mutlu olduğunu belirterek, “Bizi kabul etti. Robotik tedavinin Umut’a çok iyi geldiğini gördüm. Kasılmalar kesildi. Başı dengeledi. Dışarıya çıktığı zaman tepki vermeye başladı. Çeşitli kelimeler söylemeye başladı. Artık az da olsa oturmaya başladı. Dizlerinde bükülmeyi sağlarsak çok daha iyi olacak. Ben inanıyorum. 8 yıl geçti. Daha güzel şeyler olacak buna inanıyorum” dedi.


Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2015, 12:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83