Alanya'da 2017 yılı nasıl geçti?

Turizm sezonunu değerlendiren ALTİD Başkanı Burhan Sili, "Türkiye'nin çeşitli bölgelerine oluşan taleplerle artış yakaladık. Kısaca 2017 sezonu 2016'ya göre en azından sayısal anlamda başarı yakaladığımız bir sezon oldu" dedi.

Alanya'da 2017 yılı nasıl geçti?
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, 2017 yılı turizm sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2017 yılında sektörün Rusya pazarı ile 2016'ya göre toparlandığını ancak Avrupa'daki gerilemenin sektörü derinden etkilediğini belirten Sili, "2016'da Rus pazarı ciddi bir gerileme yaşamıştı, 2017'de ciddi bir geri dönüş sağlandı. Ama bunun yanında Avrupa'da ciddi bir düşüş var. 2016'da Antalya ve Gazipaşa-Alanya Havalimanı'na (GZP) inen bir senede kişi sayısı 6 buçuk milyon civarındaydı. Bu sene 11 ayda inen kişi sayısı 10 milyon rakamını aştı. Bu anlamda 2017 sezonu sayısal anlamda 2016'dan çok daha başarılı görünüyor. Ama gelir olarak aynı başarıyı yakalayamamakla beraber önümüzdeki süreçte bunu da aşacağımıza inanıyoruz. Daha önce 2016'da Rus pazarı ciddi bir gerileme yaşamıştı. Bu sene ciddi bir geri dönüş yaşandı. Ama bunun yanı sıra Avrupa pazarında kayıplarımız devam etti. Zaten 2016'da 2015'e göre eksimiz vardı, 2017'de de 2016'ya göre eksimiz oluştu. Bir diğer yandan Doğu Avrupa olarak nitelendirdiğimiz Ukrayna, Macaristan, Slovakya gibi pazarlarda artış yakaladık. Bunların yanı sıra kaynak pazarların arttırılması yönündeki çalışmaların neticesinde özellikle doğu komşularımızdan İran, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Türkiye'nin çeşitli bölgelerine oluşan taleplerle artış yakaladık. Kısaca 2017 sezonu 2016'ya göre en azından sayısal anlamda başarı yakaladığımız bir sezon oldu" dedi.

Avrupa'da yaşanan düşüş rakamlarını da aktaran Sili, "Ülkelere göre değişiklik göstermekle beraber Almanya pazarında Türkiye genelinde yüzde 8, Antalya olarak ise yüzde 16 kaybımız var 2016 yılına göre. Bu Hollanda, İsveç, Norveç, Belçika gibi pazarlarda yüzde 25 seviyesinde. Ama aldığımız haberlere göre bu rakamlar en azından 2016 seviyelerine döneceği yönünde" diye konuştu.

Sektörün yaşadığı gelir kaybını da değerlendiren Sili, "Bu sayıları yakalayabilmek için özellikle konaklama sektörü çok ciddi aksiyonlar yapmak zorunda kaldı. Pazarı hareketlendirmek ve sayıyı arttırma anlamında bu yola gitti. Bugün geldiğimiz noktada bunların toparlanması 2-3 senelik bir süreç olarak duruyor. Ama bu sene artmaya başlayan sayı önümüzdeki sene de aynı hızıyla devam ederse bu gelişmeyi 2-3 senede toparlarız diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"Almanya'da ciddi bir artış bekleniyor"

2018'de İngiltere başta olmak üzere Doğu Avrupa'da artışlar olacağını söyleyen Sili, "2018 sezonunda yaptığımız görüşmeler ve katıldığımız fuarlardan edindiğimiz izlenim başta İngiltere olmak üzere artışların Doğu Avrupa'da olacağı üzerine. Almanya'da da ciddi bir artış bekleniyor. En azından 2016 rakamlarına erişilmesi öngörülüyor. Bir diğer yandan Rusya pazarında gelişlerin bu seviyelerde kalacağı hatta artacağını düşünüyorduk ama Mısır pazarını açtı Rusya. Dolayısıyla istediğimiz düzeyde artmayabilir ama bu senenin de altına düşmeyecektir diye düşünüyorum. Gelirler noktasında da konaklama sektörüyle yaptığımız istişarelerde önerimiz ve bizlerin de uygulaması 2016'ya yönelik verilen aksiyonların düzeyinin düşürülerek devam ettirilmesi yönünde. Bu gelir anlamında da bir artıya neden olacaktır diye düşünüyorum. İç pazar son iki üç yılda yapılan çalışmalarla oturmuş bir pazar. Gelişleri de ikili hanelerde artışta. 2018'de de öyle olacaktır diye umuyoruz. İç pazarın ne denli önemli olduğu ya da bizim iç pazar olmadan bu işi devam ettiremeyeceğimiz gerçeğini her zaman dile getirdik. 2018 umuyoruz ki 2015 rakamlarını yakaladığımız bir yıl olacak" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2017, 10:28

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83