RUS TURİSTE GÜVENCE VERDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, yıllardır Türkiye'de en konforlu ve güvenli şekilde tatillerini yapan Rusya vatandaşlarının yine aynı güven ve konfor içinde tatil güvencesini sağlamanın Türk devletinin taahhüt ve teminatı altında olduğunu söyledi.

RUS TURİSTE GÜVENCE VERDİ

 Rusya'nın en önemli medya kuruluşlarından genel yayın yönetmeni ve haber müdürlerinin de aralarında bulunduğu 65 gazetecinin, Türk meslektaşlarıyla buluştuğu "Türkiye-Rusya Medya Forumu" Antalya Belek’te bir otelde başladı.

banner111
"Rus turistin tatilde güven ve konforu Türk devletinin taahhüt ve teminatı altındadır"
Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye ve Rusya’nın iki ülke olarak geçmişten bu yana iyi ilişkilere sahip olduğunu aktardı. Çok yakın geçmişte yaşanan bazı olumsuz hadiselerin köklü ilişkiyi bütün boyutlarıyla zedelemeyeceğini söyleyen Bakan Avcı, "İki ülke tarafından da bu durum arzu edilmedi. Bu olumsuzlukların aşılmasında her iki ülkede de en yüksek düzeyde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve gerekse Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gösterdikleri siyasi irade bugünkü toplantı da dahil birçok olumlu gelişmenin önünü açtı. Geldiğimiz ilişkilerimizi bu geçici kriz öncesindeki duruma taşımak için neler yapılacağını konuşmak, yatırımların arttırılması ve projeleri değerlendirmek açısından her iki ülkenin üzerinde durduğu temel konulardır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kadim dostu Rusya Federasyonu’yla siyasi, iktisadi, kültürel ve beşeri alanlarda tüm ilişkilerini eski düzeyinde üzerine çıkarmak için gereken tüm çalışmaları yapmaya hazırdır. İki ülkenin iş dünyası ve basın mensuplarının desteğiyle ilişkilerimizi eski seviyenin üzerine çekmek için büyük bir gayret içindedir" dedi.
Rusya-Türkiye ilişkilerinin en önemli konularından birinin turizm olduğunun altını çizen Bakan Avcı, "Yıllardır ülkemizde en konforlu ve güvenli şekilde tatillerini yapan Rusya vatandaşı misafirlerimizin yine aynı güven ve konfor içinde tatil güvencesini sağlamak Türk devleti olarak bizim taahhüt ve teminatımız altındadır. Türkiye ile Rusya’nın her alanda özellikle turizm sektöründe bugüne kadar gerçekleştirdiği yapıcı diyalogların turizm eğilimlerinin daha da üst seviyeye çıkmasında ve sürdürülebilir olmasında gerek Türk gerekse Rus medyasına büyük görevler düştüğünü hatırlatmak istiyorum. Rus ve Türk medyasının dünya çapında gücünün turizme dost yaklaşımın iki ülke ilişkilerine çok olumlu kakılar sağlayacağına inanıyorum. Medyaların yapıcı yaklaşımları ile ilişkilerimiz daha yapıcı hale gelecektir" ifadelerine yer verdi.

"3 milyon kişiye istihdam sağladı"
Global Connection Medya Grubu tarafından düzenlenen forumun açılışında konuşan Türkiye İhracat Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, 65 bin firmanın temsilcisi TİM’in 3 milyon kişiye istihdam sağladığını kaydetti.
Rusya ile ilişkilerin gelişmesine büyük önem verdiklerinin altını çizen Büyükekşi, "2012 yılında Rusya ile rekor bir dış ticaret hacmine ulaştık. Tam 33 milyar dolar. Bu rakam en yüksek rakam. Daha sonraki yıllarda bu rakamı yakalayamadık. Ticari ilişkilerin kriz öncesinden daha iyi seviyeye çıkarılması için çok çalışmamız gerekiyor. Özellikle iki ülke hükümet ortaklığında atılan adımlar bizi gelecek adına ümitlendiriyor. Bu toplantı da iki ülke ekonomisine çok büyük destek verecektir. Ülkeler arasında oluşturulan görüş ve işbirliği atmosferinden çok memnunuz. Ruslar ve Türkler coğrafyalarının benzerlik gösterdiği iki millettir. Kutsal dinlere inanan tüm milletler sizler ve bizler kaderimize direnmek yerine kaderimize koşmayı tercih ederiz. Rusya ve Türkiye birbirlerinin kaderidir. O nedenle tüm sorunları aşıp kaderimize koşmak istiyoruz" dedi.
Rusya ile Türkiye arasında dostluğun küçük yol kazalarına teslim edilemeyecek kadar önemli olduğuna vurgu yapan Büyükekşi, "Tüm dünyaya anlatacak heyecan verici hikayelerimiz var. Bu dünyayı daha zengin kılalım. Sizin hikayelerinizi biz, bizim hikayelerimizi siz anlatın. Türkiye kucak açtığı herkese güzel hikayeler vaad eden bir ülkedir. Bu hikaye kimi zaman güven dostluk, kazanç olarak hayatımızda yer edecektir. Tüm dünyaya Türkiye’ye gelin kendi hikayenizi keşfedin çağrısında bulunuyoruz. Türkiye’ye güvenenler kazanmaya devam edecektir" diye konuştu.

Türel: "Üzüntümüz ekonomik kayıp değil, Türkiye-Rusya arasındaki dostluğa gölge düşmesiydi"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın Ruslar tarafından yakından tanındığını belirterek, Türkiye turizminin geceleme sayısı açısından yüzde 66’sını karşılayan kent olarak iki ülkeden birinin Rusya olmasından memnuniyet duyduklarını aktardı.
Rusya ilişkilerinde 8 aylık arzu edilmeyen bir süreç yaşandığını hatırlatan Türel, "Bu süreç içinde özellikle ticari ilişkilerin kısmen devam ediyor olması ve bizim tarafımızdan akli selim, ihtiyatlı davranmamız nedeniyle bu ilişkilerde köprüler atılmadı. ‘Eski dosttan düşman olmaz’ misali bu süreç sonunda yeniden ilişkilerin güzel şekilde başlıyor olması en çok bizi Antalyalıları, milletimizi memnun etti. Antalya olarak krizden etkilendik. Bizim üzüntümüz ekonomik kayıp değil, bizim üzüntümüz Türkiye ile Rusya arasındaki dostluk ve kardeşliğe gölge düşmesiydi. Biz dostluk mesajlarımızı vermeye devam ettik. İki ülke olarak ortak bir medya organı böylesi durumlarda çok faydalı olabilir düşüncesi ile kurmamızda büyük fayda görüyorum. Böylesi günlerde ciddi ihtiyaç var" dedi.

"Rus-Türk üniversitesi neden açılmasın"
İnsani ilişkilerin güçlü şekilde devam etmesi ekonomik ve sosyal bağların güçlenmesiyle birlikte söz konusu olduğunu dile getiren Başkan Türel, "Hayal etmeyi çok seviyorum. Neden Antalya’da Rus okullarını kurmayalım. Neden Rus-Türk üniversitesi olmasın. Antalya’da 60 bin yerleşik yabancı yaşıyor. Bu ilişkiler kapsamında bu ve benzeri projeleri düşünmemiz ve icraata dönüştürmemiz gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
Vali Münir Karaloğlu ise 2015 sonundaki krizinden önce Antalya’nın 3 milyon 500 bine yakın Rus misafiri ağırladığını kaydetti. Antalya’nın en önemli yaş sebze meyve ihracat ettiği ülkelerin başında Rusya’nın geldiğini hatırlatan Vali Karaloğlu, "Çok sayıda Rus vatandaşın Antalya’dan gayrimenkul aldığını biliyoruz. 2015 yılının son ayında yaşanan sıkıntı iki ülkenin yapıcı girişimleri sonucu sona erdi. Bizim hedefimiz ilişkilerimizin, ticari, turizm, ve tarımsal üretimde 2015 sonunun önüne geçmektir. Bu forumun bu ilişkileri yeniden tamir etmek yeniden eski seviyenin üzerine çıkarmak için pozitif etki yapacaktır" diye konuştu.

"İnsanları hem yerel hem de global olarak birbirine bağlamak gerekir"
Global Connection Yönetim Kurulu Başkanı Jacgue Pasche, farklı kültürlerden farklı insanları bir araya getirmenin aynı güzel fikirler esnasında bir araya getirmenin fikir alışverişinde bulunmanın ve yeni iş fırsatlarını değerlendirmenin önemine değindi.
'Hiçbir şey imkansız değildir' diye düşündüklerini ifade eden Pasche, "4 yılda 500 milyon insana ulaştık. 16 ülkede büyük medya ortakları elde ettik. 250 uluslararası gazeteciyi bir araya getirdik, sizin hikayelerinizi tüm dünyaya anlatmak için. İnsanları hem yerel hem de global olarak birbirine bağlamak gerekir ben buna glocal diyorum" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, 134 iş konseyiyle 127 ülkede Türk ticaretini, Türk yatırımlarını buna benzer ticari ve ekonomik ilişkiler geliştirmek için kullandıklarını aktardı.

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2016, 13:58

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83